Visos dienos

JULIJA NOVIKOVA: OPERŲ BRANGAKMENIAI

SOPRANAS JULIJA NOVIKOVA

ORKESTRAS LIETUVOS VALSTYBINIS SIMFONINIS ORKESTRAS  

DIRIGENTAS GINTARAS RINKEVIČIUS

Koncerto programa

Ch. Gounod. Valpurgijos nakties šokiai iš operos „Faustas“
G. Donizetti. Liučijos arija iš operos „Liučija di Lamermur“ I veiksmo
G. Verdi. Džildos arija („Caro nome...“) iš operos „Rigoletas“ I veiksmo
Ch. Gounod. „Džiuljetos valsas“ iš operos „Romeo ir Džiuljeta“ I veiksmo
J. Massenet. Manon gavotas („Suis-je gentille ainsi?“) iš operos „Manon“ III veiksmo
G. Puccini. Liu ariozo („Signore, ascolta“) iš operos „Turandot“ I veiksmo

R. Strauss. „Alpių simfonija“, op. 64

***

„Julija yra švytinti žvaigždė – puikus sopranas spindinčiu balsu. Dirbti su ja yra tikras malonumas, nes ji dar būdama jauna dainuoja ir vaidina taip, kaip kiti solistai po daugelio metų patirties“, – taip apie talentingąją rusų operos solistę Juliją Novikovą kalba pasaulinio garso tenoras Placido Domingo, kuris kartu su ja yra atlikęs pagrindinį vaidmenį televiziniame G. Verdi operos „Rigoletas“ pastatyme (transliuojamas 138 pasaulio šalyse).

Po studijų N. Rimskio-Korsakovo konservatorijoje savo gimtajame Sankt Peterburge J. Novikova greitai įsitvirtino pasaulyje kaip vienas iš geriausių savo kartos sopranų. Būdama vos 23-ejų solistė debiutavo Sankt Peterburgo Marinskio teatre, o vėliau – ir kitose prestižinėse pasaulio scenose, tokiose kaip Paryžiaus Eliziejaus laukų teatras, Niujorko „Carnegie Hall“ koncertų salė, Londono karališkoji opera ir kt. 2012 m. ji tapo kviestine soliste tradiciniame iškilmingame Vienos filharmonijos kalėdiniame koncerte. „Pasaulyje, kuriame viskas sukasi taip greitai, tam, kad nepasimestume, labai svarbu kartais sustoti, įsiklausyti ir pažvelgti į savo vidų. Aš tikiu, kad muzika padeda tai padaryti. Ir viliuosi, jog žmonės, besiklausydami operos, per patiriamas emocijas ir grožį galės suprasti save geriau“, – sako J. Novikova. Šį vakarą solistė atliks žymiausias arijas iš G. Donizetti, G. Verdi, Ch. Gounodo, J. Massenet ir G. Puccini operų.

Antrojoje koncerto dalyje skambės išraiškinga ir užburianti R. Strausso „Alpių simfonija“, op. 64, parašyta kompozitoriui gyvenant Bavarijoje, vienos aukščiausių Alpių viršukalnių papėdėje. Nors R. Straussas kūrinį pavadino simfonija, joje muzika liejasi be pertrūkių, garsais tapydama vientisą kerintį pasivaikščiojimo Alpėse paveikslą, kuriame muzikaliai vaizduojami miškai su paukščiais ir žvėrimis, upokšniais ir kriokliais, pievomis ir piemenimis, čia ganančiais gyvulius... Kartu tai – aliuzija į žmogaus gyvenimą nuo saulėtekio iki saulėlydžio, su savo gyvybingumu, didybe, baimėmis ir audromis.

Šį operos gurmanams skirtą vakarą Lietuvos valstybiniam orkestrui diriguos jo įkūrėjas, meno vadovas ir vyr. dirigentas, Nacionalinės premijos laureatas maestro Gintaras Rinkevičius.

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.