Visos dienos

Renginys „Lietuvos istorijos paieškos šiuolaikinėje žydų ultraortodoksų bendruomenėje“

Rugsėjo 26 d. 18 val. kviečiame į baigiamąjį projekto „Gesharim / tiltai“ renginį „Lietuvos istorijos paieškos šiuolaikinėje žydų ultraortodoksų bendruomenėje“. Susitikimas vyks Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24).

Ultraortodoksų (hebr. haredi) bendruomenė Izraelyje yra viena greičiausiai augančių gyventojų grupių pasaulyje. Tai yra itin religinga ir konservatyvi žmonių grupė.   

Paskaitoje gilinsimės į išskirtines šios bendruomenės ypatybes ir, dar įdomiau, pažvelgsime, kaip būtent Lietuvos teritorijoje gyvenusios žydų religinės bendruomenės formavo jos raidą iki pat šių dienų.   

Per dr. Aharono (Ari) Eitano pasakojimus ir Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje pristatomą Gregorijaus Kaplano fotografijų ekspoziciją keliausime iš Vilniaus gatvių į Jeruzalės gatves ir atgal. 

Šis susitikimas – projekto „Gesharim / Tiltai“ dalis, kurio tikslas pristatyti Lietuvą ir Izraelį jungiančius žmones. Šioje baigiamojoje projekto paskaitoje tiltus tiesime per istorines-religines jungtis.

Projektą „Gesharim / Tiltai“ įgyvendina Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras ir Vilniaus žydų viešoji biblioteka. Projektą inicijavo ir kuruoja Liana Jagniatinskytė.

Apie pranešėją:  

Rabinas dr. Aharonas (Ari) Eitanas yra akademikas, visuomenės veikėjas ir rašytojas. Jo specializacija – religija ir ultraortodoksų bendruomenės Izraelyje. A. Eitanas gimė ir augo ultraortodoksų šeimoje Jeruzalėje. Jo tėvas yra žymus rabinas ir teisėjas (hebr. dayan).  

Eitanas yra sertifikuotas rabinas, baigęs ultraortodoksų ješivą, kur studijavo judaizmą iki pasirinko savo bendruomenei visiškai nebūdingą kryptį – prisijungė prie Izraelio kariuomenės karinių pajėgų. Baigęs karinę tarnybą, Ari nutarė praplėsti savo jau turimą išsilavinimą ir tęsė studijas teisės ir lyginamosios religijos srityse – su pagyrimu baigė bakalauro ir magistro studijas. A. Eitanas dirbo teisininku, vėliau apsigynė daktaro disertaciją Tel Avivo universiteto Teisės fakultete. Rašydamas disertaciją, pagrindinį dėmesį skyrė religinės ir liberalios pasaulėžiūros sankirtai. Dr. Eitanas buvo kviestinis mokslininkas Kolumbijos universitete Niujorke.

Dr. Eitano knygos „Yedid Nefesh“ (Beloved of the Soul) (2010) ir „Be’Shem Ha’Tvuna“ (In the Name of Reason) (2012) sukėlė daug diskusijų ir sulaukė teigiamų kritikų atsiliepimų. „Yedid Nefesh“ apibūdintas kaip „vienas iš labai svarbių romanų hebrajų kalba“ (Menachem Ben, NRG) ir laimėjo Harry Hershono premiją, kurią skyrė Hebrajų universiteto Literatūros katedra. Izraelio Bialiko Institutas neseniai išleido Aharon Ari Eitan knygą „The Haredi Communities in Israel“. 2024 m. bus išleistas A. Eitano psichoteologinis detektyvas „Shoel Et Nafsho“ (A Question of Religion). Dr. Eitanas laisvai kalba hebrajų, anglų ir arabų kalbomis. 

Apie fotografijų ekspoziciją bibliotekoje:

Tą patį vakarą bibliotekos erdvėje atidaroma menininko Gregorijaus Kaplano fotografijų ekspozicija „Jeruzalė: Mea Šearim“. Fotografijose užfiksuotas ultraortodoksų rajonas Jeruzalėje, kuriame žmonės gyvena pagal griežtus įstatymus ir tūkstantmečius menančias tradicijas, tačiau jame neišvengiamai juntami ir šiuolaikinio pasaulio pėdsakai.

Gregorijus Kaplanas gimė 1952 metais Lietuvoje, Vilniuje. Miesto atmosfera skatino menininką domėtis poezija, teatru, vaizduojamaisiais menais, architektūra. Svajojo apie meno istorijos studijas, tačiau likimas lėmė tapti statybos inžinieriumi. Būdamas 38-erių G. Kaplanas persikėlė į Izraelį. Pažadėtoji žemė įkvepia menininką fotografijai. Ypatingai G. Kaplanui įdomus „Mea Šearim“ rajonas Jeruzalėje, kurioje užfiksuotos akimirkos ir bus eksponuojamos parodoje.

Nuoširdžiai dėkojame fotografui G. Kaplanui už galimybę eksponuoti jo fotografijas mūsų bibliotekoje. Už autoriaus fotografijos darbus dėkojame Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejui.

Rengininio viršelio nuotraukos autorius – G. Kaplanas.

Paskaita vyks anglų kalba.

21
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.