Visos dienos

MKČ24: O. E. Antonsen | A. Žvirblytė | ansamblis NIKO | M.K.Čiurlionio muzikos festivalio atidarymas

XII tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio Vilniuje atidarymo koncertas

A T L I K Ė J A I:
OLE EDVARD ANTONSEN (trimitas)
ALEKSANDRA ŽVIRBLYTĖ (fortepijonas)
Vilniaus miesto ansamblis NIKO
Meno vadovas ir dirigentas GEDIMINAS GELGOTAS

Tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis Vilniaus sezoną atidaro pasauline premjera – kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio specialiai šiam vakarui sukurta kompozicija „Raigardo slėnis“, kurią atliks vienas garsiausių pasaulio trimitininkų Ole Edvardas Antonsenas, žymi pianistė Aleksandra Žvirblytė ir garsiausias pasaulio scenas užkariavęs Vilniaus miesto ansamblis NIKO, vadovaujamas įkūrėjo, dirigento ir kompozitoriaus Gedimino Gelgoto.

Lietuvos publikai jau puikiai pažįstamas norvegų trimitininkas Ole Edvardas Antonsenas šiandien laikomas trimito korifėjumi, kuris žavi nepaprastu garsu, neprilygstama technika ir savita interpretacija.

Nebetilpdamas savo instrumento repertuaro ribose, trimitininkas ėmėsi naujų meninių iššūkių. Šiandien jo žinomumas plečiasi jau ir už klasikinės muzikos ribų – menininkas  atlieka ne tik klasikinę, bet ir džiazo, populiariąją muziką, improvizuoja tiek akustiškai, tiek pasitelkdamas elektroninei muzikai būdingas technikas, rašo savo paties kompozicijas ir jas atlieka visame pasaulyje.

Ole Edvardas Antonsenas yra išleidęs per 60 albumų ir surengęs daugiau nei 40 koncertų garsiausiose pasaulio salėse su žymiausiais simfoniniais ir kameriniais orkestrais, diriguojamais tokių asmenybių, kaip Marissas Jansonsas, Wolfgangas Sawallishas ar Kentas Nagano.

Savo šalyje trimitininkas yra tikra žvaigždė, ne mažiau populiarus ir mylimas, nei populiariosios kultūros atlikėjai, daug metų rengiantis prestižinį festivalį „Festspillene i Elverum“, į kurį suvažiuoja muzikos žvaigždės iš viso pasaulio.

Būtent šio festivalio dėka 2016 m. prasidėjo Ole Edvardo Antonseno draugystė su kompozitoriumi Gediminu Gelgotu ir jo vadovaujamu NIKO ansambliu. Po didžiulės sėkmės sulaukusių pasirodymų bendradarbiavimas tęsiasi iki šiol – muzikų tandemas jau yra surengęs daugiau nei 20 pasirodymų Norvegijoje ir Lietuvoje, jų grojimo klausėsi net Norvegijos karalienė Sonja.

Nuosekliai besivystanti kūrėjų ir atlikėjų draugystė, natūralu, įgauna vis išbaigtesnes formas ir virsta kūrybingomis ir konceptualiomis koncertinėmis programomis. 

Lapkričio keturioliktąją šie atlikėjai drauge pasirodys Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje.

Koncerto programa atspindės nepaprastai platų Ole Edvardo Antonseno meninių interesų spektrą. 

Pirmoje koncerto dalyje girdėsite nuo baroko kūrėjų Corelli ir Tartini muzikos trimitui ir styginiams iki Arvo Pärto ir kitų šiuolaikinių kompozitorių kūrinių.

