Visos dienos

W. A. Mozart „Mažosios Figaro vedybos“

Vieno garsiausių pasaulyje muzikos universiteto Zalcburgo Mozarteumo dėstytojai, profesoriai ir režisierius Michael Woodwood padeda lietuvių VDU Muzikos akademijos studentams statyti operą – W.A. Mozarto "Figaro vedybas". Premjerinis spektaklis Panevėžio muzikiniame teatre įvyks balandžio 12 d.

Zalcburge esantis Mozarto vardu pavadintas universitetas įkurtas prieš du šimtus metų, pagerbiant šiame mieste gimusį vieną garsiausių pasaulio kompozitorių. Šiandien tai viena labiausiai gerbiamų muzikos švietimo institucijų, kurioje savo patirtimi ir žiniomis dalijasi muzikos pasaulio korifėjai. Zalcburgas vis dar yra tarp lyderių, kuris jau daugelį dešimtmečių susirenka pačius geriausius muzikos žinovus. Kaune operą rengiantiems studentams talkina penki dėstytojai iš Austrijos ir režisierius Michaelas Woodwoodas iš Didžiosios Britanijos. Iš Mozarteumo atvyksta muzikos eruditai profesoriai ekspertai: dirigentas profesorius emeritas Josefas Wallnigas, pianistas Wolfgangas Niessneris, pianistė Gaiva Bandzinaitė ir vokalo pedagogas profesorius Andreas Macco. Mozarteumo atstovams ir patiems buvo įdomu patikrinti dėstymo efektyvumą kitoje terpėje – todėl į VDU muzikos akademiją dalytis savo žiniomis atvyko ne vienas, o net penki svečiai iš Zalcburgo.

Kauniečiai studentai nepaprastai smalsūs, balsingi, lankstūs, pozityvūs. Daug kas dainuoja labai natūraliai, jų tokie gražūs balsai, geras vokalinis paruošimas – taip tvirtino visi projekto vadovai.

Projekto meno vadovas J.Wallningas studentams pasiūlė "Figaro vedybas", kadangi ši garsi W.A.Mocarto opera turi daug veikėjų, galimybių studentams individualiai atskleisti atskiras partijas pasitelkiant muzikines, stilistines priemones, pažadinti sąmoningumą, dėmesį detalėms, jų atlikimo kokybei ir kartu padėtų studentams konkuruoti su kolegomis tarptautinėje rinkoje.

Konkurso dėl dalyvavimo projekte metu teko išklausyti apie 40 dalyvių, bet toli gražu ne visi atrinkti studentai išlaikė intensyvų darbą. Iki finišo nukeliavo tik 20 studentų. O darbas buvo labai įdomus, nes kiekvienas projekto vadovas (austras, lietuvis ar anglas) su didžiausiu užsidegimu dalinosi savo žiniomis ir gebėjimais. Dalyvavimas operos pastatyme reikalavo ne tik derinti studijas su darbu projekte, bet ir nepaprasto sąmoningumo, juk daug ką teko atidirbinėti ir tobulinti patiems. Projektas nebūtų pasisekęs, jeigu ne puiki pianistė ir projekto koordinatorė Kotryna Kaklauskaitė. Ji tapo tiesiog viso projekto siela.

Operos koncepciją padėjo įkūnyti nuostabus režisierius ir pedagogas Michael Woodwood. Jis kantriai dirbo su visais projekto dalyviais ir pasiekė fantastiškų rezultatų.

Operos projekte dalyvauja puikūs besiskleidžiantys dainininkai, žavios asmenybės. Čia dainuoja ne tik lietuviai studentai, tarptautinių konkursų laureatai, prof. Sabinos Martinaitytės auklėtiniai Martynas Žukauskas (Figaras), Monika Pleškytė (Siuzana), Gabrielė Kuzmickaitė (Marcelina), Gabrielė Skromanaitė (Kerubinas), Rapolas Baranauskas, Gytis Murauskas (Bazilijus), Rokas Jasikas (Bartolas), Daura Buivydė (Grafienė), bet ir užsieniečiai studentai Irina Krasnenko (Grafienė), Michal Czok (Figaras). Į projektą noriai įsijungė ir universiteto alumniai, taip pat prof. S.Martinaitytės auklėtiniai, dabar jau darantys sėkmingą solistų karjerą Andrius Apšega ir Rytis Janilionis (abu kuria spalvingą grafo vaidmenį). Spektaklyje dainuoja ir jauni, dar neturintys sceninės patirties, bet įdomūs jaunieji dainininkai Martynas Stankevičius – Antonijus (doc. D.Vėbra), Ugnė Matukaitytė, Giedrė Cicėnaitė – Barbarina (prof. S.Martinaitytė).

Spektaklis gyvybingas, šiuolaikiškas ir intriguojantis. Jame bus visko: ir juoko, ir ašarų, bet pabaiga netikėta...

18
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.