Visos dienos

Neotautinio šokio spektaklis „Kosmo“

Neotautinis šokis – būtent taip galima įvardinti naują šokio žanrą, kurio užuomazgas jau galima pamatyti atskirų choreografų kūryboje. Šis žanras dar tik vystosi, tad neturi nusistovėjusių taisyklių, apibrėžimų ir net nežinia kaip jis atrodo. Aišku tik viena – iš tautinio meno tradicijos, praplečiant jos rėmus choreografijoje ir muzikiniame palydėjime, liaudiško šokio bendruomenėje gimsta kažkas naujo.

 

Jeigu pažvelgtume į praeitį, vienas pirmųjų choreografų, kurio kūryboje galima pastebėti šio žanro užuomazgų būtų Alfredas Kondratavičius. Kai kurie šio choreografo kūriniai pasižymėjo savitu braižu, buvo truputį „kitoniški“ lyginant su tradiciniais liaudiškais šokiais.  Vėliau ir kiti tautinės choreografijos kūrėjai pateikė vieną-kitą darbą, kurie aiškiai skyrėsi nuo nusistovėjusios stilistikos. Svarbu paminėti, kad kiekvienas autorius turi savo braižą, iškelia sau skirtingus tikslus, tad ir kūryba yra labai skirtinga. O kur dar laisvė, kurią suteikia žanro neapibrėžtumas, bet reikia nepamiršti, kad neotautiniai – tai tautinio meno išvestinė.

 

Visiems besidominantiems, pranešame, kad šokio spektaklis „Kosmo“ (Edmundo Žičkos choreografija, Remigijaus Rančio ir Donata Zakaro muzika) gali būti priskirtas prie naujai vystomo neotautinio šokio žanro. Artimiausi spektakliai, gal pavadinkime neotautinio šokio spektakliai, numatomi: balandžio 1 Kaune, balandžio 22 Vilniuje ir gegužės 21 Klaipėdoje. 

Žiūrovams bus smagu išgirsti, kad spektakliai yra NEMOKAMI, tik reikia žinoti kur ir kelintą atvykti. Svarbu paminėti, kad tai saviveiklos vystomas žanras, šiuo atveju, atlikėjai yra šokių ansamblis „Sietuva“.

Mintis sukurti šokio spektaklį „Kosmo“ kilo choreografui Edmundui Žičkai supratus, kad liaudiškas menas gali pasiūlyti žiūrovui žymiai daugiau įdomesnių temų negu dabar. Galima ne tik aprėpti įvairesnius laikotarpius, bet ir pabandyti praplėsti erdvės rėmus. Tad šį kartą choreografas kviečia pakelti akis į dangų: Saulė, Mėnulis ir jų santykis su Žeme – tai kertinė šokio spektaklio „Kosmo“ ašis.

Norint įgyvendinti sumanymą pasitelkiamas apibendrinantis požiūris į liaudišką choreografiją. Tad spektaklyje gretinami liaudiškoje choreografijoje nusistovėję šokio archetipai su autoriniais choreografiniais sprendimais. Tai leidžia ne tik perteikti siužetinę liniją, bet ir pabandyti užčiuopti baltų požiūrį apie kiekvieną astronominį kūną, jų tarpusavio santykius, „sušokti“ atskirus baltų mitologijos epizodus.

Labai smagu, kad šiam spektakliui pavyko suburti puikius ir labai skirtingus kompozitorius. Donatas Zakaras ir Remigijus Rančys turi skirtinga santykį su liaudiška muzika, liaudies instrumentu orkestru, šokiais. Šis skirtingas poliariškumas labai tiko sumanymui ir labai praturtino muzikinį audinį.

Pabaigai, norisi tik pasidžiaugti, kad saviveikla Lietuvoje gali pasiūlyti alternatyvas profesionaliam šokio menui ir pakvieti žiūrovą į ŠOKIO šventę.

