Visos dienos

Šikšnosparnių naktis

„Mes – durų išradėjai, bet gamta mus įsileidžia tik pro plyšius.“ — Vytautas Karalius

Kyštelėti savo smalsias nosis į plyšius ir tamsius V forto užkaborius bei sužinoti, kas juose slepiasi, pamėginsime jau rugpjūčio 31 dieną. Paskutinę vasaros dieną, 20 valandą visi šikšnosparnių gerbėjai ir ypač tie, kuriems šie padarai kelia siaubą, kviečiami į V fortą. Du parkai - Kauno marių regioninis ir Kauno tvirtovės - suvienija jėgas tam, kad paskutinė vasaros diena įsimintų ilgam.

Ką ten veiksime? Griausime mitus! Susipažinsime su dabartiniais forto šeimininkais – Kauno tvirtovės parku ir „nuomininkais“ – šikšnosparniais, naktinėsime po forto teritoriją ir smagiai sutemausime. Vidurnaktį danguje suplevėsuos ne tik ore manevruojančių šikšnosparnių siluetai, bet ir Europos tvirtovės dienai paminėti iškelta vėliava. Galite drąsiai ateiti palaidais plaukais, nebijodami, jog koks šikšnosparnis įsivels į juos, nes organizatoriai pasiryžę išsklaidyti visus mitus apie šiuos paslaptingus skraidūnus. Smalsiausi turės puikią progą sužinoti viską apie šikšnosparnius, mažiausi galės pašmirinėti po „šikšnosparnio urvą“ ir pasiklausyti pasakų, drąsiausių laukia pasimatymas su vampyru, nagingiausių – kūrybinės dirbtuvės, o mėgstantiems istoriją ir pasivaikščiojimus mėnesienoje – naktinė ekskursija po forto teritoriją. Be to, dangus mums žada pilnatį, tad mistikos ir gamtos magijos tikrai netrūks.

Kas gi tie šikšnosparniai? Kokių jų yra? Kuo jie naudingi? Kur gyvena? Kaip gyvena? Papasakos ir į visus rūpimus klausimus atsakys VSTT Metodinio – analitinio centro gamtosaugos ekspertas Remigijus Karpuška. Su forto teritorija bei istorija supažindins ir jo unikalią prigimtį atskleis Kauno tvirtovės parko direktorius, karo istorikas prof. dr. Valdas Rakutis.

Iš 14 Lietuvoje aptiktų šikšnosparnių rūšių, Kauno marių regioniniame parke užfiksuotos 8. Penkios iš jų – įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Šikšnosparniams gyventi šiltuoju metų laiku parke sąlygos palankios, nes čia yra labai daug įvairių buveinių: prie vandens – miškingų vietų, nemažai vabzdžių... ir fortų. Apleistuose ir pamirštuose Kauno tvirtovės fortuose jau daugybę metų taikiai įsikūrę ramybės ieškantys šikšnosparniai. Fortai yra svarbi šikšnosparnių žiemojimo vieta. Tad jie yra ne tik kultūros vertybė, bet ir gamtos buveinė. Fortai – tarsi šikšnosparnių viešbučiai, kur jie atskrenda pailsėti po vasaros darbų, todėl apmirusių įtvirtinimų sienos ir plyšiai prisipildo gyvybės alsavimo. Pastaraisiais metais fortai atgyja, juos naujam gyvenimui prikelti bando Kauno tvirtovės parkas ir fortuose veikiančios įgulos. Tad fortai pilni gyvybės – žiemą jie šikšnosparnių „miegamieji“, o šiltuoju metų laiku čia šurmuliuoja žmonės. Šikšnosparnių naktis – puiki proga kartu švęsti kultūros ir gamtos vienovę.

Pastaruoju metu šikšnosparniai sparčiai nyksta, to priežastimi tampa daugumos rūšių prisitaikymas gyventi kartu su žmogumi, kuris ne visada žavisi tokia kaimynyste. Liaudyje paplitę iš piršto laužti faktai apie šiuos tamsos padarus irgi kenkia šikšnosparnių įvaizdžiui. Norime pabūti šikšnosparnių advokatais - atkreipti visuomenės dėmesį į šiems žinduoliams kylančias grėsmes bei jų išsaugojimo svarbą ir parodyti, kad šikšnosparniai ne tik nėra baugūs, bet, atvirkščiai, įdomūs, naudingi ir būtini. Ateikite pasutemauti kartu į V fortą ir įsitikinkite, kad šikšnosparniai yra dar vieni įstabūs mūsų šalies gyventojai, kuriuos privalome išsaugoti.

Renginys nemokamas. Norintys paremti renginį galės įsigyti 1 eur. vertės parko lankytojo bilietą.

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.