Visos dienos

Dalia Genovaitė Mažeikytė | Tapybos paroda „Nukrėsti rasas“

Menininkė mistikė, vizionierė – bene taip ieškodami asociacijų galėtumėme įvardinti beveik penkis dešimtmečius Lietuvoje kuriančią, tačiau retai viešumoje pasirodančią Dalią Genovaitę Mažeikytę (g. 1943).Nesvarbu, kokioje srityje dirbtų – grafikoje, tapyboje ar poezijoje – nuo 1969 m. Lietuvos ir užsienio parodose dalyvaujanti menininkė išsiskiria itin taikliu emocijų simbolizmu, žmogaus dvasinio pasaulio vaizdiniais. Jie kupini tarpkultūrinių mitų, tolimųjų rytų ir vakarietiško pasaulio filosofijų, jautraus žvilgsnio žmogaus būties temoje.

Jaunystėje įkvėpta senovės kinų poezijos ir vizualaus meno, taip pat turėdama individualistinį, tarpdisciplinį požiūrį į kūrybą, iškart po studijų Vilniaus dailės institute 1968 m. autorė pradėjo kurti gausiai eksperimentuodama grafikos srityje, o vėliau šias patirtis atsinešdama ir į tapybą. Sinerguodama jas, varijuodama tarp siurrealizmo ir abstraktaus ekspresionizmo, menininkė sukūrė savitą stilių. Lietuvoje tam tikrais raiškos elementais kartais panašėja su Čiurlioniu, o ieškant Vakarų pasaulio pavyzdžių, atmosferinius, niuansinius estetikos sąlyčio taškus atrastumėm su menininkais Alfonso Ossorio, Hede Sterne, Leonora Carrington.

„AP galerijoje“ pristatomoje parodoje „Nukrėsti rasas“ persipina siurreali pasaulio pajauta su abstrakčia tapybos kalba, viršenybę suteikiant misticizmu dvelkiančiai erdvei, spalvoms ir kaligrafiškoms linijoms. Savo ritmingais ir chaotiškais, ramiais ir dinamiškais komponavimo kontrastais jos panašėja į abstrakčius metaforiškus simbolius, o kartais ir į dūšeles, atskriejusias iš senovės lietuvių padavimų.„Šioje parodoje perėjau prie laisvo, improvizuoto stiliaus, kuris turi labai stiprią energetiką. Dažų krėtimas ant drobės susijęs su kunkuliuojančiu, gyvybę ir vaizduotės šėlsmą įprasminančiu vandeniu, rasomis. Čiurlionis taip pat tapė bangas, burbulus, nes vanduo – tai iliuzija. Parodoje yra ir ugnies, atkartojančios mąstymą, nepakartojamos vidinės struktūros, kurios dalelėmis užpildytas kosmosas. Visi šie kūriniai yra apie dvasinio pasaulio vyksmą“, – apie naujausią parodą pasakojo D. G. Mažeikytė.
 

Apie autorę
Dalia Genovaitė Mažeikytė parodose bei konkursuose aktyviai pradėjo dalyvauti 1969 metais. Jos kūryba pristatyta ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Tailande, Japonijoje, kūrinių yra įsigiję Lietuvos, Vengrijos, Vokietijos muziejai, M. K. Čiurlionio meno galerija Čikagoje, privatūs kolekcininkai. Už savo grafikos darbus 1977 m. Talino IV grafikos trienalėje pelnė diplomą, 1981 m. Miklošo Kaplano vardo medalį ir Vengrijos premiją už monotipijas, miniatiūras, kitus kūrinius. D. Mažeikytė yra surengusi 26 personalines parodas. Autorės kūrybоs laukas platus: estampai, mažoji grafika, monotipijos, aliejinė tapyba, tempera, akrilas, akvarelė, aliejinės bei kreidinės pastelės, poezija.

Paroda „Nukrėsti rasas“ atidaroma liepos 5 d. 19 val. „AP galerijoje“ (Polocko g. 10, Vilnius), ekspozicija veiks iki liepos 31 d. Liepos 15 dieną 19 val. D. G. Mažeikytė skaitys savo poeziją galerijos renginių cikle „Poetinis Užupis“, muzikuos atlikėja Jausmė (kanklės). 

Atidarymo renginys nemokamas, o įprastinėmis dienomis bilieto kaina:

Be nuolaidų 2 Eur,
Senjorams 1 Eur
Jaunimui iki 25 m. ir ukrainiečiams nemokamai.

20
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.