Visos dienos

SPOT | tarptautinis gatvės menų festivalis

Tarptautinis gatvės menų festivalis – SPOT vyks liepos 7-10 dienomis, o šių metų festivalio tema – teritorijos ir ribos.

Kasmet festivalis SPOT Vilnių paverčia savotiška žaidimų aikštele, pristatydamas tiek užsienio šiuolaikinius gatvės menininkus, tiek lietuvių kūrėjų darbus, supažindindamas ne tik su įvairia festivalio menine programa, tačiau ir kviesdamas į festivaliui skirtas diskusijas bei edukacijos užsiėmimus. Liepos 7-10 dienomis šiuolaikiniais gatvės menais alsuos tiek Vilniaus senamiesčio gatvelės, tiek atokesnės miesto rajonuose esančios erdvės ir kvescionuos žmonių susikurtas fizines ir vertybines ribas.

PROGRAMA: 

IŠ|MiESTAS | A. Rudelytė, M. K. Zujutė, V. O. Makūnaitė, R. Jankauskytė (LT) | Atvira erdvė‘22

Menų spaustuvės programos „Atvira erdvė“ laimėtojų eskizo pristatymas.

Kūrybinio proceso metu spektaklio kūrėjos aplankė mažus, benykstančius Lietuvos kaimelius bei miestelius – Beržėnus, Krivonis, Totoriškes, Virškupėnus, Kvetkus, Skrėbiškį bei Užventį – ir bandė suprasti, ką reiškia gyventi vietoje, kuri nyksta. Nors visos šios vietos yra geografiškai nutolę viena nuo kitos, jas visas sieja vienas noras – savo gyvenamųjų vietų, kurių nykimo faktą pripažinti net sau patiems sunku, išsaugojimas. Keliaudami siurealiai dangoraižių fone atrodančiu, žvyru padengtu Šnipiškių gatvių keliuku, bandysime atsakyti į klausimą – fizinis kūnas, namas, kaimas, viskas, kas materialu, išnyksta, išeina į žemę ar ugnį, bet kur dingsta prisiminimas, dvasia? Juk ir ji turi turėti, kur pasidėti?

Liepos 7 d. 18:00 ir 20:00

Trukmė: 50 min. 

Reikalinga registracija: https://bit.ly/IŠMiESTAS_Registracija

Susitikimo vieta: Šnipiškėse, šalia „Vilniaus Lavestina“ pastato (Kalvarijų g. 66)

7 minutės | K. Bujanauskas, L. Vervečka, I. Juškevičiūtė, L. Dirsė, T. Stonys, Ž. Dubnikovaitė (LT) | Atvira erdvė‘22

Menų spaustuvės programos „Atvira erdvė“ laimėtojų eskizo pristatymas.

Susitelkimas išblaško, o atsitiktinės gyvenimo aplinkybės nejučia sustato viską į vietas. Vis dėlto žengti žingsnį per slenkstį į nežinomybę pasirodo saugiau nei neperžengus jo išlikti ramiam ir neblaškomam. Vieno žmogaus kelias per save virsta tik ilgo proceso dalimi - koks šis procesas bei koks šios kelionės tikslas nežino net pats artistas.

Trys skirtingos asmenybės. Trys skirtingos meno sritys. Trys skirtingos nuotaikos. Ir viso labo septynios minutės.

Liepos 7 d. 21:30 

Trukmė: 50 min. 

Vieta: Menų spaustuvės vidinis kiemas (Šiltadaržio g. 6)

Pasakų parkas | MMLAB (LT)

Kai kurie mitai dar nesukurti. Ne visos pasakos baigiasi laimingai. Legendomis apipintas Vilniaus „Pasakų parkas“ kviečia neįprastam pasivaikščiojimui. Kol ausinėse skamba čia pat esančios, į pasimatymą parke atėjusios merginos istorija, šviesų žaidimai ir netikėtos vizualinės užuominos audrina drauge su ja keliaujantį žiūrovą: kur baigiasi šios vietos pasaka ir kur prasideda realybė? O gal šis pasivaikščiojimas – tik dar vienas mitas? „Pasakų parkas“ mitologizuoja realius nusikaltimus ir į blankią pasakojimus papildančių instaliacijų šviesą ištraukia miesto legendų pabaisas – ne tas, kurios slepiasi po lovomis, o tas, dėl kurių atsigręžiate per petį kaskart, kai klaidžiojate parko šešėliuose. Beje, jie irgi turi savo istoriją.

Liepos 7 d. 22:30 / 23: 00 / 23:30 

Trukmė: 1 val. 

