Visos dienos

Koncertas „Sinfonia Varsovia“

Atlikėjai
ORKIESTRA SINFONIA VARSOVIA (Lenkija)
(meno vadovas Krzysztof Penderecki)
Solistė DALIA KUZNECOVAITĖ (smuikas)
Dirigentas DAWID RUNTZ
Programa
„Sinfonia Varsovia“
GRAŻYNA BACEWICZ – Koncertas styginių orkestrui
HENRYK WIENIAWSKI – Koncertas smuikui ir orkestrui Nr. 2, op. 22
LUDWIG VAN BEETHOVEN – Septintoji simfonija, A-dur, op. 92

Varšuvos kamerinis orkestras susibūrė 1984 m. įkvėptas legendinio muziko lordo Yehudi Menuhino. Jo diriguojamas gastroliavo po visą pasaulį. Per ilgus gyvavimo metus kolektyvas grojo daugelyje Europos šalių, JAV, Japonijoje, Naujojoje Zelandijoje; koncertavo tokiose salėse kaip „Barbican Center“ ir „Albert Hall“ Londone, „Usher Hall“ Edinburge, „Concertgebouw“ Amsterdame, „Kennedy Center“ Vašingtone, „Lincoln Center“, „Carnegie Hall“ Niujorke. Orkestro partneriai scenoje buvo Kiri Te Kanawa, Gidonas Kremeris, Martha Argerich, Maximas Vengerovas, dirigentai Claudio Abbado, Charles Dutoit, Yehudi Menuhinas, Mstislavas Rostropovičius ir kt. Nuo 2008 m. orkestras yra organizacijos „Sinfonia Varsovia“ dalis. Ypatingą įnašą į orkestro brandą įnešė Krzysztofas Pendereckis – nuo 2003 m. kolektyvo meno vadovas ir dirigentas.

Šiais metais K. Pendereckis švenčia 85-metį, o Lenkija, kaip ir Lietuva, – valstybingumo 100-metį. Tad šia proga, viešėdami Vilniuje ir Klaipėdoje, kaimynai dalijasi gražiausiais savo ir pasaulinės muzikinės kultūros pavyzdžiais, tarp kurių yra ir bendras akcentas – Grażynos Bacewicz kūrinys. Iškili lenkų kompozitorė ir smuikininkėG. Bacewicz gimė muzikalioje lietuvio ir lenkės šeimoje. Jos tėvas Vincas buvo kompozitorius, tačiau ne toks žymus kaip jos brolis Vytautas Bacevičius – vienas iškiliausių lietuvių kompozitorių. Kitas brolis Kęstutis taip pat buvo kompozitorius ir Lodzės muzikos akademijos rektorius. Sesuo Wanda – poetė ir žurnalistė. G. Bacewicz priklausė prieškario ir pokario kompozitoriams, rašiusiems neoklasikiniu stiliumi. Ji laikoma pirmąja kompozitore moterimi lenkų muzikos istorijoje, kuri yra minima tarp žymiausių kūrėjų, apdovanota garbingomis premijomis, o jos simfoniniai ir kameriniai opusai iki šiol sėkmingai gyvuoja scenose.

Programoje skambėsiančio žymaus lenkų romantiko Henryko Wieniawskio Koncerto smuikui ir orkestrui Nr. 2 solistė – žinoma lietuvių smuikininkė, tarptautinių konkursų laureatė, Valstybinio Vilniaus kvarteto primarija Dalia Kuznecovaitė. Atlikėja yra studijavusi aukštosiose muzikos mokyklose Kelne (prof. Z. Brono kl.), Rostoke (prof. P. Munteanu kl.), Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje (prof. B. Garlitsky’o ir S. Roussevo kl.), pastarąją baigė pelnydama geriausius žiuri įvertinimus ir specialų prizą. Solo griežė su „Deutsche Radio“, „Norddeutsche Philharmonie“, „Languedoc Rousillon“, Kataro, Kijevo filharmonijų, Meksikos nacionaliniu ir valstybiniu, Lietuvos nacionaliniu ir valstybiniu, Kalgario, Monterėjaus, Ščecino simfoniniais, Lietuvos, Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais. Programą diriguos jaunas dirigentas Dawidas Runtzas, kelių prestižinių konkursų laureatas, stažavęsis pas patį Riccardo Muti.

26
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.