Taip pat ir pasaulinę M. Urbaičio kūrinio premjerą, kurią trimitininkas atliks kartu su pianiste A. Žvirblyte, G. Gelgotu ir NIKO. „Naujame M. K. Čiurlioniui skirtame kūrinyje, kaip ir ankstesniajame, remiuosi jo muzikinės kūrybos fragmentais, siekdamas atspindėti charakteringąsias jo kūrybos savybes įvairiose meno srityse, kylančias iš vaikystės bei jaunystės metais sukauptų patirčių bei gamtos įspūdžių.“ (M.Urbaitis)

Antroji koncerto dalis Ole Edvardą Antonseną atskleis kaip kūrėją ir improvizatorių – skambės įsimintiniausi kompozitoriaus Gedimino Gelgoto ir paties trimitininko atmosferinio stiliaus kūriniai bei improvizacijos, kurias novergas atliks pasitelkęs „Looper“ pedalus. 

APIE ATLIKĖJUS:

OLE EDVARD ANTONSEN pripažintas vienu garsiausių pasaulio trimito solistų ir yra viena didžiausių tarptautinių Norvegijos žvaigždžių.
Pastaruosius kelerius metus jis koncertavo su Londono simfoniniu orkestru, BBC Škotijos simfoniniu orkestru, Lenkijos nacionalinio radijo orkestru, Ščecino filharmonijos, Orhuso, Miuncheno simfoniniu ir kameriniu, San Paulo, Tokijo, Atlantos, Londono, Osakos, Taivano nacionaliniu, Rio, Kiolno radijo simfoniniais orkestrais, Berlyno komiškosios operos orkestru daugiau nei 45-iose šalyse. Publika jam atsistojusi plojo tokiose salėse, kaip Niujorko Carnegie Hall, Londono Barbican Hall, Tokijo Suntory Hall, Sidnėjaus operos, Berlyno koncertų salėje ir net Miuncheno bei Seulo olimpiniuose stadionuose.

Trimito žvaigždė bendradarbiauja su tokiais dirigentais kaip Marissas Jansonsas, Wolfgangas Sawallishas, Philippe'as Herreweghe'as, Kentas Nagano, Dimitry Kitayenko ir kitais.

Svarbios O. E. Antonseno veiklos sritys yra ir dirigavimas ir pedagogika. Į dirigento karjerą įrašyti tokie kolektyvai, kaip Stavangerio, Bergeno Danijos Karališkosios operos kolektyvai bei projektas su pasauliniu orkestru „World of Winds“. Be to, muzika yra dėstęs daugiau nei 60-yje viso pasaulio muzikos akademijų ir universitetų.

Nepaprastas muzikinis norvego universalumas lemia, kad vienodai sėkmingai bendradarbiauja ir su garsiausiais klasikos kolektyvais, ir su pop, roko ar džiazo muzikantais, tarp kurių – Johnas Milses, britų džiazo grupės „Level 42“ lyderis Markas Kingas, Lisa Stansfieldas, Rickie Lee-Jonesas, „Secret Garden“ nariai, Nyderlandų „The Metropole Orchestra“, Willemas Breukeris Kollektiefas ir daugelis kitų.

ALEKSANDRA ŽVIRBLYTĖ – viena visapusiškiausių menininkių Lietuvoje, koncertuojanti kaip solistė, su orkestrais, rengianti įvairias kamerines programas. Noras neapsiriboti vien tik klasikinio pianisto amplua paskatino pianistę žengti į džiazo ir įvairius muzikos stilius kryžminančius projektus, kurie sėkmingai skamba ne tik Lietuvos, bet ir įvairiose pasaulio salėse. Atlikėja nuolat koncertuoja Lietuvos miestuose, Baltijos šalyse, Ukrainoje, Bulgarijoje, Danijoje, Švedijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Lenkijoje ,Vokietijoje, Šveicarijoje , JAV, Pietų Korėjoje, Kazachstane ir kitose šalyse kaip solistė bei su orkestrais, diriguojamais  Sauliaus Sondeckio, Gintaro Rinkevičiaus, Juozo Domarko, Mindaugo Piečaičio, Modesto Barkausko, Roberto Šerveniko, Alvydo Šulčio, Christo Christov, Aleksei Kolobuchino, Oliver Weder, Pavel Berman ir kitų . Pianistę girdime ansambliuose su dainininkais  ir instrumentalistais, jos repertuare įvairių stilių, epochų ir žanrų muzika, taip pat lietuvių kompozitorių kūriniai, kurių visą pluoštą ji atliko pirmoji. Atlikėja dalyvauja muzikos festivaliuose įvairiose Europos šalyse, įrašė kūrinių Lietuvos radijuje, yra išleidusi eilę CD .

