Visos dienos

Klaipėdos galerijoje – intriguojanti Pēteris Sidars paroda

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) rugpjūčio 1 d., ketvirtadienį, 18 val., pristatoma Pēteris Sidars (Ryga, Latvija) personalinė paroda „Nenutrūkstamas judėjimas / Movement continues“. Pēteris Sidars – unikali Latvijos šiuolaikinio meno figūra, aktyviai besidomintis, ieškantis ir drąsiai eksperimentuojantis. Visa jo kūryba – ryškus šiuolaikinio meno tendencijų, griauti ribas tarp skirtingų vizualiojo meno formų, pavyzdys. Parodoje – naujausios autoriaus instaliacijos, tapybos kūriniai, pirmą kartą eksponuojami ne tik Klaipėdoje, bet ir Lietuvoje. Paroda vyks iki rugsėjo 7 d.

Menininko Pēteris Sidars kūrybinis metodas išsiskiria drąsa derinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus elementus bei unikaliu gebėjimu kasdieniškas, netgi paprastas medžiagas paversti autentiškais kūriniais. Jo darbuose atsiskleidžia sodrios spalvos, dinamiškos formos ir sudėtingos struktūros, leidžiančios menininkui nuolat plėsti vizualinės raiškos ribas. Naudojamų medžiagų fizinė būsena tampa meno kūrinio matoma ir juntama esme. P. Sidars kūryboje svarbus žaidimas ir atsitiktinumas, tačiau jis taip pat atlieka kruopštų tyrimą – jam yra gyvybiškai svarbu suprasti ir interpretuoti naudojamų medžiagų estetines transformacijas, užmegzti su jomis dialogą.

Parodoje „Nenutrūkstamas judėjimas“ P. Sidars pristato savo idėjų ir naudojamų medžiagų „auksinį pagrindą“. Visos šios medžiagos įsitvirtino jo kūrybiniuose eksperimentuose ir tai suteikė menininkui neaprėpiamas transformacijos galimybes. Tai apima durpių puodus, karštus klijus, variacijas su varnų išmatų fraktalais. Skaitmeninė grafika, derinama su tapyba, įtvirtina jo kaip nepriklausomo naujų technikų ir technologijų tyrinėtojo statusą. P. Sidars inovatyvūs sprendimai, pavyzdžiui, durpių struktūrų naudojimas, verti būti patentuoti kaip unikalus jo prekės ženklas.

Kaip simbolizuojama parodos pavadinimu „Nenutrūkstamas judėjimas“, P. Sidars čia taip pat demonstruoja savo kūrybinės veiklos spektro platumą. Parodos pagrindinis motyvas – menininko gebėjimas eiti koja kojon su laiku ir drąsa iš naujo vertinti ankstesnius savo darbus, atsižvelgiant į tikėtiną jų raidą ir transformacijas ateityje. Analizuodamas kaip plastikas įsilieja į jo kūrybinę aplinką, menininkas ne tik išsaugo jo medžiagiškumą, bet ir suteikia jam novatorišką formą, papildomas prasmes ir paverčia šiuos objektus kažkuo visiškai nauju.

P. Sidars išsiskiria iš savo kartos menininkų dėl plataus tarptautinio pripažinimo, dalyvavimo įvairiose parodose, simpoziumuose ir konkursuose. Parodoje Klaipėdoje pristatomi autoriaus kūriniai, kurie iki šiol dar nebuvo rodyti Lietuvoje. Parodos ekspozicijoje derinami anksčiau sukurti darbai su naujomis instaliacijomis ir skulptūriniais objektais.

---

Pēteris Sidars – ryškus šiuolaikinio Latvijos meno atstovas, nuolat ieškantis ir eksperimentuojantis, kaskart pateikiantis vis naujus sprendimus. Jis dirba įvairiose medijose, įskaitant pluoštinį meną (fiber art), instaliacijas ir objektus. Autorius yra daugelio meno organizacijų narys: Latvijos dailininkų sąjungos, ALMA/USA, FITMA/Taivanas ir kt. Nuo 1972 m. aktyviai dalyvauja parodose Latvijoje ir užsienyje, rengia personalines parodas, dalyvauja tarptautinėse konkursinėse parodose, konferencijose ir simpoziumuose. Savo kūrybiniuose ieškojimuose P. Sidars jau seniai peržengė tradicinės tekstilės ribas ir prisistato netikėtomis meno formomis, naudoja skirtingas kūrybos raiškas. Profesionaliai derindamas jas tarpusavyje formuoja įtaigius ir taikliai autoriaus žinutę transliuojančius pranešimus. Pagrindinis jo tikslas – naikinti ribas tarp skirtingų vizualiojo meno formų, laužyti tradicijas ir atrasati naujas raiškos formas. Autorius pelnęs reikšmingų tarptautinių vertinimų ir apdovanojimų: tarptautinėje tekstilės bienalėje Lozanoje, Šveicarijoje (1993), parodoje „Tekstilė ir naujosios technologijos“ Londone, Didžioji Britanija (1995), tarptautinėje pluošto meno bienalėje „Nuo Lozanos iki Pekino“ Kinijoje (2002, 2004, 2006, 2010 ir 2012), parodoje „Artists at work, New Technology in textile and Fiber Art“ Prato tekstilės muziejuje, Italijoje (2003) ir kt. Jo kūriniai saugomi Latvijos nacionalinio dailės muziejaus, Latvijos dailininkų sąjungos, kitų muziejų ir privačiose kolekcijose Latvijoje ir užsienyje.

Organizatorius – LDS Klaipėdos skyrius.

Rėmėjai: „Valstybinis kultūros kapitalo fondas“ (Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvia), Klaipėdos miesto savivaldybė.

Paroda yra Lietuvos dailininkų sąjungos ir LDS Klaipėdos skyriaus kūrybinės programos dalis. Organizacijos strateginę veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Klaipėdos galerijos darbo laikas: trečiadieniais–penktadieniais 12–19 val., šeštadieniais 11–16 val. Valstybinių švenčių dienomis galerija nedirba.

Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie skelbiami medijos priemonėse renginio viešinimo tikslais.

07
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Rugsėjis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.