Visos dienos

SUSITIKIMAS BALANDĮ | Džiazo meistrai Organum salėje

„Susitikimas balandį” – tai dviejų džiazo meistrų dialogas apie kūrybos praktikas ir improvizaciją, kaip akimirkos meną. Trimitininkas Tomasz Dąbrowski ir perkusininkas Arkadijus Gotesmanas atliks Viačeslavo Ganelino kūrinį „Dusiach” („Dialogai”) dedikuotą Arkadijui Gotesmanui. Tai antrosios kūrinio versijos, sukurtos trimitui ir perkusijaj, premjera.

Antroje koncerto dalyje  publikos akivaizdoje bus atlikta džiazo misteriją „Art of Improvisation”  („Improvizacijos menas”). 

Tomasz Dąbrowski – kūryba kaip beribė praktika

Nuo 2008 m., kai persikėlė į Daniją, Kopenhagą, lenkų trimitininkas ir kompozitorius Tomaszas Dąbrowskis atskleidė nesenkantį smalsumą, išplėtė ir tebeplečia savo džiazines šaknis vis platesniame asmeninių tyrinėjimų rate. Nuo pat pradžių atmetęs žanrų hierarchijas, jis žvelgia į muzikos kūrybą veikiau kaip į beribę praktiką, galinčią perkelti idėjas iš kiekvienos stilistinio žemėlapio vietos.

Muzikantai ieško naujų krypčių, neretai keisdami savo estetines pažiūras, tačiau Dąbrowskis jau seniai atskleidė ir įtvirtino savo holistinį mąstymą, kuris leido jam išsaugoti aiškų meninį tapatumą daugybėje improvizacijos ar kompozicijos projektų.

Lenkų kilmės trimitininkas Tomaszas Dąbrowskis kuria muziką, kuri šnabžda ir šaukia; jo melodijos gražios ir atviros, susiliejančios į regis trimitui nebūdingą šlamesį. Žurnalo „DownBeat“ jis pažymimas kaip vienas universaliausių ir smalsiausių Europos džiazo muzikantų, kompozitorius, grupės vadovas, jauniausias Globe Unity Orchestra narys, Maluba Orchestra, Ocean Fanfare ir Riccardo Del Fra ansamblio „Moving People“ narys. Atradęs savo muzikinį balsą, Dąbrowskis pagrįstai vertinamas kaip vienas geriausių mūsų dienų džiazo trimitininkų.

„Dąbrowskio stulbinantis šlovės kilimas yra visiškai pateisinamas, jo virtuoziška ataka, derinama su vidine lyrika, paverčia jo trimitą iš pažiūros neribotu įrankiu, galinčiu išreikšti nepaprastai įvairias emocijas – nuo šnabždesio iki šauksmo, pykčio iki džiaugsmo, nevilties iki švelnumo ir melancholijos“. („The Soundtrack of my Life”)

„Anksčiau nežinojau daug apie Tomaszą Dąbrowskį, bet dabar turime reikalą su puikiu trimitininku, kuris seka didžiąją lenkų trimitininkų tradiciją. („Salt Peanuts”) 

Arkadijus Gotesmanas – perkusijos poetas

Vienas  kūrybingiausių ir produktyviausių Lietuvos džiazo kūrėjų, turintis  savitą poetinę perkusijos kalbą Arkadijus Gotesmanas veikia įvairiose srityse: kaip perkusininkas ir kompozitorius, o taip pat kaip režisierius, pedagogas, prodiuseris, orkestro „Vilniaus klezmeriai“ siela ir dviejų muzikos festivalių meno vadovas.

Jis kuria autorinius spektaklius, įrašinėja muziką teatrui ir gyvai atlieka spektakliuose, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, rengia projektus su šokėjais, literatais, aktoriais ir vaizduojamojo meno kūrėjais.

Gotesmanas improvizavo su daugybe įvairių krypčių muzikos korifėjų, tarp jų – Rolandu Dahindenu, Vladimiru Volkovu, Viačeslavu Gaivoronskiu, Arkadijumi Šilkloperiu, Julianu Josephu, Johnu Zornu, Jacku Sironu, Franku Londonu, Anthony Colemanu, Charlesu Gayle’u, Timu Daisy, Joey Baronu, Barry Guy, Dominicu Duvaliu, Dave’u Douglasu, Albertu Begeru, Martinu Küchenu, Marku Tokaru, Warrenu Smithu, Andrew Lambu.Tarp ilgamečių jo scenos partnerių - Viačeslavas Ganelinas, Petras Vyšniauskas, Dmitrijus Golovanovas, Janas Maksimovičius.

Arkadijus yra vienas nebylių filmų garsinimo entuziastų, populiarinantis šio žanro renginius Lietuvoje su įvairių šalių muzikantais.

Perkusininkas groja ne tik džiazą, bet ir naujausią akademinę muziką, yra pristatęs Osvaldo Balakausko, Anatolijaus Šenderovo, Zitos Bružaitės, Šarūno Nako, V. Ganelino, G. Sodeikos ir kitų kompozitorių kūrinių pasaulines premjeras. Jis taip pat yra Žydų meno festivalio rengėjas. A. Gotesmanas improvizuoja su simfoniniais ir kameriniajs orkestrais. Bendradarbiavo ir gyvai grojo O. Koršunovo spektaklyje „Oidipas Karalius“, A. Šenderovo baletuose „Dezdemona” ir „Frančeska Mann“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Sukūrė muziką spektakliui „Jokūbo dienoraštis”, Kauno Valstybiniame lėlių teatre.

Gotesmanas  yra LMTA docentas, Vilniaus kolegijos ir Varėnos Jadvygos Čiurlionytės meno mokyklos dėstytojas. Jo mokiniai M. Aleksa, D. Razmus, J. Lengvinas, T. Jukšta, A. Kairys ir kiti.

2018 metais Arkadijui Gotesmanui įteiktas Tarptautinio džiazo festivalio „Birštonas“ Didysis prizas, 2015-aisiais – „Vilnius Jazz“ festivalio prizas už nuopelnus Lietuvos džiazui.

PROGRAMA

I dalis

Viačeslavas Ganelinas (*1944)

Premjera: „Dusiach” („Dialogai”) trimitui ir perkusijai

II dalis

Trimito ir perkusijos improvizacijos „Art of Improvisation” („Improvizacijos menas”)

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.