Jau 23 metus gyvuoja unikalus projektas „Lietuvos pianistų dinastija” kur A. Žvirblytė groja drauge su savo mama  Veronika Vitaite ir sūnum Paulium Andersson. Šis projektas sėkmingai keliauja po Lietuvos ir užsienio koncertų sales. Pastaruosius aštuonerius metus A.Žvirblytę dažnai girdime scenoje su saksofonistu P.Vyšniausku, su kuriuo sukurti originalūs, klasikinę, šiuolaikinę ir improvizacinę muziką jungiantys projektai „Kosminis Čiurlionis”, „Mistinis Čiurlionis”, roko fantazija „Čiurlionis Rex”, „Provokacijos” ir visa eilė kitų.

Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO – styginių instrumentų grupė, žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką mintinai, integruojanti į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius vizualinius scenos efektus. Muzikavimo džiaugsmas, originalumas, drąsa ir išskirtinė atlikimo kokybė - visi šie žodžiai tinka apibūdinti NIKO.

Pastaraisiais metais NIKO debiutavo pasaulinio lygio salėse ir festivaliuose, tarp kurių - prestižinės Niujorko „Carnegie Hall“, Leipcigo „Gewandhaus", Londono „Saint Martin-in-the-Fields" ir „Roundhouse", Liepojos „Great Amber", Maskvos Valstybinio Puškino vardo menų muziejaus koncertų salė, Sankt Peterburgo ir Odesos filharmonijų salės, bei Uzedomo (Vokietija), Elverum (Norvegija), "Odessa Classics" (Ukraina), Tulono (Prancūzija), Venturos (JAV), Vilniaus ir kiti svarbūs Europos ir JAV festivaliai. 5,5 milijono klausytojų per savaitę turinti radijo stotis "Classic FM" 2018 m. transliavo tiesioginį NIKO pasirodymą Londone, o „BBC World Service" pristatė dešimties minučių reportažą apie kolektyvą, pabrėždami NIKO išskirtinumą bei apibūdindami kolektyvą kaip "išties vertą dėmesio". 2019 metais kolektyvas pasirodė ir rytinėje didelę auditoriją turinčio JAV Televizijos kanalo "Fox TV" laidoje.

Ansamblis aktyviai reprezentuoja Lietuvą svarbių diplomatinių ir kultūrinių renginių metu Lietuvoje ir užsienyje, tarp kurių pasirodymai pasaulinės EXPO parodos metu Astanoje (Kazachstane), Europos Parlamente Briuselyje, užsienio monarchų ir valstybinių delegacijų priėmimų metu Lietuvoje, nacionalinių ir valstybinių apdovanojimų progomis ir t.t. Deleguoti visų trijų Baltijos šalių Seimų NIKO paminėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos šimtmečius Europos Komisijoje Strasbūre. NIKO taip pat pasirodė Jo Šventenybės Dalai Lamos bei Popiežiaus Pranciškaus vizitų Lietuvoje metu.


Bilietus galima įsigyti www.kakava.lt

Daugiau informacijos apie Tarptautinį M. K. Čiurlionio muzikos festivalį – www.klasika.org


***
Pirkdami bilietą į koncertą, neprieštaraujate, kad renginys būtų fotografuojamas ir/ar filmuojamas, o vaizdinė medžiaga viešinama VšĮ "Klasika LT" internetinėje svetainėje, socialiniuose tinkluose ar žiniasklaidoje.

01
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.