Visos dienos

SUSIKAUPTI | Styginių kvartetas „Chordos“

Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas styginių kvartetas „Chordos“ tęsia 2024-ųjų sezono centrinį koncertų ciklą „Trys tavo pusės“, skirtą atspindėti skirtingas žmogaus būsenas bei pristatyti vienus reikšmingiausių XX a. kompozitorių ir jų sukurtų styginių kvartetų.

Antrasis ciklo koncertas – SUSIKAUPTI – kviečia sugrįžti į save. Simboliškai lapkričio 2-ąją įstabioje Bažnytinio paveldo muziejaus Lobyno salėje skambėsianti programa – tai susikaupimo laikas, filosofinė meditacija, ryšio su savimi paieška, taip reikalinga nuolat kintančiame, skubančiame ir painiame pasaulyje.

Ši ramybės ir savitos tylos ženklais pažymėta avangardinė XX a. kūryba – tiek muzikos gurmanui, tiek kiekvienam norinčiam tyrinėti ir atrasti naujus muzikos skambesius.


PROGRAMA

Luigi Nono. Fragmente-Stille, an Diotima (1980)
John Cage. String quartet In Four Parts (1950)

• • • •

Po kelerius metus trukusios kūrybinės krizės italų kompozitorius Luigi Nono (1924–1990) parašė seriją kūrinių, kurie buvo visiškai kitokie nei tai, ką jis buvo sukūręs per paskutinius tris dešimtmečius. Tarp šių kūrinių buvo ir styginių kvartetas „Fragmente-Stille, an Diotima“, kurio premjerą 1980 metais atliko tuo metu Europoje itin žymus „La Salle“ styginių kvartetas. Nedaugelis to meto kūrinių buvo taip komentuojami ir liaupsinami, kaip šis. O po trisdešimties metų muzikos istorikas David Metzer jį įvertino kaip vieną kertinių 8-ojo dešimtmečio kūrinių, formavusių naują etapą modernizmo muzikoje.

Diotima buvo Sokrato mokytojas ir yra siejamas su laiko samprata. Muziką inspiravo garsaus vokiečių romantizmo poeto Fr. Hölderlin’o poemos eilės, kurios lyg neišsakyti žodžiai ar meditacija lieka tik nuorodomis partitūroje. Luigi Nono, tyrinėdamas senąją muziką ir atsiminimus iš tolimos praeities kaip skausmo ir vilties priežastį, kelia esminius klausimus: „Kur aš esu ir kas aš esu?“

Amerikiečių kompozitoriaus John Cage (1912–1992) Keturių dalių styginių kvartetas (String Quartet in Four Parts) sukurtas 1950 metais ir yra vienas paskutiniųjų kūrinių, kuriame dar nėra iki galo įsigalėjęs jo kūrybai būdingi neapibrėžtumo bei atsitiktinumo principai. Šiam kvartetui John Cage naudojo naują techniką, kurią vadino „gamomis“ (gamut).

Kaip teigia muzikos kritikai, šis, kaip ir kiti John Cage kūriniai, „išskaidrina bei nuramina protą ir taip atveria jį dieviškajai įtakai“. Kūrinys dedikuotas kolegai kompozitoriui Lou Harrison. John Cage norėjo sukurti kūrinį, kuris šlovintų tylą, bet pačios tylos vengtų. Keturios kvarteto dalys turi sąsajų su indiškuoju suvokimu apie metų laikus, kuriuose kiekvienas sezonas siejamas su tam tikra jėga – kūrimo, išsaugojimo, naikinimo ar ramybės. Taip atsirado programiniai pavadinimai:
 – Tyliai tekantis (Quietly Flowing Along) – vasara
 – Lėtai besisupantis (Slowly Rocking) – ruduo
 – Beveik nejudantis (Nearly Stationary) – žiema
 – Kvodlibetas (Quodlibet) – pavasaris

• • • •

Styginių kvartetas „Chordos“

Daugiau nei 25 metus aktyviai muzikuojantis styginių kvartetas „Chordos“, šiais metais įvertintas Vyriausybės kultūros ir meno premija, toliau išlaiko savo misiją – skleisti bei populiarinti naujausią lietuvių kompozitorių muziką Lietuvoje ir pasaulyje, pristatyti naujausią ir geriausią užsienio autorių muziką mūsų šalies auditorijai.

Styginių kvarteto 2024 sezonas, paženklintas tema „Žmogus ir žmonės“, kviečia įsiklausyti į savo vidų, kartu ieškant tvirtų ryšių su aplinkiniais bei pasauliu. Centre – visi mes, ieškantys ramybės, iššūkių, gyvenimo aistros ar prasmės, nuolat balansuojant tarp vidaus ir išorės jėgų, dėmesio sau ir kitiems.

Ieva Sipaitytė – I smuikas
Vaida Paukštienė – II smuikas
Robertas Bliškevičius – altas
Arnas Kmieliauskas – violončelė

• • • •

Organizuoja: VšĮ  „Muzikos ruduo“
Finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė
Partneris: Bažnytinio paveldo muziejus
Vizualinis identitetas: Kristina Pavlovait
Šviesų dailė: Justas Bø

18
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.