Reikalinga registracija: https://bit.ly/PasakųParkas_Registracija

Vieta: Pasakų parkas, Lazdynai

SPOT workshop | Finding your filter | Electrico 28 (CAT) 

Filtras – tai sąmoningas žvilgsnis, kuris prasiskverbia per akis, kūną ir protą, ir sugeba įveikti įprastus mąstymo, apibrėžimo ar pasakojimo būdus. Tavo filtras yra tavo esybė, o šių dirbtuvių tikslas yra atrasti tą filtrą ir saugoti jį su meile, kad jis taptų išraiškingu svertu viešosiose erdvėse.

Dirbtuvių pristatymas: liepos 8 d. 17:00 

Trukmė: 40 min. 

Susitikimo vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Registracija, norintiems dalyvauti 5 dienų dirbtuvėse: https://bit.ly/Findingyourfilter_Registracija

GAME THEORY | Joshua Monten dance company (CH)

Šveicarų „Joshua Monten dance company“ trupės – estetiškai griežtos ir kupinos žaidimų elementų, šokio kompozicijos – „Game Theory“ pristatymas. „Būkime atviri, mums labiausiai patinka tie žaidimai, kurių, tikriausiai išvis nederėtų žaisti. Žaidimai, kurie turi pasekmių ir kupini rizikos, žaidimai, kurie yra daugiau nei žaidimai, tokie kurie apsuka mums galvas ir gali sudaužyti širdis. Bet koks apsilankymas stadione, žaidimų aikštelėje ar net šunų parke aiškiai rodo, jog mūsų gabumai išryškėja žaidžiant. Kurdami „Game Theory“ mes sutelkėm dėmesį į spontanišką judesių grožį, kuris atsiranda intensyviai žaidžiamo žaidimo tėkmėje. Tokie judesiai dažnai pasižymi sklandžiu virtuoziškumu, nesąmoningumu ir intuicija. Lygiai tokios pat žavingos yra intensyvaus žaidimo sukeltos emocijos: adrenalino drebulys, pralaimėjimo įgėlimas, spontaniška žaidėjų ir žiūrovų empatija, įtampa, nežinant, kas bus toliau.“, - pasirodymą pristato šokio kompanija.

Liepos 8 d., 18:00 / liepos 9 d., 12:00 ir 16:00

Trukmė: 45 min. 

Vieta: Kaukysos sporto aikštynas (Kaukysos g. 18, Vilnius)

D-CONSTRUCTION | Cie Dyptic (FR)

Energija spinduliuojantis hiphopo šokio spektaklis – „D-Construction“. Jau liepos 8 ir 9 dienomis, Lukiškių aikštėje nuguls metaliniai pastoliai, kurie taps energingo hiphopo šokio spektaklio – „D-Construction“ dalimi. Šokis lydimas galingų ritmų su rytietiškais prieskoniais perteiks šokėjų minčių išsilaisvinimą. Pasirodymo metu šeši šokėjai kurs stiprią esybę, o kiekvienas individualiai patvirtins savo unikalumą, aikštės viduryje stovintys metaliniai pastoliai pasirodymo dalyvius įkalins, saugos ir išlaisvins. „Mes tyrinėjame, ką reiškia būti žmogumi, skirdami ypatingą dėmesį žmonijos istorijai, mes stengiamės atsižvelgti į dalykų intymumą bei gylį“,- apie būsimą pasirodymą pasakoja prancūzų kūrėjų kompanija „Cie Dyptic“.

Liepos 8 d., 19:00 / liepos 9 d., 19:00

Trukmė: 35 min.

Vieta: Lukiškių aikštė, Vilnius

SPOT PARTY

Penktus metus vykstantis festivalis SPOT kviečia į SPOT PARTY, kuris žada būti pilnas muzikos, festivalio atlikėjų, dalyvių, lankytojų ir geriausios nuotaikos! Už DJ pulto muzika rūpinsis vienas iš „Low Air“ įkūrėjų, šokėjas – Laurynas Žakevičius!

Liepos 8 d. 20:00 

Vieta: Shinzo (Šiltadaržio g. 6)

Studio Cité | Benjamin Vandewalle (BE)

„Studio Cité” – patyriminis projektas, kurio metu vieša erdvė virsta savotiška meno muge, kurią sudaro vienuolika skirtingų Benjamin Vandewalle kūrybinių instaliacijų. Kiekviena instaliacija savaip perteikia žiūrovo žvilgsnį į viešąją erdvę. Kitaip nei teatre, kai pasirodymas yra kuriamas nuo nulio su kruopščiai parinktomis dekoracijomis, apšvietimu ir kūnais, Benjamin Vandewalle pirmiausia dirba su tuo, kas jau yra mieste: gatvėmis, jas sudarančiais architektūriniais elementais, praeiviais, medžiais, oru ir t.t. Šios performatyvios instaliacijos verčia mus panaudoti pojūčius kitaip bei stebėti, patirti realybę nauju kampu. Festivalio lankytojas, čia tampa stebėtoju – atlikėju – žiūrovu. „Studio Cité” instaliacijos veikia autonomiškai, tačiau nuolat rezonuoja viena su kita turinio ir formos atžvilgiu, o svarbiausia jos sąveikauja su auditorija ir miestu.

