Visos dienos

Percussion Postcards

Skiriama Leonido Donskio atminimui.

„Percussion Postcards“ – tarpdisciplininis vienos dalies koncertas perkusijai, pasakotojui, palaikomas asociatyvių vaizdų projekcijose. „Perkusinės atvirutės“ peržengia vieno žanro ribą. Mušamųjų muzika tampa vizualių elementų dalimi. Koncertą sudaro 9 arba 10 pjesių, kurios neturi vieno teminio ar muzikinio ryšio. Tai atskiros vieno didelio kūrinio dalys. Kiekviena pjesė turi savo muzikinę dedikaciją – Milesui Davisui, Siegmundui Freudui, Josifui Brodskiui, Rudolfui Nurijevui, Sylvijai Plath, Mauricui Raveliui. Dedikaciją lydi ištraukos iš šių asmenybių laiškų, poezijos, dedikacijų, jų laikotarpio spaudos ištraukos. Pavyzdžiui, skambant pjesei „Muzika įsivaizduojamam baletui“, skirtoje legendiniam baleto šokėjui Rudolfui Nurijevui, skaitoma ištrauka iš BBC naujienos 1961 m. Pjesėje Siegmundui Froidui, skaitomi telegramų tekstai, jam atvykus į Niujorką.

Atvirukas šiame projekte simbolizuoja įprastos situacijos grožį, iš pabirų faktų sukurtą mozaiką. Taip pat tai siejasi su improvizacijos samprata. Atviruko siuntimo ritualas siejamas su žinutės glaustumu, žodžio talpumu ir įspūdžiu, jaudulio būsena. Kiekvienas elementas, likęs atviruke – antspaudas, pašto ženklas, rašto nelygumas – yra svarbi jo dalis. Tam tikra prasme tai užfiksuotas laikas, nes atvirukas vėliau saugomas, tampa prisiminimo dalimi, pergyvena gavėją.

Tokiu principu grindžiama improvizacija scenoje – pjesės pasižymi glaustumu, talpumu, priemonių įvairove, kurioje dominuoja perkusiniai instrumentai, bet keičiant ir plečiant projekto koncepciją atsiranda vietos ir kitiems instrumentams.

Dalį lėšų, gautų iš koncerto „Percussion Postcards“ bilietų pardavimų, projekto sumanytojas nusprendė skirti Leonido Donskio fondui. Praėjusiais metais įkurto fondo tikslas – profesoriaus Leonido Donskio akademinio ir kūrybinio palikimo išsaugojimas bei filosofo veiklos tąsa ir idėjų sklaida Lietuvos socialiniame ir kultūriniame gyvenime. „Percussion Postcards“ – ne pirmas ir ne paskutinis Arkadijaus Gotesmano projektas, kuriuo menininkas pagerbia 2016-ųjų rugsėjį netikėtai mirusį filosofą. Jis jau surengė keletą Leonidui Donskiui dedikuotų koncertų, o drauge su kitais iškiliais Lietuvos kūrėjais šiuo metu planuoja naujus L. Donskio atminimą įamžinančius projektus.

Arkadijus Gotesmanas pasižymi kaip universalus menininkas, daug laiko skiriantis atminties kultūrai ir improvizacijos perkėlimui į kitas menų disciplinas. Menininkas pristatė muzikinius ir mono spektaklius „Stotis № mieste“, „Dievo žmogaus istorija“, „Soluojantys veidai“, dalyvaujant Šv.Kristoforo kameriniam orkestrui. A. Gotesmanas save drąsiai išbando bet kokių meno formų keliamuose iššūkiuose – muzika jungia su literatūra, teatru, vaizduojamaisiais menais.

18
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.