Kategorija
Visos dienos

DOVILĖ TOMKUTĖ PARAFRAZĖS / Naujas laikas Grafikos darbų paroda

Visi mes šiuo metu išgyvename naują laiką – niekas negalėjo net pagalvoti ar nuspėti, kad toks laikas ateis. Krito taika, humaniškumas, vertybės. Ir taip netoli nuo mūsų, Ukrainoje, verda pragaras, vyksta žudynės, tvyro kančia... Balta pavirto juoda ir atvirkščiai. Kasdien žūsta žmonės, laužomi likimai, dūžta gyvenimai. Širdis plyšta, klausantis naujienų, svyra rankos, ašaros gniaužia gerklę. Neįmanoma perteikti žodžiais skausmo, kuris šiuo metu yra apėmęs didžiąją dalį pasaulio. Šviečia saulė, pavasarį pakeitė vasara, o kažkur griuvėsiuose išsigelbėjimo gal vis dar laukia gyvi palaidoti žmonės. Visas ligšiolinis mūsų gyvenimo pastovumas ir daiktiškumas neteko prasmės. O kiek prasmingas tokiomis aplinkybėmis yra menas? Kokią žinutę jis gali atnešti karo metu? Naujausias mano darbų ciklas „XXI a. apokalipsė“ yra skiriamas dabarties laikui ir šiuo metu vykstančiai katastrofai. Kviečiu žiūrovus pasidalinti emocijomis, apmąstyti žmogiškąsias vertybes ir civilizacijos ateitį.

Dieve, saugok Ukrainą ir visus geros valios žmones pasaulyje!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Esu dailininkė-grafikė, daugiau nei 30 m. dirbu dailės parodų rengimo srityje Lietuvoje ir užsienyje, paraleliai dirbu kūrybinį darbą. Esu surengusi daugiau nei 900 Lietuvos ir užsienio menininkų parodų, Lietuvos dailės pristatymų įvairiose šalyse, pati dalyvavau daugiau nei 70 parodų, surengiau 17 personalinių parodų. Įvairiais profesinės veiklos etapais kūrybai ne visada likdavo pakankamai jėgų ir laiko. Šiuo metu džiaugiuosi galimybe skirti daugiau dėmesio savo darbams ir įgyvendinti anksčiau brandintus sumanymus.

Idėjų savo darbams semiuosi iš aplinkos, savo vidaus, emocijų, spontaniškai pamatytų ir sugalvotų vaizdinių ir neišsemiamos gamtos, jos nuotaikų, spalvų ir faktūrų. Dar studijų metais būdavome raginami rinkti medžiagą savo darbams ir palaipsniui tai tapo įpročiu. Greta tradicinės grafikos kūrimo pamėgau fotografuoti dangų, debesis, vandens raibulius, atspindžius, bangas, medžius ir augalus, įvairias gamtos faktūras. Skaitmeninė fotografija atvėrė naujas galimybes, praplėtė įprastas išraiškos priemonių ribas ir leido įžengti į kitą vizualią dimensiją, realių vaizdinių pasaulį. Parodai apie tradicinės ir šiuolaikinės grafikos ryšį ėmiau perkurti savo ankstesnius darbus, atliktus litografijos ir oforto technikomis ir perfrazuoti idėjas, kurios jau buvo išreikštos kitomis priemonėmis. Taip gimė ištisi darbų ciklai, kuriuos su užsidegimu tęsiu iki šiol. Darbus kuriu ilgai ir kruopščiai, iki galutinio rezultato einu ilgai, derinu daug foto sluoksnių, piešiu kompiuterio pagalba. Kartais naudoju savo piešinių fragmentus, o kartais anksčiau sukurtus grafikos darbus eksponuoju greta. Pritariu, kad skaitmeninė fotografija visiškai neatstoja pieštuko ar teptuko, gyvo menininko rankos prisilietimo. Tačiau šiuolaikinės technologijos yra tik papildoma priemonė, padedanti autoriui kūrybos procese įgyvendinti savo idėjas.