Liepos 9 d., nuo 12:00 iki 18:00 / liepos 10 d. nuo 12:00 iki 18:00

Trukmė: 6 val., instaliacijas patirti, galima, tiek kiek Jums norisi

Vieta: Rotušės aikštė, Vilnius

[ THE FRAME ] | Electrico 28 (CAT)  

Įkvėptas prancūzų rašytojo George Perec stebėjimų ir tuštumos tvarkymo „[The Frame]“ siūlo patogiai įsitaisyti, lyg prieš televizorių ir stebėtį nuolat kintantį miesto gyvenimą, jį permąstyti, perskaičiuoti, padalinti, perskirstyti bei įsidėmėti svarbiausius dalykus ir jais pasidalinti. Keturi personažai, kurie puikiai moka stebėti ir tvarkyti aplinką, objektus ir subjektus, padės žiūrovams pamatyti miestą raidžių pagalba, raidės vėliau taps žodžiais, o žodžiai pavirs sakiniais. Viskas taps dideliu gatvės spektakliu, kuriam nėra nei pradžios nei pabaigos. Šis spektaklis - be siužeto, o jo tikslas yra balansuoti ties akimirkos nereikšmingumu ir banalybe pasitelkiant padidinamąjį stiklą. „[The Frame]“ tai kvietimas atverti akis ir širdis mažiems dalykams, smulkmenoms, tai ir galimybė nuotykiui. Ar esi tam pasiruošęs?

Liepos 9 d. 14:00 ir 17:00 / liepos 10 d. 12:00 ir 15:00

Trukmė: 50 min. 

Reikalinga registracija: https://bit.ly/TheFrame_Registracija

Vieta: prie Nacionalinio dramos teatro įėjimo (Gedimino pr. 4, Vilnius)

SPOT workshop | Border Games on streets of Vilnius | L. Žakevičius (LT) & S. Garibashvili, M. Koreneva (UE)

Dviejų valandų spektaklio dirbtuvės, kurias veda Vilniaus miesto teatro „Low Air“ ir Ukrainos fizinio teatro mokytojai. Pradėsime nuo nesudėtingų erdvės ir kompozicijos pratimų, išvystysime juos į pasivaikščiojimą, tyrinėjant gatves, pasitelkiant patį miesto kontekstą – parduotuves, pastatus, parkus, žmones ir baigiant toje pačioje vietoje, kur ir pradėjome, su improvizuotu pasirodymu, kuris atsirado iš patirčių, atrastų pakeliui. Muzika šiose dirbtuvėse užims svarbų vaidmenį, nesvarbu, ar tai būtų gatvės garsai, ar muzika, sklindanti iš skirtingų garsiakalbių. Kviečiame prisijungti visus, besidominčius fizinio spektaklio kūrimu!

Liepos 9 d. 15:00 

Trukmė: 2 val. 

Vieta: Šv. Jurgio g. (prie G9 prekybos centro)

Registracija, norintiems dalyvauti dirbtuvėse: https://bit.ly/BorderGamesonstreetsofVilnius_REGISTRACIJA

Brūzgynų eilės | Teatro istorijos (LT)

Interaktyvus spektaklis vaikams vaikščiojant Lietuvos kraštovaizdžio pažintiniais takais, klausantis lietuvių poetų eilėraščių bei šiek tiek poeto Vaidoto ir jo senelio girininko vaikystės gamtos apsuptyje istorijų, naujai patiriant šalies gamtą ir poeziją. Spektaklį-žygį sudaro 8 stotelės, kuriose dalyviai patiria bei išgirsta 8 eilėraščius, pamato akį glostančius vaizdus, neįprastus meninius objektus, kiekvienas jų sukuria mažus stebuklus, o akyliausieji pamato ir patiria dar daugiau.

Liepos 10 d. 12:00 / liepos 10 d. 15:00 

Trukmė: 1 val. 

Reikalinga registracija: https://bit.ly/BrūzgynųEilės_Registracija

Vieta: Pūčkorių piliakalnio papėdė (Pūčkorių pažintinis takas)

Edukacija | Jaunasis kritikas 

Edukacinė programa, skirta 9-12 klasių moksleiviams

Trukmė: Liepos 7-10 dienomis

Reikalinga registracija: https://bit.ly/SPOT_JaunasisKritikas

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Edukacija | Scenos konTEKSTAI 

Edukacinė programa, skirta visiems norintiems rašyti apie šiuolaikinius scenos ir gatvės menus. 

Trukmė: Liepos 7-10 dienomis

Reikalinga registracija: https://bit.ly/SPOT_ScenoskonTEKSTAI

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6) 

Visi festivalio SPOT pasirodymai nemokami! 

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.