Visos dienos

KAKĖ MAKĖ I Jaunimo teatro spektaklis vaikams

Režisierė: Virginija Kuklytė 
Trukmė: 50 min. 

Scenografė ir kostiumų dailininkė: Lina Žutautė
Kompozitorė: Eglė Sirvydytė
Choreografė: Sigita Mikalauskaitė

Premjera 2014 m. gruodžio 6 d.

„Siekiu, kad spektaklis būtų apie darnią šeimą, kurioje tėtis ir mama myli vienas kitą, o svarbiausia, nebijo savo santykių parodyti prie vaiko, nebijo apsikabinti vienas kito ir vaiko šalia“, – apie pagrindinę premjerinio spektaklio idėją sako režisierė.

26-erių metų V. Kuklytė gali džiaugtis savo kūrybiniais pasiekimais. 2013 metais, užbaigus vaidybos (pantomimos) magistro studijas, ji jau buvo sukūrusi per 20 vaidmenų teatre ir kine, pati režisavo tris trumpo metro filmus, Menų spaustuvėje pristatė debiutinį spektaklį „Anaerobai“, laimėjo Lietuvos teatro sąjungos „Aktorių duetų“ ir „Jauno režisieriaus eksperimento“ konkursus, pelnė nė vieną apdovanojimą. Šiuo metu Virginija dirba kartu su savo kurso draugais, įkūrusiais nepriklausomą aktorių trupę „Degam“ (vadovas Juozas Javaitis).

„Manau Kakės Makės fenomenas yra tai, kad ji niekuo neišsiskiria iš kitų vaikų. Ji neturi stebuklingų galių, neturi fėjų – krikštamočių, nevažinėja moliūgų karietose, o gyvena paprasto, smagaus vaiko gyvenimą“, – pasakoja pirmąkart Jaunimo teatre spektaklį režisuojanti V. Kuklytė. Pasak jos, iliustracijų knygelė palieka didžiulę laisvę žaidimui ir fantazijai, todėl spektaklis kuriamas animacinio filmuko principu. Jame bus daug veiksmo, plastikos, judesio, dainų, o teksto tiek, kiek reikia.

Literatūrinės dalies vedėja Gintė Pranckūnaitė, teigia, jog mintis pasikviesti V. Kuklytę į Jaunimo teatrą gimė ne atsitiktinai: „Pirmąkart pamačiau Virginiją spektaklyje „Namisėda“, vėliau stebėjau jos darbus Teatro sąjungos konkursuose. Mane sužavėjo jos betarpiškas bendravimas su publika, o režisuotame pantomimos spektaklyje „Žavūs nerangumai“ atsiskleidė gebėjimas dirbti su aktoriais, laki vaizduotė ir fantazija. Šios savybės yra būtinos kiekvienam režisieriui, vaikiškų spektaklių - ypatingai.“ Bet to, anot G. Pranckūnaitės, V. Kuklytė nedvejodama priėmė pasiūlymą perkelti Kakės Makės nuotykius į teatro sceną. Režisierė buvo ne kartą girdėjusi apie L. Žutautės knygeles ir neabejoja, kad „Kakė Makė“ yra daugumos šiuolaikinių vaikų mylimiausia herojė. 

Jaunimo teatras spektaklio „Kakė Makė“ premjerą specialiai nukėlė į prieškalėdinį laikotarpį, kad mažieji žiūrovai šventiniu periodu turėtų progą dažniau apsilankyti teatre.  

Lina Žutautė (g. 1973 m.) – dailininkė ir paveikslėlių knygelių mažiausiems skaitytojams autorė, geriausiai žinoma iš istorijų apie Kakę Makę, kurių jau pasirodė keturios: „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“ (2011 m. balandį ši knyga buvo išrinkta Geriausia knyga mažiausiam skaitytojui), „Kakė Makė ir pabėgusios ausys“ , „Kakė Makė ir didelė tamsa“ bei „Kakė Makė ir svajonių gimtadienis“. Nuo tada, kai istorijos apie Kakę Makę buvo užrašytos, šis personažas jau spėjo tapti savotišku prekės ženklu. O autorė, pasakodama apie tai, kaip gimė pašėlusios mergaitės personažas ir jos nuotykiai, sako, jog ji nenorėjusi būti teta, kuri grūmoja vaikams pirštu, todėl nusprendė tiesiog kurti pamokomas, linksmas istorijas, kurias pati ir iliustruoja. Šiuo metu apie Kakės Makės nuotykius jau skaito ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos, Danijos, Latvijos ir Pietų Korėjos vaikai. Na o L. Žutautė 2014 m. balandį buvo apdovanota Vaikų literatūros premija.

23
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.