Visos dienos

Lauko kino maratonas Druskininkuose | Velnio nuotaka

Rūšis: vaidybinis-muzikinis
Metai: 1974
Scenarijaus autoriai: Sigitas Geda, Arūnas Žebriūnas
Operatorius: Algimantas Mockus
Muzikos autorius: Viačeslavas Ganelinas
Trukmė: 1 val. 17 min.
Amžiaus cenzas: N-13

"Velnio nuotaka" – kultinis mitologizuotas lietuviškas miuziklas, tinkamas paslaptingai Joninių nakčiai.

1974 m. Lietuvos kino studijoje sukurtas pirmasis lietuviškas miuziklas pagal Kazio Borutos apysaką „Baltaragio malūnas“, kurio pagrindu scenarijų rašė Sigitas Geda, o įsimintiną muziką sukūrė džiazo muzikantas, kompozitorius ir pianistas Viačeslavas Ganelinas. Vaidmenis jame atliko ir į lietuviško kino istoriją savo pavardes įrašė Vaiva Mainelytė, Regimantas Adomaitis, Gediminas Girdvainis, Regina Varnaitė bei Bronius Babkauskas. Nemaža dalis aktorių jau iki filmo pasirodymo buvo puikiai žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Vaiva Mainelytė, filme sukūrusi Jurgos ir Marcelės vaidmenis, visam laikui tapo grožio, moteriškumo ir žavaus viliokiškumo kino ekrane etalonu.

Filmo siužetas

Kartą Rojuje, Aukščiausiajam prisnūdus nuo saldžių choralų, kyla vietinio pobūdžio maištas. Naudodamiesi proga angelai ima puotauti, šokti, viskas rieda link orgijos. Atsipeikėjęs Aukščiausiasis rūsčiais žaibais išsvaido nepaklusniuosius. Vienas jų – Pinčiukas, -- degraduotas į velniukus, pliumpteli tiesiai į senyvo malūnininko Baltaragio kūdrą. Žmogus ir nelabasis sudaro sandėrį: malūno sparnai suksis net be vėjo, į namus ateis geista Marcelė, bet tai, ko dabar Baltaragis dar neturi, priklausys jam, mikliajam Pinčiukui. Marcelė gimdydama miršta, jos duktė Jurga išauga gražuole, pamilsta... visai ne Pinčiuką, o šaunų berną Girdvainį, irgi mylintį ją, bet savo obuolmušius arklius – ko gero, dar labiau. Negalintis egzistuoti be intrigų velniūkštis susitaria su arkliavagiu Raupiu, kad tuos arklius pavogtų. Baltaragis gudrauja taip pat, už velnio išleisdamas ne dukrą, o prigyventoją senmergę Uršulę. Bet Girdvainio ir Jurgos meilės jau niekas nebegrąžins, paskutiniame optimistiniame kadre regi greičiau tai, kas tik galėjo būti.

Vaidina:

Marcelę ir Jurgą – Vaiva Mainelytė (dainuoja Asta Chomentauskienė), Girdvainį – Regimantas Adomaitis (dainuoja Vytautas Kernagis), Pinčiuką – Gediminas Girdvainis (dainuoja Jonas Rupša), Uršulę – Regina Varnaitė (dainuoja Birutė Dambrauskaitė), Raupį – Bronius Babkauskas (dainuoja Alfonsas Vaškevičius), Baltaragį – Vasilijus Simčičius (dainuoja Viktoras Malinauskas), piršlį Anuprą – Juozas Meškauskas (dainuoja Alfonsas Vaškevičius), Aukščiausiąjį -- Jonas Pakulis; Regina Arbačiauskaitė, Zigmas Banevičius, Feliksas Einas, Valdemaras Jatautis, Juozas Kanopka, Rimgaudas Karvelis, Danutė Krištopaitytė, Gediminas Pranckūnas, Birutė Raubaitė, Jūratė Onaitytė, Aleksandras Ribaitis, Edgaras Savickis ir kt.

Taip pat rekomenduojame
28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.