Visos dienos

XIX TARPTAUTINIS FOLKLORO FESTIVALIS „POKROVO VARPAI“

Jau 19 kartą tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovo varpai“ džiugins savo ištikimus žiūrovus išskirtiniais koncertais, programomis bei pasirodymais. Renginiai vyks lapkričio 6-10 dienomis Šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniaus Universiteto, Vilniaus Rotušės salėse. Festivalis taps platforma kultūriniams mainams, kur susitiks įvairių šalių ir Lietuvoje gyvenančių tautinių mažumų atstovai, о Vilniaus miestas - tarptautiniu tradicinės muzikos centru, vienijančiu muzikos mylėtojus, folkloro gerbėjus ir tuos, kurie domisi kitų tautų kultūromis.

Muzika gurmanams lapkričio 6 d.

Lapkričio 6 d., 18 val., Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks festivalio atidarymo koncertas „Muzika gurmanams“, kuris žada būti įspūdingas ir nepakartojamas. Jau devynioliktus metus festivalis džiugina ištikimus žiūrovus savo unikaliomis programomis, pristatydamas ir Lietuvos, ir užsienio šalių folkloro tradicijas. Klausytojai turės galimybę pasimėgauti unikaliais liaudies dainų ir tradicinės choreografijos pavyzdžiais, atliekamais folkloro ansamblių iš Armėnijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Sakartvelo, Ukrainos, Vokietijos. Šio festivalio išskirtinumas slypi jo gilioje pagarboje tradiciniam folklorui ir UNESCO saugomoms kultūros paveldo vertybėms. Šventėje bus pristatytos tokios vertybės kaip armėnų duduko muzika, setų polifoninio dainavimo tradicija iš Estijos, ukrainiečių kazokų dainos, lietuviškos sutartinės, kartvelų tradicinė polifoninė muzika. Tai tik dalis iš to, ką žiūrovai galės išgirsti ir pamatyti festivalio metu. Koncertai suteiks unikalią galimybę susipažinti su kitų tautų kultūra per liaudies dainas, šokius bei kitus tradicinės choreografijos pavyzdžius.

Festivalio Tradicija ir Tikslas

Puoselėdamas įvairių tautų tradicinę muziką festivalis „Pokrovo varpai“ vyksta nuo 2006 metų ir jau įgijo stiprias tarptautines šaknis. Kiekvienais metais festivalis pristato vis naujus kolektyvus, kurie supažindina žiūrovus su autentiškais savo krašto liaudies meno pavyzdžiais. Festivalyje yra dalyvavę folkloro ansambliai iš įvairiausių šalių, įskaitant Azerbaidžaną, Bulgariją, Estiją, Ispaniją, Italiją, Kazachstaną, Kiniją, Latviją, Lenkiją, Lietuvą, Meksiką, Norvegiją, Olandiją, Sakartvelą, Serbiją, Slovakiją, Slovėniją, Turkiją, Ukrainą, Vengriją ir kitas šalis. Festivalis suteikia galimybę išvysti ir išgirsti tik aukšto lygio atlikėjus, kurie griežtos atrankos metu gauna teisę pasirodyti šioje scenoje. Kiekvienas kolektyvas pristato savo unikalų regiono savitumą, o jų pasirodymai atskleidžia gilias kultūrines šaknis ir tradicijų tęstinumą.

Šių metų renginiai ir programos

2024 metų festivalio programa bus itin įvairiapusė ir įtraukianti. Renginiai vyks tokiose prestižinėse Vilniaus erdvėse, kaip Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus universiteto salės, Vilniaus rotušė. Be koncertų, programoje taip pat numatyti liaudies šokių vakarai, apskritojo stalo diskusijos, kuriose dalyvaus garsūs etnografijos specialistai iš Lietuvos ir užsienio. Vilniaus dailės akademijos Tekstilės meno ir dizaino katedra surengs etnografinės tekstilės kūrinių parodą Vilniaus rotušėje. Festivalio metu taip pat vyks meistriškumo pamokos bei tradicinio dainavimo užsiėmimai. Bus rengiamos amatininkų dirbtuvės, kuriose galėsite susipažinti su įvairiomis rankų darbo technikomis: saldainių gamyba, vytinėmis ir pintinėmis juostomis, istorinių žaislų kūrimu (ir pasakojimu apie jų tradicijas bei kilmę), medinių muzikos instrumentų gamyba (švilpynės, ragai, tarškynės), rankų darbo mezginiais (kojinių, pirštinių, riešinių), siuvamais žaislais, augalais dažytais siūlais, keramika (lipdyta, žiesta, juoda ir glazūruota), rankų darbo papuošalais ir juvelyrika pagal baltų tradicijas. Taip pat vyks vilnos vėlimo edukacijos, gintaro apdirbimo, karpinių kūrimo, lino ir medžio raižinių dirbtuvės bei kitos veiklos.

