Visos dienos

Simfoninės muzikos koncertas „Nepriklausomybės giesmės“

Sausio 26 d. „Nepriklausomybės giesmės“

Atlikėjai: 

LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS
Meno vadovas ir dirigentas Sergej Krylov
ESTIJOS VYRŲ CHORAS 
Meno vadovas ir vyr. dirigentas Mikk Üleoja
Solistai:
KA BO CHAN (kontratenoras)
VALTER SOOSALU (tenoras)
OTT INDERMITTE (baritonas)
Dirigentas MIKK ÜLEOJA (Estija)

Programoje:

Pēteris Vasks – „Musica appassionata“ styginių orkestrui
Justė Janulytė – „Here at the quiet limit“ vyrų chorui ir styginių orkestrui (premjera) 
Erkki-Sven Tüür – „Questions…“ vyrų chorui ir styginių orkestrui

Koncerte skambės trijų Baltijos šalių šiuolaikinių kūrėjų opusai.
Pēteris Vasksas – neseniai septyniasdešimtmetį atšventęs latvių kompozitorius, pirmąjį aukštąjį išsilavinimą įgijęs Lietuvos muzikos akademijoje. Kurį laiką jis grojo kontrabosu Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre. Kompozicijos studijas baigė Latvijos muzikos akademijoje, šiuo metu dirba pedagoginį darbą Rygos muzikos koledže. Jo kūrinius spausdina prestižinė vokiečių leidykla „Schott“.
Erkki-Svenas Tüüras – už dvejų metų šešiasdešimtmetį pasitiksiantis estų kompozitorius, Talino muzikos akademijos absolventas, devintajame XX a. dešimtmetyje populiarios roko grupės „In Spe“ vadovas. Vos Estijai atkūrus nepriklausomybę jo kūriniai tapo žinomi vakaruose ir atliekami tokių kolektyvų kaip Helsinkio filharmonijos orkestras, „Hilliard Ensemble“, Stokholmo saksofonų kvartetas bei Birmingemo simfoninis orkestras.
Ką tik Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureate tapusios, Italijoje gyvenančios ketvirtą gyvenimo dešimtmetį įpusėjusios Justės Janulytės kūriniai kone kasmet skamba „Gaidos“ festivalyje. Ji – viena savičiausiai mąstančių Lietuvos muzikos kūrėjų, už pastarųjų metų kūrybą pristatyta Nacionalinei kultūros ir meno premijai. Muzikologė Jūratė Katinaitė teigia: „Justės Janulytės muzikinio mąstymo būdas – ilgos, lėtos ekspozicijos, laipsniškas faktūros sodrinimas; pamėgtos kanono technikos dėka didžiuliai garsų sluoksniai kuria mirgėjimo įspūdį, spalvų, šviesų, blyksnių ir raibuliavimų įvaizdžius. Muzika tarytum išnyra iš neįžvelgiamų tolių, vos pastebimai artėja klausytojo link, pagaliau persmelkia jį kiaurai, pereina visas ląsteles, išjudina atomus, paskui pamažu nutolsta, kol visai išnyksta horizonte.“
Estijos nacionalinis vyrų choras (dažnai jo pavadinimas koduojamas inicialais RAM – Riiklik Akadeemiline Meeskoor) įkurtas 1944 m. Jo įkūrėjas – legendinis estų chorvedys ir kompozitorius Gustavas Ernesaksas, kone trisdešimt metų buvęs choro dirigentu, o iki pat mirties 1993 m. – jo meno vadovu. Šiuo metu choras didžiuojasi būdamas skaitlingiausiu profesionaliu vyrų choru visame pasaulyje. Per ilgą gyvavimo laikotarpį kolektyvas atliko daugiau nei 6000 koncertų, vyrų balsai skambėjo visoje buvusioje Sovietų Sąjungoje, Vakarų Europoje, Izraelyje, Kanadoje ir JAV.  Choro repertuare gausu a cappella žanro kūrinių, taip pat stambios formos opusų. Savo kūrinius šiam chorui dedikavo Dmitrijus Šostakovičius, kultinis britų kūrėjas Gavinas Bryarsas ir kone visi Estijos kompozitoriai. Kolektyvo kūrinių sąraše gausybė atliktų premjerų, jam dirigavo garsiausi pasaulio dirigentai, o kolektyvo scenos partnerių sąrašo galėtų pavydėti ryškiausios muzikos pasaulio žvaigždės. Estijos nacionalinio vyrų choro įrašus leidžia prestižiškiausios įrašų kompanijos, o 2004 m. jų kartu su Estijos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir merginų choru „Ellerhein“ įrašytos Jeano Sibeliuso kantatos pelnė „Grammy“ apdovanojimą.
Choro dirigentas ir dainininkas Mikkas Üleoja kilęs iš muzikų šeimos, Talino muzikos akademijos auklėtinis, į dainavimo paslaptis gilinęsis Suomijoje. Kurį laiką dainavęs prestižiniuose Estijos choruose ir su jais apkeliavęs kone visą pasaulį jis niekada neapleido dirigavimo: vadovavo Pernu kameriniam chorui, Šv. Mykolo berniukų chorui, buvo Estijos filharmonijos kamerinio choro chormeisteris. Jau šešerius metus jis vadovauja Estijos nacionaliniam vyrų chorui, yra pelnęs gausybę valstybinių apdovanojimų už pasiekimus kultūros srityje.
Vienas iš koncerto solistų – iš Honkongo kilęs kontratenoras Ka Bo Chanas. Dainavimo ir dirigavimo mokėsi Jungtinėse Amerikos Valstijose, o prieš dvidešimt metų atvyko studijuoti į Estiją ir čia liko. Būdamas Estijos nacionalinio vyrų choro nariu jis neapsiriboja choristo veikla, bet dažnai koncertuoja kaip solistas, dalyvauja kamerinės muzikos projektuose.

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.