Aukštaitijos ežerų kraštas man yra tapęs antraisiais namais, tikrąja Tėvyne, nes nuo vaikystės ilgas vasaras su šeima leidžiu etnografiniame Šuminų kaime ant Baluošo ežero kranto. Ten buvo kuriamas LRT meninis filmas „Tadas Blinda“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko mano Tėtis, aktorius Vytautas Tomkus. Man, tada 7-8 m. vaikui, didelį įspūdį padarė daininga aukštaitiška tarmė, nuoširdus žmonių bendravimas ir nuostabi gamta. Ilgos vasaros braidant po pievas ir miškus, stebint saulėlydžius ežere atvėrė natūralų, gražų ir tikrą pasaulį. Jau būdama M. K. Čiurlionio meno mokyklos moksleive ir Dailės akademijos studente, dažnai piešdavau kaimo vaizdus, žmonių portretus, stengiausi įamžinti išnykstantį romantišką kaimo grožį ir jo autentišką dvasią. Tai išmokė mane stebėti gamtą, įsiklausyti į tylą, vandens, medžių ir paukščių skleidžiamus garsus. Man tai ligi šiol gražiausia pasaulyje muzika

Nuoširdžiai dėkoju parodos organizatoriams ir kviečiu žiūrovus apsilankyti mano kūrybos pasaulyje. 

 

Parodos autorė

 

 

Dovilė Tomkutė

 

Dailininkė, dailės renginių kuratorė, galeristė. Gyvena Vilniuje.

 

Išsilavinimas

1981 m. baigė M. K. Čiurlionio meno mokyklą, grafikos specialybę.

1987 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą (Vilniaus dailės akademija), grafikos specialybę.

 

Darbinė veikla:

Daugiau nei tris dešimtmečius dirbo dailės parodų organizavimo srityje: vadovavo Lietuvos menininkų rūmų, Vilniaus rotušės, Lietuvos dailininkų sąjungos „Arkos“ galerijos parodinei veiklai. Surengė virš 900 Lietuvos ir užsienio menininkų parodų, dailės ir kultūros renginių. Iš jų virš 30 Lietuvos dailės pristatymų užsienyje: Niujorke, Stambule, Londone, Maskvoje, Baku, Vašingtone, Čikagoje, Reikjavike, Zalcburge, Lince, Romoje, Minske, Sofijoje ir kt. Inicijavo ir įgyvendino virš 60 Lietuvos kultūros tarybos ir Vilniaus savivaldybės finansuotų dailės, kultūros mainų ir meno edukacijos projektų.

 

Kūrybinė veikla:

Dovilė Tomkutė dirba įvairiose vaizduojamosios ir taikomosios grafikos srityse: piešimo, spaudos, miniatiūrų, ekslibrisų, plakatų, grafinio dizaino, knygų iliustravimo, fotografijos, skaitmeninės grafikos ir kt. Dalyvavo virš 70 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje (JAV, Švedijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Jugoslavijoje, Rumunijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Belgijoje, Japonijoje, Turkijoje, Anglijoje, Rusijoje, Italijoje ir kt.) Surengė 20 personalinių parodų Lietuvoje, Kinijoje, Azerbaidžane, Islandijoje. Darbų yra įsigiję galerijos ir kolekcininkai Bulgarijoje, Rumunijoje, Lenkijoje, Austrijoje, Belgijoje, Turkijoje, JAV, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Italijoje ir kt.

 

Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 1995 m.

Asociacijos LATGA narė nuo 2008 m.

2005 m. suteiktas Meno kūrėjo statusas

 

Kontaktai:

mob. tel.: +370 688 26875

e-mail: tomkute.dovile@gmail.com;

www.dovile-tomkute.blogspot.com;  www.graphic.lt;

www.facebook.com/dovile.tomkute/; www.instagram.com/doviletomkute/

Taip pat rekomenduojame
28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.