Visos dienos

VII respublikinė biblioterapijos konferencija „Knyga gali prakalbinti ir gydyti“

Terapinis knygų poveikis: kaip skaitymas padeda stiprinti sveikatą,  o pokalbiai apie skaitymo sužadintus jausmus – susigrąžinti orumo jausmą ir atrasti bendrystę.

Birštonas nuo seno garsėja kūną puoselėjančiomis sanatorijų ir gydyklų sveikatinimo procedūromis. Biblioterapija yra viena iš alternatyviosios ir papildomosios medicinos sričių, leidžianti stiprinti sveikatos galias, labai reikalingas žmogaus organizmui kovojant su liga. Be to, biblioterapija padeda žmogui pačiam save suprasti, stiprina viltį, ugdo bendruomeniškumo jausmą, tad šis žmogaus asmenybę auginantis ir susvetimėjimo ledus tirpdantis metodas naudojamas ne tik sveikatos paslaugas teikiančiose įstaigose, bet ir bibliotekose.

Jau septynerius metus mūsų valstybėje veikia Lietuvos biblioterapijos asociacija, vienijanti įvairių profesijų žmones (gydytojus, bibliotekininkus, psichologus, pedagogus, rašytojus), taikančius biblioterapijos metodus (skaitymą, pokalbį apie skaitymo sužadintus jausmus ir mintis, terapinį rašymą) savo profesinėje veikloje. Asociacija bendradarbiauja su įvairiomis institucijomis, rengia konferencijas, rūpinasi savo narių profesine kvalifikacija.

Nuo 2013 m. Birštono viešosios bibliotekos iniciatyva, bendradarbiaujant su partneriais: Lietuvos biblioterapijos asociacija (toliau LBA), Humanistinės ir egzistencinės psichoterapijos institutu (HEPI), vadovaujamu prof. Rimanto Kočiūno, Ąžuolyno (Kauno apskrities) viešąja biblioteka, Lietuvos nacionaline M. Mažvydo biblioteka (toliau LNB), dr. Daiva Janavičiene, LBA valdybos nare,  LNB metodininke-tyrėja, knygų, straipsnių apie biblioterapiją autore, prof. dr. Jūrate Sučylaite, LBA prezidente, rašytoja, poezijos terapeute, gydytoja psichiatre, organizuojamos biblioterapijos konferencijos.

Spalio 18 d., penktadienį, Birštone biblioterapijos konferencija „Biblioterapija. Knyga gali prakalbinti ir gydyti“, plėtojanti temas apie gydantį skaitymo poveikį, vyks jau 7-ą kartą. Konferencija organizuojama vykdant projektą „Profesinių kompetencijų stiprinimas kūrybiškai taikant biblioterapiją“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Birštono savivaldybė. Konferencija Birštone kviečia susitikti bibliotekininkus ir kitų sričių specialistus sužinoti naujienas, pasisemti idėjų plėtojant biblioterapines veiklas. Dalyviai įgis daugiau žinių apie biblioterapiją, emocinį intelektą, jo reikšmę suvaldant emocines stresines reakcijas, kaip kultūrinę aplinką panaudoti žmogaus vidinių galių stiprinimui ir kt.

Biblioterapijos taikymas yra siejams su pagalba tikslinėms grupėms. Ankstesnėse konferencijose kalbėta apie biblioterapiją įkalinimo įstaigose (Lina Dubauskienė, Morkus Dusevičius), ligoninių psichiatrijos skyriuose (dr. Jūratė Sučylaitė), skaitytojų klubuose (dr. Daiva Janavičienė, Rasa Derenčienė) ir kt.

Žmogaus sveikata reiškia fizinę, psichinę, socialinę ir dvasinę gerovę. Žmogaus kūnas ir psichika funkcionuoja kartu, negali būti atskirti vienas nuo kito. Žymiausias Lietuvos kurortologas, gydytojas, birštonietis Vytautas Meška gerai suprato kūno ir psichikos sąveikos mechanizmus, vienas pirmųjų pradėjo kalbėti apie biblioterapiją – siūlė dėmesį sutelkti į egzistencinių temų apmąstymą ir giluminį knygų skaitymą, taip padedant pacientui atsipalaiduoti ir pailsinti protą. Biblioterapijos metu žmogus motyvuojamas rasti jėgų įveikti stresą keliančius gyvenimo sunkumus; pažvelgti į savąsias vertybes ir susimąstyti, ar jos padeda, ar įkvepia gyventi.

Mes turime neįkainojamą lietuvių kultūros lobyną, jame daug žmogaus gyvybingumą skatinančių turtų, tik reikia jais naudotis. Konferencijoje psichologė Giedrė Žalytė kalbės apie žmogaus jausmus auginančias ir gydančias žinutes lietuvių pasakose, o Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Etnomuzikologijos katedros vedėja prof. habil. dr. Daiva Vyčinienė padės atrasti ir suprasti sutartinių magiją. Biblioterapija padeda auginti vaikų ir paauglių asmenybes, bet šioje veikloje specialisto laukia daug išbandymų ir iššūkių – apie juos konferencijos metu papasakos mokytojas, filosofas Morkus Dusevičius.

Nesusikalbėjimai, negebėjimas suprasti kito žmogaus, nuoskauda, kad tavęs nesuprato, – dažnos žmonių gyvenimo problemos, varginančios, keliančios blogą nuotaiką, silpninančios sveikatą, o vienas iš būdų šioms problemoms spręsti yra skaitymas. Apie šeimų ryšių stiprinimą per skaitymą papasakos Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė-metodininkė Šarūnė Leikienė. Biblioterapijos patirtimi Birštono pirminės sveikatos priežiūros centro Slaugos skyriuje pasidalins Birštono viešosios bibliotekos Paslaugų ir išteklių skyriaus vedėja Laima Švirinienė. Psichologas Timas Petraitis kartu su susirinkusiaisiais ieškos atsakymo į klausimą, ar verta skaityti knygas. Į kūrybines dirbtuves pakvies psichologė, Klaipėdos universiteto dėstytoja Dalia Klumbienė, aktorė, režisierė, socialinių projektų dalyvė, užimtumo specialistė Salomėja Burneikaitė, psichologė Jūratė Klimaitė-Vyžintienė.

Renginio programa: https://bit.ly/3BjlMtY

27
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.