Visos dienos

Šeimos istorija – Lietuvos valstybės istorija XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiuje

Šių metų, kovo 12 dieną, Lietuvos liaudies buities muziejus Lietuvos švietimo istorijos muziejuje pristato parodą „Šeimos istorija – Lietuvos valstybės istorija XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiuje“. Paroda skirta Lietuvos Respublikos Atkūrimo šimtmečiui.

 

Parodos kuratorius, Lietuvos liaudies buities muziejaus muziejininkas Andrius Pūkys, kartu su kolegomis siūlo kitaip žvelgti į Lietuvos istoriją, pasirinkdamas netradicinį žiūros tašką – vienos šeimos  istoriją. Kaip teigia kuratorius, ši paroda – tai pasakojimas apie lietuvių inteligentų šeimą Lietuvos valstybės kūrimosi ir okupacijų laikotarpiu XIX a. pabaigoje – XX a.

 

Kumečių – Dovydaičių šeimos istorija pasirinkta neatsitiktinai, bet veikiau kaip istorinės lietuvių šeimos prototipas. Savo šeimos archyvu pasidalijusi Rita Reda Dovydaitytė – Dagienė fotografijomis, laiškais ir dokumentais pasakoja mums savo šeimos (senelio – žymaus knygnešio Jono Kumečio, bei tėvo Lietuvos kariuomenės karininko, tremtinio Pijaus Dovydaičio), o kartu ir Lietuvos istoriją. Parodoje pristatomos Kumečių – Dovydaičių šeimos gyvenimo akimirkos, kurios liudija ne tik apie šios, bet ir apie daugelio kitų to laikmečio lietuvių šeimų likimus.

 

Medžiaga pateikta tarsi nebyliojo kino kronika ir sugretinus vaizdinę medžiagą tampa akivaizdu – kas vyksta šalies gyvenime, tiesiogiai atsispindi ir šeimos likimuose. Naudojamos keturios pagrindinės spalvos: geltona, raudona, juoda, balta. Geltona ir raudona – vienos iš trispalvės vėliavos spalvų, naudojamos stendų išorėje ir viduje, siekiant patraukti lankytojo dėmesį ar išryškinti svarbią istorinę datą. Juoda ir balta spalvos žymi laisvės ir okupacijų laikotarpius. Stendai atkartoja Lietuvos žemėlapio kontūrus. Keliaudamas per parodą, lankytojas tarsi eina per Lietuvą, o kartu keliauja per jos istorinius laikotarpius.

 

Parodos siekis sudominti lankytoją, sukelti jam emociją, įgalinti jį aiškiau ir suprantamiau suvokti istorinio proceso svarbą; sau pačiam užduoti klausimus ir jų atsakymų galbūt savarankiškai paieškoti knygose, internete ar paklausti asmens besidominčio istorija. Todėl parodos istorinis naratyvas pasakojamas tik nuotraukomis, vaizdo įrašu ir spalvomis.

 

Šalia stendinės informacijos, kaip papildoma priemonė naudojamas 10 minučių vaizdo įrašas su Lietuvos Pirmosios Respublikos ir Sovietinės okupacijos laikotarpių kronikomis. Vaizdo įrašas labai trumpai perteikia svarbiausius praeito šimtmečio Lietuvos įvykius ir skatiną lankytoją įsijausti į to laikotarpio dvasią.

 

Kuriant ir projektuojant parodą buvo pasitelktos naujausios projektavimo technologijos. Pirminiai ranka piešti eskizai buvo paversti į trimačius virtualius objektus. Tokiu būdu buvo galima lengviau įsivaizduoti bendrą parodos tūrį, išgauti sudėtingesnius konstrukcinius sprendimus, lengviau įsivaizduoti parodų salės kontekstą. Todėl parodoje istorinė medžiaga pateikiama per dvimačius ir trimačius objektus. Pati paroda yra savaime objektas, tarsi maža Lietuva parodų salėje.

 

Paroda veiks nuo 2018 m. kovo 12 d. iki balandžio 9 d.

 

Parodos organizatorius: Lietuvos liaudies buities muziejus;

Parodos kuratorius: muziejininkas Andrius Pūkys

Parodos dizainas: Andrius Pūkys

 

Archyvinė medžiaga: LLBM, LNM, LCVA, LYA, KAVB, NČDM

Remėjas: LKT

 

Andrius Pūkys

Lietuvos liaudies buities muziejus

Buities, verslų ir amatų skyriaus

Vyresnysis muziejininkas

 

 

20
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.