Visos dienos

Jono Meko eilės kino takelyje. Filmo peržiūra ir diskusijos

Rugsėjo 14 d., šeštadienį, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus kartu su Šiuolaikinio meno centru kviečia į renginius, kurie yra Pompidou nacionalinio meno ir kultūros centro inicijuojamos Jono Meko poezijos dienos programos dalis. 

16 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus Muzeotekos renginių salėje vyks Jono Meko dokumentinio filmo „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ ("Reminiscences of a Journey to Lithuania", 1972 m.) peržiūra. Renginį ves ir filmą pristatys garsus lietuvių dokumentinio kino režisierius Audrius Stonys.

Filme pasakojama apie Jono Meko kelionę į Semeniškius, jo gimtąjį kaimą. Tai yra antrasis J. Meko dienoraštinis filmas. Jame itin asmeniškais kadrais ir įgarsinimu pasakojama apie 1971 metus – brolių Mekų apsilankymą gimtajame Lietuvos kaime Semeniškiuose, Panevėžio rajone, po 27 metų pertraukos.

Pasak A. Stonio, filmas „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ dvejopas – „apie grįžimą ir negrįžimą“. „Tai yra nostalgiškas ir poetiškas, be galo gražus filmas. Iš mozaikos gabaliukų bandomas sudėlioti sudužusios tėvynės vaizdas. J. Mekas iškelia skausmingą klausimą – kiek manęs likę šioje tėvynėje, ar ji netapo tik poetiniu įvaizdžiu?“, – pasakoja A. Stonys.

Filmo trukmė – 82 minutės, peržiūros ir pristatymo trukmė – apie 2 val. 

18 val., pasibaigus filmo peržiūrai, vyks diskusija „Jono Meko „Requiem“: pokalbis su Elle Burchill ir Sebastianu Meku“ (moderatorius kuratorius Edvardas Šumila, pokalbis vyks anglų kalba). Menininkė ir kuratorė Elle Burchill daugelį metų dirbo su Jonu Meku montuodama jo filmus – jai teko užduotis užbaigti „Requiem“, paskutinį Meko darbą. Burchill kartu su Meko sūnumi Sebastianu, besirūpinančiu tėvo kūrybiniu palikimu, dalinsis įžvalgomis ir prisiminimais apie šį filmą ir jo atsiradimo kontekstą.

Ši diskusija – įžanginis renginys prieš rugsėjo 15 d. vyksiančią paskutinio Jono Meko filmo „Requiem“, skirto gyvam Giuseppes Verdi Messa da Requiem atlikimui, peržiūrą, kurią organizuoja Šiuolaikinio meno centras ir Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras.

Jono Meko „Requiem“ užsakė ir pristatymą tuomet ką tik atsidariusioje „The Shed“ meno erdvėje Niujorke inicijavo garsus kuratorius Hansas Ulrichas Obristas ir tuometis „The Shed“ vadovas Alexas Pootsas. Diriguojant graikų dirigentui Teodorui Currentziui „Requiem“ buvo atliktas jau po Meko mirties, 2019 metais. 

Lietuvoje įvyksiantis kūrinio pristatymas taip bus išpildytas tik antrą kartą pasaulyje. Kartu jis yra Lietuvos sezono Prancūzijoje dalis ir pagrindinis Pompidou nacionalinio meno ir kultūros centro inicijuojamos Jono Meko poezijos dienos, minimos daugybėje šalių ir institucijų, renginys.

Kūrinį atliks Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestras ir choras, diriguojamas vyriausiojo dirigento Ričardo Šumilos, dainuos ryškiausi Lietuvos operos solistai Viktorija Miškūnaitė, Justina Gringytė, Edgaras Montvidas ir Kostas Smoriginas.

Daugiau informacijos: https://cac.lt/renginys/jonas-mekas-giuseppe-verdi-requiem/

16
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.