Partneriai ir Rėmėjai

Tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovo varpai“ neapsieitų be stiprių partnerių ir rėmėjų. Festivalio organizatorius – Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras, kuris kartu su partneriais, tokiais kaip Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Tautinių mažumų departamentas, Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus Rotušė, Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus kultūros centras, Vilniaus universitetas, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus B. Jonušo muzikos mokykla prisideda prie festivalio sėkmės. Toks bendradarbiavimas parodo renginio svarbą ne tik kultūros srityje, bet ir platesnėje visuomeninėje veikloje, kuri skatina tarptautinį bendradarbiavimą, kultūrinių ryšių stiprinimą ir tradicijų išsaugojimą ateities kartoms. Tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovo varpai“ yra ne tik išskirtinis kultūrinis renginys, bet ir svarbus Lietuvos bei kitų šalių kultūros paveldo šaltinis. Šis festivalis, per daugelį metų užsitarnavęs aukštą reputaciją, neabejotinai suteiks daug nepamirštamų akimirkų ir įkvėps tolesniam tradicinės muzikos puoselėjimui.

 

XIX tarptautinio folkloro festivalio POKROVO VARPAI

PROGRAMA

Lapkričio 6 d.

Šv. Kotrynos bažnyčia

18.00

Festivalio atidarymo koncertas "MUZIKA GURMANAMS"

Dalyvauja folkloro kolektyvai iš Armėnijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Sakartvelo, Ukrainos, Vokietijos

Bilietus platina KAKAVA.LT

 

Lapkričio 7 d.

Vilniaus Senamiesčio Atnaujinimo Agentūra (Stiklių g. 4)

10.00

APSKRITOJO STALO DISKUSIJA  „ Globalizacijos poveikis liaudies tradicijų tęstinumui“

Vilniaus universiteto Teatro salė (Universiteto g. 3)

18.00

Koncertas "UNIKALIOS TRADICIJOS"

I d.  UNESCO nematerialus kultūros paveldas:

KARTVELŲ POLIFONINIO DAINAVIMO ŠEDEVRAI.

ARMĖNIJOS KULTŪROS PAVELDAS

Dalyvauja ansambliai „GURDŽAANI“ (Sakartvelas), „RERO” (Sakartvelas-Lietuva),

„PESVEBI“ (Lietuva), “TRIALOGUE” (Armėnija)

II d.  Folkloro kolektyvų iš Lietuvos ir užsienio šalių pasirodymai

 

Lapkričio 8 d.

Vilniaus Senamiesčio Atnaujinimo Agentūra (Stiklių g. 4)

10.00-17.00

TRADICINIO DAINAVIMO LABORATORIJA

Alaus Namai (Goštauto g. 8)

21.00

LIAUDIES ŠOKIŲ IR PASIDAINAVIMŲ VAKARAS

 

Lapkričio 9 d.

Vilniaus Rotušė (Didžioji g. 31)

10.00-18.00

Tautodailės darbų ir kulinarinio paveldo mugė

VDA Tekstilės meno ir dizaino katedros tekstilės kūrinių paroda

Kūrybinės tradicinių amatų dirbtuvės vaikams ir suaugusiems

12.00

Respublikinio vaikų ir jaunimo liaudies kūrybos atlikėjų konkurso

„TRADICIJŲ PAVELDĖTOJAI“ laureatų koncertas

14.00–18.00

Koncertas - maratonas "FESTIVALIO DALYVIŲ MENINIAI PORTRETAI“

18.00

UNESCO nematerialus kultūros paveldas: LIETUVIŠKOS SUTARTINĖS

 

Lapkričio 10 d.

Šv. Kotrynos bažnyčia

18.00

SVEČIAI IŠ SAKARTVELO: „NUO IŠTAKŲ IKI NŪDIENOS“

David AKOPIAN (smuikas),  Milena DŽALALBEKOVA (smuikas), 

Giorgi GURGENADZE (violončelė),  Marika KUKHIANIDZE (fortepijonas)

Bilietus platina KAKAVA.LT

18
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.