Šokio spektaklis “Kosmo” – tai trečias choreografo Edmundo Žičkos darbas, kuriam muziką parašė kompozitoriai Donatas Zakaras ir Remigijus Rančys. Dėkojame Lietuvos kultūros tarybai, kuri finansavo šio spektaklio sukūrimą.

Spektaklis sukurtas remiantis baltų etnokosmoliginiais tikėjimų motyvais. Siužeto pagrindas yra sakmė apie Saulę, Mėnulį ir Žemę: „Labai seniai Saulė ir Mėnulis gyvenę viename namelyje, mylėję vienas kitą, susilaukė dukters Žemės. Kartą jie susipyko ir Saulė nutarė, kad ji viena saugos Žemę, bet Mėnulis nesutiko. Galiausiai Perkūnas nusprendė, kad dieną Žemę lankys Saulė, o naktį saugos Mėnulis. Taip ir iki šiolei yra vykdoma Perkūno valia.“

Autoriai

Donatas Zakaras. Nuo vaikystės dainavęs choruose, Donatas Zakaras puikiai išmano choro specifiką ir žmogaus balso galimybes. Tad išskirtinis kompozitoriaus vokalinės kūrybos bruožas – ypatinga pagarba dainininkui ir jo balsui. Daugeliui jo kūrinių būdinga giedra lyrika, skaidri faktūra, tonalus skambesys, kartais paįvairinami neįprastomis tembrinėmis kombinacijomis, aleatoriniais ar sonoristiniais efektais, vaidybos elementais bei postmodernaus humoro provokacijomis.

Donatas Zakaras puikiai išmano liaudies instrumentų orkestro specifiką. Šokio spektaklis “Kosmo” – tai jau antras bendras projektas su ansambliu “Sietuva”.

Remigijus Rančys – sparčiai progresuojantis jaunas džiazo kūrėjas, valdantis saksofonus, klavišinius ir fleitą, komponuojantis ir aranžuojantis. Universalaus muziko stilistinės simpatijos remiasi džiazo tradicija, tačiau greta džiazo klasikos jį domina ir world muzika, etniniai pagrindinės džiazo srovės intakai – tokie kaip Balkanų, čigoniška, braziliška, afrikietiška muzika. Aktyviai muzikuojantis bei kuriantis R. Rančys yra ne vieno projekto iniciatorius ir dalyvis.

Tai pirmas Remigijaus Rančio bandymas kurti muziką liaudies instrumentų orkestro sudėčiai.

Edmundas Žička – vienas įdomiausių tautinės choreografijos kūrėjų, ieškantis naujų temų ir choreografinės leksikos. Kiekvienam choreografiniam spektakliui suteikia savitų bruožų, nevengia inscenizacijos siužeto pasakojime. Be tautinio šokio išmano ir istorinio šokio subtilybes, kas padeda gretinti šiuos stilius kūryboje.

Edmundas Žičkas yra šokio spektaklio “Kosmo” idėjos autorius ir vykdytojas. Tai trečias choreografo stambus darbas su ansambliu “Sietuva”.

Artimiausi spektakliai

Balandžio 1 d. spektaklis bus parodytas Kauno KC "Tautos namai" (Vytauto pr, 79, Kaunas) festivalyje „Kai prabyla žemė“. Festivalio pradžia 15:00 val.

Balandžio 22 d.  17:00 val. spektaklis bus rodomas N. Vilnios KC (Gerovės g. 1, Vilnius). Spektaklio rėmėjas – Vilniaus miesto savivaldybė.

Naujienas apie artimiausius tautinių šokių ansamblio „Sietuva“ renginius galite sekti mūsų socialiniuose tinkluose Facebook https://www.facebook.com/sietuva.ensemble.lithuanian.folk.dances/ ir Instagram https://www.instagram.com/sietuvos_ansamblis/ arba svetainėje http://kosmo.lt/.

20
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.