Visos dienos

SKRYDIS VIRŠ GEGUTĖS LIZDO I Jaunimo teatro spektaklis

Dėmesio! Spektaklio metu rūkoma*

Režisierius: Valerij Griško 
Trukmė: 3 val. 

Scenografas ir kostiumų dailininkas: Artūras Šimonis
Kompozitorius: Valentin Diomin
Videodizainerė: Rūta Vaitkevičiūtė

Vaidina:  Giedrius Arbačiauskas, Kristina Andrejauskaitė, Aldona Bendoriūtė, Andrius Bialobžeskis, Ignas Ciplijauskas, Jurgis Damaševičius, Jonė Dambrauskaitė, Nerijus Gadliauskas, Giedrė Giedraitytė, Algirdas Latėnas, Rasa Marazaitė, Dalia Morozovaitė, Kristina Ovčinikaitė, Vidas Petkevičius, Lukas Petrauskas, Aušra Pukelytė, Saulius Sipaitis, Gediminas Storpirštis, Simonas Storpirštis, Dovilė Šilkaitytė, Vytautas Taukinaitis

Premjera 2011 m. rugsėjo 30 d.

Istorija pasakoja apie 7-ojo dešimtmečio psichiatrinę amerikiečių ligoninę, į kurią patenka užkietėjęs lošėjas ir mušeika Makmerfis. Vyriškis, norėdamas išvengti kalėjimo darbų, pasirenka lengvesnį kelią ir apsimeta nepakaltinamu kvailiu. Deja, ligoninės tvarka pasirodo esanti griežtesnė negu kalėjime, o pacientai – protingesni už pasaulio išmintinguosius, tik užguiti žiauriosios seselės Retčed. Makmerfis pradeda maištauti prieš sistemą ir ginti bejėgius ligonius.

Rašytojas Kenas Kizis (Ken Kesey) gimė 1935 m. nedideliame miestelyje Kolorado valstijoje. Mokydamasis mokykloje, o vėliau studijuodamas koledže, būsimasis rašytojas pasižymėjo kaip puikus imtynininkas. Tuo metu, mačiusieji vaikiną, mušantį sportinius rekordus, vargu ar kas galėjo pagalvoti, kad šis žmogus taps amerikiečių literatūros ikona, kuriuo seks dauguma kitų garsių rašytojų.

Įdomu tai, kad, būdamas studentas ir norėdamas užsidirbti pinigų, K. Kizis dalyvavo valstybės finansuotame naujų psichotropinių vaistų išbandymo eksperimente. Vaistų sudėtyje buvo haliucinogeninių narkotinių medžiagų, tokių kaip LSD ir meskalinas. Dalyvaudamas projekte, K. Kizis tuo pačiu metu bendraudavo su psichiatrinės ligoninės pacientais ir susidarė įspūdį, jog ligoniai, atstumti dėl savo kitoniškumo, nepelnytai tapo visuomenės aukomis. Šį ypatinga patirtis ir paskatino parašyti romaną „Skrydis virš gegutės lizdo“, išgarsinusį autorių visame pasaulyje.

Garsiam Holivudo filmų ir TV scenaristui Deilui Vasermanui (Dale Wasserman) garsusis romanas į rankas pakliuvo neatsitiktinai. „Vieną kartą man paskambino Brodvėjaus aktorius Kirkas Douglas ir užtikrino, kad turi nepaprastai įdomų pasiūlymą – parašyti pjesę pagal tuomet dar tik rankraščiu buvusį romaną, – prisimena D. Vasermanas. – Kūrinys mane labai suintrigavo, o labiausiai – pagrindinis jo herojus Makmerfis. Niekaip negalėjau suprasti, ar jis Kristus, ar paprasčiausias sukčius.“

Dale Wasserman

*naudojant žoliniu pagrindu pagamintas teatrines cigaretes be tabako ir nikotino.

19
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.