Visos dienos

Parodos-instaliacijos „Kelyje LT“ pristatymas

2018 m. rugsėjo 28 d., penktadienį, 18 val. Kauno apskrities viešoji biblioteka (Radastų g. 2, IV a. fojė) pristato naują, modernią parodą „Kelyje LT“.

Atidarymo metu apie keliones kalbės istorikas Mindaugas Nefas ir aistringi keliautojai, hangu gros Tomas Byčkovas.

Paroda-instaliacija „Kelyje LT“ pasakoja Šimtmečio kelionių ir keliautojų istorijas. Tai priminimas, kokių neeilinių asmenybių būta Lietuvoje, kaip norėta pažinti pasaulį mūsų valstybei žengiant pirmuosius žingsnius, ir į kokius išskirtinius žygius lietuviai leidžiasi šiandien.

„Kilus idėjai papasakoti apie Lietuvos keliautojus, sunkiai įsivaizdavome, kaip pristatysime kiekvieną kelionę ir ekspediciją. Glaustai papasakoti apie ryškiausias Šimtmečio keliones labai sunku, nes jų tiesiog gerokai per daug vienai parodai. Tad atsirinkome tik pačias įdomiausius ir, mūsų požiūriu, reikšmingiausius lietuvių žygius. Bendradarbiaudami su grafikos ir ekspozicijų dizaineriais, muziejais, bibliotekomis, archyvais ir kolekcininkais sukūrėme modernią instaliaciją, kurią sudarys didelis gaublys, informaciniai stendai, papildys planšetiniai kompiuteriai. Bus ir ką paskaityti, ir ką paklausyti, ir ką paliesti“, – projektą pristato jo vadovė KAVB kultūrinės veiklos vadybininkė Julija Genienė.

Ar esate girdėję apie skandalingą Kazio Pakšto idėją Lietuvą įkurdinti Afrikoje? O apie Antano Poškos ir Mato Šalčiaus kelerių metų klajones po Europą ir Aziją? Galbūt prisidėtumėte prie jaunimo, Sibiro platybėse keliančio kryžius apleistose tremties vietose, arba leistumėtės Nemunu kaip Nacionalinės ekspedicijos dalyviai? Žavitės alpinizmu ar aviacija? Jums skirti pasakojimai apie Vladą Vitkauską ir Lietuvos trispalvę ant Everesto, ANBO eskadrilės ir „Lituanicos“ skrydžius. Ne mažiau įtraukiančios žygio žemaitukais prie Juodosios jūros arba jachtos „Ambersail“ plaukimo aplink pasaulį istorijos.

„Rinkdami faktus, nagrinėdami archyvinę medžiagą, skaitydami keliautojų atsiminimus ir kelionių įspūdžius, įsitikinome, kad kelionė yra universalus būdas pažinti save ir Kitą. Supratome, jog kelionėje pamatome savo šalį ir save tarsi iš šalies, o įkvėpimo ir drąsos naujiems siekiams semiamės iš netikėtų patirčių. Visgi lygindami įvairias Šimtmečio keliones, pastebėjome vieną bendrą bruožą – jos turėjo idėją (-ų) Lietuvai. Tad paroda-instaliacija „Kelyje LT“ – apie Lietuvą pasaulyje ir pasaulį Lietuvoje, apie drąsą, ryžtą, siekį įprasminti lietuvių tautos istoriją, apie iššūkius ir išbandymus, apie kultūrą, tėvynės ilgesį ir meilę, apie Kitus, o ypač – apie mus, keliaujančius lietuvius“, – pažymi J. Genienė.

Parodos-instaliacijos pristatymas nemokamas.

Projektą „Kelyje LT“ dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projektas skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Projekto rėmėjai ir partneriai: radijo stotis „Kelyje“, Lietuvos geografų draugija, VšĮ „Klajūnų klubas“, Lietuvos aklųjų biblioteka.

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.