Visos dienos

Pašnekesys „Teatro klajūnas. Mstislavo Dobužinskio kūryba ne Lietuvoje“

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus Muzeotekoje įvyks pašnekesys „Teatro klajūnas. Mstislavo Dobužinskio kūryba ne Lietuvoje“ su menotyrininku, šokio istoriku ir kritiku prof. Dr. Helmutu Šabasevičiumi. Šis renginys papildo muziejaus parodą „Išvykstu! Mstislavo Dobužinskio kelionių vadovas“.

Dailininkas Mstislavas Dobužinskis (1875–1957) daugiausia darbų – scenovaizdžių ir kostiumų operos, dramos, baleto spektakliams – sukūrė Valstybės teatre Kaune; kai kurie spektakliai su dailininko scenovaizdžiais ir kostiumais buvo rodomi Valstybės teatro baleto trupės gastrolių Monte Karle ir Londone metu 1935 metais. Tačiau Mstislavas Dobužinskis nemažai dirbo ir kitų šalių scenose, ypač ankstyvajame ir vėlyvajame kūrybos laikotarpiais. Paskaitoje apžvelgiami dailininko kūriniai teatrui, sukurti kitose šalyse ir saugomi kitų šalių muziejuose, įvertinamos šių kūrinių meninės ir stilistinės sąsajos su Lietuvoje kurtais eskizais.

Šis renginys yra neatskiriama muziejaus parodos „Išvykstu! Mstislavo Dobužinskio kelionių vadovas“ dalis. Paroda sudaryta iš Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje saugomo Dobužinskio darbų rinkinio, kuris yra įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Joje sukaupti reikšmingiausi ir brandžiausi Lietuvos teatrui sukurti dailininko darbai.

Birželį atskleidę menininko klajonių po Italiją įspūdžius, parodos organizatoriai kviečia pažinti kitas M. Dobužinskio kelių kryptis. Tai – Vokietija, Prancūzija, žinoma, Lietuva bei fantazijų pasaulis. Ekspoziciją sudaro net 7 dalys, bet kelionė neprailgs. Paroda parengta pagal M. Dobužinskio kelionių dienoraščius. Įsijausti į kelionių temą ir skirtingas šalis leis ne tik scenografijos eskizai, bet ir įvairiomis priemonėmis kuriama atmosfera.

Parodoje gausu veiklų vaikams. Šeimų lauks lagaminai, kurie padės su M. Dobužinskio asmenybe ir kūryba susipažinti dar artimiau. Lagaminuose atrasite įdomias, įtraukiančias užduotis. Muziejaus edukatorės taip pat parengė parodos įkvėptas kūrybines dirbtuves „Ieškom teatro dailininko! Scenografijos dirbtuvės“. Edukacijoje susipažinsite su pagrindiniais scenografijos kūrimo principais, o įgytas žinias pritaikysite išbandant scenografo profesiją – komandose kursite erdvinį scenos eskizą.

***

Helmutas Šabasevičius 1989 m. baigė Vilniaus dailės institutą (dabar – Vilniaus dailės akademija), 1993 m. apgynė humanitarinių mokslų srities menotyros krypties daktaro disertaciją, nuo 1997 m. dirba Lietuvos kultūros tyrimų instituto Muzikos ir teatro istorijos skyriuje. Tyrinėja Lietuvos teatro, dailės, scenografijos, choreografijos istoriją, XIX a. vaizdų kultūrą, teatro ir dailės ryšius. Šiais klausimais Lietuvos ir užsienio spaudoje paskelbęs mokslinių ir populiariųjų straipsnių, skaitęs pranešimų.

Šabasevičius dėsto Vilniaus dailės, Lietuvos teatro ir muzikos akademijose, yra meno kultūros žurnalo „Krantai“ vyriausiasis redaktorius. 2017 m. Helmutas Šabasevičius apdovanotas Lietuvos vyriausybės kultūros ir meno premija. Bendradarbiauja su interneto svetainėmis, rašo populiariems ir mokslo leidiniams parodų, spektaklių recenzijas.

Pokalbio „Teatro klajūnas. Mstislavo Dobužinskio kūryba ne Lietuvoje“ su menotyrininku, šokio istoriku ir kritiku prof. Dr. Helmutu Šabasevičiumi vieta: Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus Muzeoteka (įėjimas per Klaipėdos g., Vilniaus g. 41 D).

Parodos kūrybinė komanda: kuratorė – Živilė Ambrasaitė-Gailiešienė, architektė – Ieva Šimkonytė, dizainerė – Ona Vėliūtė, techniniai sprendimai – Audrius Janulevičius, projekto vadovė – Aušra Endriukaitienė.

18
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.