Visos dienos

Kristaps Zariņš (LV) parodos IR DAR KARTĄ "ŽYDINČIŲ MERGINŲ ŠEŠĖLYJE" atidarymas

Galerijos „Maksla XO“ (Ryga, Latvija) ir „Meno parkas“ (Kaunas, Lietuva) 2018-aisias savo bendradarbiavimu ruošiasi švęsti Latvijos ir Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį. Šia proga Lietuvos publika turės galimybę pamatyti naujausius Kristaps Zarins kūrinius parodoje „Ir dar kartą „Žydinčių merginų šešėlyje“, kuri bus atidaryta 2018-ųjų vasario 14 dieną 16 val. galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas).

Parodą pristato galerija „Māksla XO“ (Ryga).

Projekto partneris: Latvijos Respublikos ambasada Vilniuje.

Atidaryme dalyvaus J.E. Ponas Einars Semanis.

Kristaps Zariņš paroda „Ir dar kartą „Žydinčių merginų šešėlyje“ (Latvijos nacionalinė biblioteka, 2017, kuratorė – Helena Demakova), vienas svarbiausių ir labiausiai pripažintų pastarųjų metų menininko pasirodymų. Paroda dedikuota Marcel‘io Proust‘o novelei „Žydinčių merginų šešėlyje“ – savo įprasta maniera Kristaps Zarins vazduoja moterų figūras gėlių sode, reflektuodamas Proust‘o aprašytą aistrą.

Nors menininko darbai gali būti apibūdinami kaip žaismingi, viliojantys arba net sadistiški, jie kalba apie svarbesnę idėją – „apnuogintą gyvenimą“ esantį kryžkelėje – būti ar nebūti. Ši „prieš“ akimirka, kurioje sustabdytos merginos, suteikia progą kiekvieno sąmonei nuspręsti ar sceną tęsti – nutraukti egzistenciją, ar sustoti ir leisti gyventi. Tai nėra ryškių gėlių apsuptyje vaizduojamas smurtas, tai yra kultūros asmeniui suteikta galimybė imtis arba nesiimti smurto, kadangi Kristaps‘o Zariņš‘o personažus sąlygoja ne būtis, o kultūra.

Sodas taip pat kultūros fenomenas, ir pastaraisiais metais Kristaps Zariņš šio studijoms tikslingai skiria dėmesį. Menininkui ypatingą įspūdį padarę garsieji prancūziškieji sodai paveiksluose atsispindi perimtu ritmu ir akcentais, taip pat plačia gėlių, ypač rožių, įvairove. Kiekvienas paveikslas kuria ypatingą nuotaiką, kuri pasiekiama nuolat renkantis vis kitas gėles – jos darbuose niekada nesikartoja, o kiekvieno kūrinio pavadinimas skiriamas pagal tam tikrą rožės rūšį.

Šioje naujausioje darbų serijoje, naujai atsiskleidžia ir Kristaps Zariņš tapyba – per pastaruosius dvejus metus menininkas pradėjo kurti ant popieriaus mišria technika – akvarele, guašu ir akrilu, vėliau lakuodamas paviršių siekia suteikti spalvai gylio. Visiškai naujas ne tik medžiagų pasirinkimas, bet ir faktas jog menininkas pasikeitė to net nepastebėdamas. Kūrinius lydinti mintis įgauna simbolinę prasmę, vaizduojamos moterų figūros ir gėlės turi ne tik matomą vaizdinę, bet ir pažintinę pusę. 

Šioje serijoje atsiskleidė Kristaps‘o Zariņš‘o temperamentas – kūriniai pilni gyvybingumo ir, tuo pačiu, vidinės ramybės. Išlieka koloritas ir realistiškos moters figūros, tik dabar viskas daug šviesiau ir erdviau. Charakteringi Kristaps‘o Zariņš‘o potėpiai įgavo skaidrumo, nors iš esmės tokie nėra. Kur anksčiau savo vietą drobėje rasdavo aliejinė tapyba, dabar spindi šviesa – kuriama paviršiuje paliekant baltus, be spalvos plotus. Energingos raudonos, rudos ir geltonos splavos išnyko, o vietoj jų atsirado gyvybingos violetinės, geltonos ir mėlynos deriniai.

Nuo 2017 m., Kristaps Zariņš Latvijos dailės akademijos rektorius. 1986 m. baigė Latvijos dailės akademiją, tapybos specialybę. Nuo 1994 metų Latvijos dailės akademijos profesorius. 2007 – 2017 – Latvijos dailės akademijos prorektorius. Surengė daugiau nei 20 personalinių parodų ir dalyvavo daugelyje grupinių parodų Latvijoje ir užsienyje.

Kristaps‘o Zariņš‘o kūrinių yra Latvijos nacionalinio dailės muziejaus (Ryga, Latvija), Latvijos dailininkų sąjungos (Ryga, Latvija), Meno fondo (Maskva, Rusija), Rusijos Federacijos kultūros ministerijos (Maskva, Rusija), Rusijos dailės akademijos (Maskva, Rusija) kolekcijose ir privačiose kolekcijose Latvijoje, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Japonijoje, Rusijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje.  

Parodos laikas: 2018 02 14 - 03 17

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.