Visos dienos

Gintaras Januševičius ir Macdara Ó Seireadáin „Sutemų rapsodija“

Macdara Ó Seireadáin (klarnetas)
Gintaras Januševičius (fortepijonas)

Ši unikali programa klarnetui ir fortepijonui perkelia klausytoją į XIX a. pabaigą bei XX. a pradžią, kai muzikos padangėje vis labiau pradėjo tvenktis iki pasigėrėjimo niūrios džiazo harmonijos. Turtindamas iki tol egzistavusias muzikos kalbas, džiazas prasismelkdavo į konservatyviausias formas ir leisdavo publikai naujai išgyventi muzikos fenomeną. Niūrios ir tamsios harmonijos, disonansai – tarytum tamsūs debesys, nusėdę virš miesto, saulei nykstant už horizonto. Jos atskleidžia gyvenimo skausmą, praradimą ir išsigimimą, bet tuo pačiu ir gebėjimą su humoru ir šypsena išgyventi tamsiąsias jo valandas. Tas – ypač svarbu metais, kai gyvenimus luošina abu pasauliniai karai.

Šis airiškai-lietuviškas duetas debiutavo dar 2010 metais, o Lietuvoje išgarsėjo po sėkmingo turo 2017 metais. Turo kulminacija tapusiame rečitalyje Pažaislio festivalyje publika nuščiuvusi klausėsi dueto aranžuočių, tarp kurių – ir publikos audringomis ovacijomis sutikta Lino Rimšos “Strazdo” interpretacija. Stebinti nepaliaujantis duetas publikai dažnai pristato retai atliekamą kamerinį repertuarą bei savo autorinius kūrinius.

Naujausios dueto programos ašimi taps Johanneso Brahmso paskutinė sonata klarnetui ir fortepijonui, o be jos klausytojai susipažins su Lietuvoje praktiškai nežinomais muzikos kūrėjais – Gabriel Grovlez, Germaine Tailleferre, Alec Templeton, Paquito d’Rivera, Erwin Schulhoff. Specialiai šiam turui atlikėjai adaptavo ir Lietuvos džiazo grando Sauliaus Šiaučiulio sonatą saksofonui ir vargonams – skambės naujos versijos premjera.

Macdara Ó Seireadáin yra kilęs iš Dublino ir yra baigęs Hanoverio muzikos ir teatro aukštąją mokyklą bei Karališkąją Airijos muzikos akademiją, kur studijavo atitinkamai pas Johannesą Peitzą ir Johną Finucane’ą. Daugkartinių konkursų laureatas koncertavo kaip solistas su daugeliu orkestrų. Būdamas uolus kamerinis muzikantas, jis bendradarbiavo su Johnu O’Conoru, Ailish Tynan, Sharon Kam, Finghinu Collinsu ir Apollon Musagete Kvartetu. Užėmęs skirtingas pareigas Austrijos ir Vokietijos orkestruose, 2019 metais jis prisijungė prie RTÉ Concert Orchestra kaip klarnetų grupės primarijus. Jis koncertavo visoje Europoje, JAV, Kanadoje, Kinijoje, Čilėje, Indijoje. Be to, jis yra Dubline įsikūrusio „Ficino Ensemble“ narys, su kuriuo yra įrašęs du kompaktinius diskus.

Pianistas Gintaras Januševičius jau dešimt metų stebina savo klausytojus išradingomis programomis. Klausytojai ilgai nepamirš jo „Sapnų gaudyklės“, „Naujojo koloso“, „Venecijos pirklio istorijų“ ar “Mažojo princo”. Kiekvienoje programoje G. Januševičius tarytum chameleonas persikūnija ne tik į kitokius personažus, tačiau kartu persikelia į kitą laikmetį, kultūrą ar muzikinį stilių. Ilgus metus dailindamas savo unikalias programas, jis kruopščiai atrenka kūrinius ir tarytum surenka juos į vientisą muzikinį vėrinį, kurį dar padailina pasakojimais, vaizdais, aktoriniais elementais ar net kvapais. Savo novatoriškomis koncertų idėjomis jis žavi Niujorko, Paryžiaus, Londono, Ciūricho, Rio de Žaneiro bei žymių muzikos foestuvalių klausytojus, o taip pat kasmet grįžta į Lietuvos koncertų sales.  

16
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.