Visos dienos

Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis „GYVENIMAS GALI GERĖTI“

Vienos dalies spektaklis

Joel Pommerat leidus, spektaklyje naudojamos pjesės ,,Šitas vaikas“ 3 ir 6 scenos.

Idėjos autorius ir režisierius Martynas Tiškus

Dramaturgė Monika Jašinskaitė

Kompozitorius Boris Kulenovic (Prancūzija)

J. Pommerat pjesės „Šitas vaikas“ tekstus iš prancūzų kalbos vertė Akvilė Melkūnaitė

Premjera: 2018 m. birželio 5-6 d.

Trukmė: 1 val. 20 min.

Vaidina: Remigijus Bilinskas, Ligita Kondrotaitė, Marijus Mažūnas, Ieva Savickaitė, Vita Šiaučiūnaitė.

ŠEIMA. Spektaklio „Gyvenimas gali gerėti“ kūrėjų dėmesio centre – keturių asmenų šeima, kurios kasdienių pastangų gyventi ir kalbėtis fragmentus matome scenoje. Šeima kaip bazinė valstybės institucija, pagrindinė visuomenės ląstelė, miniatiūrinis šalies modelis. Šeima kaip namų erdvė, kaip koncentratas, kuriame, lyg žvelgdami pro didinamąjį stiklą, galime atpažinti visuomenės gyvenimo būdą ir išgyvenimo strategijas.

Spektaklyje skambantys tekstai surinkti iš 1990-1993 metų lietuviškos spaudos bei prancūzų dramaturgo Joëlio Pommerat pjesės „Šitas vaikas“. Tai – lyg pavieniai įspūdžiai, žmonių gyvenimų nuotrupos, iškarpos iš šeimyninių scenų. Spektaklio kūrėjams rūpi, kodėl visuomenėje mums nesiseka rasti ryšio, vieno bendro mus visus vienijančio vardiklio? Kaip nuolat kylantį klausimą „kas aš esu“, paversti bendru – „kas esame mes?

VIRSMAS. Tai laikotarpis nuo nepriklausomybės atgavimo (1990 m.) iki pirmųjų prezidento rinkimų (1993 m.). Tai permainų metas. Steigėsi pirmieji verslai ir išaugo konvertuojamos valiutos vertė. Žmonės dirbo valstybinius darbus ir laisvalaikiu bandė užsidirbti prekiaudami plastmase, metalu ir drabužiais, verdami karoliukus, siūdami džinsus ar megzdami megztukus. Laukinio kapitalizmo ir nesaugumo laikas. O taip pat – informacinio triukšmo metas, kuriame reikėjo mokėti atsirinkti aktualią informaciją, pagal kurią turėjome nuspręsti, kaip gyvensime šiandien ir ką reikės daryti rytoj. Tai laikas, kai klojome pagrindus tam, ką turime dabar.

Nusprendę į šią temą pažvelgti retrospektyviai, kūrėjai mėgina susikurti tam tikrą kritinę distanciją, leidžiančią iškelti aibę esminių klausimų: kur mes esame dabar? kokia esame visuomenė, bendruomenė, šeima, ką mums duoda gyvenimas šeimoje ir kokį gyvenimą mes šeimoje kuriame? ar šeima šiandien iš tiesų yra svarbi? galbūt tai – akmens amžiaus atgyvena, o šiandien geriau gyventi po vieną? ar šeima tebėra bazinė institucija mūsų visuomenėje? kokiu pagrindu ji gyvuoja, ar ji apskritai yra veiksni?

TIŠKUS. J. Miltinio teatre debiutuojantis režisierius Martynas Tiškus bakalauro studijas baigė Nacionalinėje teatro akademijoje Prancūzijoje, o magistro studijas – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Vilniuje. Tarpiniai spektaklio „Gyvenimas gali gerėti“ eskizai buvo pristatyti pavadinimu „MES’s“, kaip Martyno Tiškaus kursinis ir diplominis darbas. 2017 metų birželį buvo pristatytas pirmojo kūrybinio etapo rezultatas – 50 min. trukmės dokumentų koliažas, kuriame dalyvavo tik jaunosios kartos aktoriai. 2018 metų sausio mėnesį antrojo kūrybinio etapo metu tęsėme paieškas, prijungdami vyresniosios kartos aktorius, taip pat dokumentinę medžiagą jungdami su teatriniu tekstu – ištrauka iš Joëlio Pommerat pjesės „Šitas vaikas“.

Statydamas spektaklį „Gyvenimas gali gerėti“, režisierius kelia sau tokius tikslus, nuo kurių šiuolaikinis teatras paprastai bėga: vaizduoti paprasčiausius dalykus, vengti prasmės, ieškoti banalumo, nieko neveikti ar apskritai nutilti.

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.