Visos dienos

"Mėlynių festivalis 2021"

LEKĖČIŲ „MĖLYNIŲ FESTIVALIS“ – ORIGINALIAUSIAS FESTIVALIS LIETUVOJE

Lekėčiai viena seniausių zanavykuose apgyvendinų vietovių, pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose Lekėčiai paminėti net 1506 metais. Miestelis įsikūręs itin geroje geografinėje vietovėje prie Šakių ir Kauno rajonų „rubežiaus“, mūsų bendruomenės žmonės vieni gyvena Šakių, kiti jau Kauno rajone. Nors šiuo metu Lekėčių miestelyje gyvena tik apie 800 gyventojų, bet liepos viduryje, kasmet minint miestelio gimtadienį, sugebame surengti jau visoje Lietuvoje gerai žinomą šventę- „Mėlynių festivalį“.  Šiais metais jis bus jau – septintasis. „Mėlynių festivalis“ gimė iš noro įprasminti tradicinę miestelio šventę, suteikiant jai temą ir originalų pavadinimą, kuris sietųsi su Lekėčių vietove, atspindėtų lekėtiškių kasdienybę. 

 Šiais metais festivalis vyks liepos 17 d., kaip visada Lekėčių mokyklos stadione. Labai gražioje vietoje, pačiame miestelio centre, apsodintame slėnyje, su daugybe sėdimų vietų. Lekėčių kraštas – mėlynių kraštas: aplink miestelį vien girios, Kazlų Rūdos masyvas, kuris tęsiasi apie 50 km. Miškuose labai daug mėlynojų, šias uogas žmonės renka nuo neatmenamų laikų. „Mėlynių festivalis“ kasmet pritraukia tūkstančius lankytojų ir svečių iš visos respublikos. Tokį gausų lankytojų skaičių lemia plati,  festivalio programa, pristatanti daugybę veiklų visai šeimai, įvairių žanrų, aukšto meninio lygio, profesionalius atlikėjus bei grupes, pagal kiekvieno amžių ir skonį.

 Festivalio reginiai prasidės 9 val. Šv. Mišios Lekėčių bažnyčioje, po mišių nuo 12 val. jau ir visa graži festivalio programa, kiekvienais metais pristatanti profesionalaus meno parodą, visą dieną vykstančias įvairias meninės ir etninės edukacines programas. Lekėčių gamtos apsuptyje įsikuria tautodailininkų – amatininkų kiemeliai, šventės svečiai nemokamai gali pabandyti susikurti įvairių meninių dirbinių: piešti, pinti, drožinėti, lipdyti ir dar daug kt. veiklų. Taip pat įsikuria atskira erdvė ir vaikams, linksmos pramogos ir atrakcionai patiems mažiausiems, su animatoriais. Gali atvykti visi norintys su visa šeima, su augintiniais, šiais metais bus organizuojamas žygis su augintiniais "Lekėčių lobiai". Vyks konkursas - "Aprangos kodas - Mėlynių festivalis" O kur dar mugė, siūlanti įsigyti įvairių meno, tautodailės dirbinių, kuriuos vietoje  gamina, bei pristato liaudies meistrai ir nagingi žmonės, kiekvienais metais norime, kad festivalio lankytojai galėtų įsigyti kuo natūralesnių, ekologiškų produktų ir tautodailės gaminių, griežtai žiūrime, kad mūsų festivalio prekybinė mugė nevirstų turgumi su kinietiškais niekučiais, tad prekybininkus registruojame labai atsakingai.

 Vakarinėje, šių metų programoje koncertuos: ispaniškos muzikos flamenko atlikėjai, Edmundas Kučinskas, grupė „Biplan“, elektroninės muzikos žvaigždės "Beissoul & Einius", viską vainikuos  fejerverkai.

Na, o pats pagrindinis festivalio akcentas, žinoma yra mėlynės. Ir vietinės šeimininkės ir atvykstantys kulinarinio paveldo puoselėtojai pasistengia paruošti ir pristatyti įvairiausių, vienetinių, rankų darbo gėrybių su mėlynėmis. Tradiciškai Lekėčių moterų klubas kasmet pristato savo  unikalią, prekybinę palapinę, kurioje viskas su mėlynėmis, galima įsigyti ekologiškų arbatų su mėlynėmis, natūralios ruginės duonos su mėlynėmis, įvairių kepinių, netgi tradicinio šakočio su mėlynėmis, naminių mėlynių ledų, rankų darbo saldainių ir daug kitų unikalių, vienetinių produktų ir patiekalų. Moterys taip pat pagamina  įvairių natūralių kosmetikos priemonių, hidrolatų, muilų su mėlynėmis, taip pat šiomis uogomis, ekologišku senoviniu būdu dažytų natūralaus šilko skarelių ir šalikų ir dar daug kitų grožybių bei skanėstų, visko net neišvardinsi, kiekvienais metais festivalis pilnas naujovių, netikėtumų ir įspūdingų staigmenų, kurios tegul lieka paslaptyje ir vilioja Jus nepraleisti šios unikalios šventės.

 Organizatoriai labai stengiasi, kad į „Mėlynių festivalį“ įsijungtų vis daugiau bendruomenės žmonių, esame atviri visiems  puoselėjantiems  kūrybiškumą, nevaržomą išmonę, norintiems  įgyvendinti net pačias drąsiausias idėjas. Kad kiekvienais metais „Mėlynių festivalis“ būtų vis įdomesnis, originalesnis,  sudominantis vis daugiau žmonių ir skleidžiantis puikią žinią apie jau šeštąjį amžių skaičiuojantį Lekėčių miestelį,  darbščius jo žmones, ir be abejonės, apie šio krašto uogą karalienę – mėlynę.

19
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.