Visos dienos

ŽIŪRINT Į ŽVAIGŽDES | Rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus (1929-2023) atminimui

Jonathan Crow (smuikas, Kanada)

Lukas Geniušas (fortepijonas)

Programoje Ludwigo van Beethoveno, Franzo Schuberto, Antonino Dvořáko, Fritzo Kreislerio, Jaschos Heifetzo, George Gershwino kūriniai.

Balandžio 15 dieną Organum salėje vyksiantis koncertas bus pirmasis iš dviejų pasirodymų, skirtų litvakų literatūros klasiko Grigorijaus Kanovičiaus (1929-2023) atminimui. Koncertai rengiami rašytojo sūnaus Dmitrijaus Kanovičiaus sumanymu, bendradarbiaujant su pasaulinio garso muzikais - smuikininku Jonathanu Crow ir pianistu Luku Geniušu.

„Looking at the Stars“ (“Žvelgiant į žvaigždes”) – 2015 m. Toronte D, Kanovičiaus įkurta unikali labdaros organizacija, dovanojanti klasikinės muzikos renginius neįprastų klausytojų auditorijoms – kaliniams, senjorams ir pabėgėliams, o nuo 2022 m. - ir karo aukoms Ukrainoje. Į fondo renginius kviečiami žymiausi Lietuvos ir užsienio muzikantai, organizuojami klasikinės muzikos koncertai ir pokalbiai su auditorija. Nuo įkūrimo pradžios padovanota daugiau nei 70 koncertų, kuriuose dalyvavo virš 5,500 klausytojų Kanadoje, Lietuvoje ir Ukrainoje. Apie unikalius projektus Irpenėje ir Iziume jau spėjo sužinoti milijonai žiūrovų Ukrainoje ir pasaulyje. Pagrindinis labdaros fondo tikslas – sugrąžinti orumą ir įžiebti viltį tiems, kam jų labiausiai stinga, tiesti tiltus tarp pažeidžiamos klausytojų auditorijos ir visuomenės. Gautas lėšas „Looking at the stars" skirs labdaros renginiams Ukrainoje. www.lookingatthestars.lt www.lookingatthestars.org

Grigorijus Kanovičius – vienas žinomiausių šiuolaikinių žydų rašytojų, prozininkas, dramaturgas, vertėjas, scenarijų autorius ir režisierius. Lietuvos nepriklausomybės idėjos skleidėjas, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas (2014). G. Kanovičius yra parašęs daugiau negu dešimt romanų, savotišką sagą apie Rytų Europos žydų istorijos vingius nuo 19 a. iki mūsų dienų. Jo knygos yra išverstos į 12 kalbų. G. Kanovičiaus kūryba įvertinta Lietuvos ir Izraelio premijomis, Lietuvos Vyriausybės premija. Autoriaus knygos buvo kelis kartus pristatomos tarptautinei Bookerio premijai. Apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, LDK Gedimino medaliu. Daugiau apie Grigorijų Kanovičių: http://www.kanovich.com

Vienas ryškiausių Kanados talentų, Toronto simfoninio orkestro koncertmeisteris, smuikininkas Jonathan’as Crow išsiskiria „meistriška ramybe“, rašė dienraštis „The Monreal Gazette“. Gimęs 1977 m. Britų Kolumbijoje, D. Crow smuiku pradėjo griežti būdamas šešerių. 1998 m. jis laimėjo vietą Monrealio simfoniniame orkestre ir tapo ne tik jauniausiu orkestro atlikėju, bet ir jauniausiu didžiojo Šiaurės Amerikos orkestro koncertmeisteriu. 2005 m. Makgilio universitete D. Crow pradėjo dėstyti smuiko specialybę, 2011 buvo pakviestas dirbti Toronto simfoninio orkestro koncertmeisteriu. Kaip kviestinis koncertmeisteris jis koncertuoja su orkestrais visame pasaulyje, įskaitant Nacionalinio menų centro orkestrą, Pitsburgo simfoninį orkestrą, Mahlerio kamerinį orkestrą, Filarmonia de Lanaudiere ir kt.2016 m. J. Crow buvo paskirtas Toronto Summer Music festivalio meno vadovu. J. Crow koncertavo kamerinės muzikos festivaliuose visoje Šiaurės Amerikoje, Pietų Amerikoje ir Europoje. Smuikininkas J. Crow kaip solistas ir pedagogas reikšmingai veikia gimtosios Kanados muzikiniame gyvenime. Propaguodamas šalies šiuolaikinę muziką, jis yra atlikęs Michaelo Conway Bakerio, Eldono Rathburno, Gary Kulesha, Timo Brady ir daugelio kitų kompozitorių kūrinių premjeras. Smuikininko įrašų yra išleidę ATMA, Bridge, CBC, Oxingale ir kitos leidyklos. Dažnai girdimas per Chaîne Culturelle of Radio-Canada, CBC Radio Two ir National Public Radio, kartu su Radio France, Deutsche Welle, Hessischer Rundfunk ir RAI Europoje.

Lukas Geniušas - vienas įdomiausių ir ryškiausių savo kartos pianistų. Aukštai vertinamas už talentą ir brandą muzikas nuolat kviečiamas atlikti rečitalius prestižiškiausiose pasaulio koncertų salėse: Londono „Wigmore Hall“, Amstedarmo „Concertgebouw“, Paryžiaus „Salle Gaveau“, „Louvre Auditorium“, Niujorko „Frick Collection“, Vašingtono „Phillips Collection“, Genujos „Teatro Carlo Felice“, Milano „Sala Verdi“ ir daugelyje kitų. Atlikėjas ne kartą pasirodė „La Roque d’Anthéron“, „Piano aux Jacobins“, „Schloss Elmau“, Reingau, Ruro ir Lokenhauzo muzikos festivaliuose. L. Geniušas koncertuoja solo su žymiais orkestrais ir yra aistringas kamerinės muzikos mylėtojas.Lukas Geniušas yra nuolatinis "Lookong at the stars" projektų dalyvis. „Aš manau, kad klasikinė muzika žmonėms, kurie jaučiasi nuskriausti gyvenimo, gali turėti tokį patį vilties suteikiantį poveikį kaip ir G. Kanovičiaus apysakoje aprašomo berniuko jausmai 1959 metais išleistoje G. Kanovičiaus apysakoje „Aš žiūriu į žvaigždes“. Tai pasakojimas apie našlaitį žydų berniuką, kuriam didžiausias džiaugsmas ir šviesiausios svajonės atsivėrė žvelgiant į naktinį dangų nušvietusias žvaigždes. Tai yra požiūris, kuris nesusitaiko su gyvenimu, koks jis yra, tačiau siekia į jį įnešti daugiau šviesos, gėrio. Mačiau, kaip ten esančius žmones veikia muzika“, – sako Lukas Geniušas, kuris kalėjimuose yra sugrojęs daugiau nei 15 koncertų.

Kitas diptiko “Žiūrint į žvaigždes" koncertas įvyksbalandžio 22 d., šeštadienį 18 val.Koncerte dalyvaus jungtinis Lietuvos, Austrijos ir Kanados atlikėjų ansamblis: Dalia Dėdinskaitė (smuikas) Gleb Pyšniak (violončelė) Nora Romanoff Schwarzberg (altas, Austrija)Walter Delahunt (fortepijonas, Kanada)

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.