Visos dienos

"Shalom, Bellissima!"

Spektaklis apdovanotas Kauno miesto „Fortūnos“ diplomu.

„Shalom, Bellissima!“ – spektaklis, sukurtas pagal autentišką Bellos Shirin gyvenimo istoriją. 17-metė Bella, kartu su savo Holokaustą išgyvenusiais tėvais, emigruoja į Izraelį 1963 metais. 2004-siais ji vėl sugrįžta į gimtąjį Kauną ir pagaliau pasijaučia laiminga. Ką išgyveno Bella Izraelyje ir Lietuvoje? Kodėl ji nori kalbėti apie daugiakultūrę ir ypatingai gražią Lietuvą? Kodėl ji pyksta, kai lietuvius vadina žydšaudžiais?

Bellos istorija bus pasakojama žydiškos, trijų patiekalų vakarienės, metu. Scenarijų sukūrė, o vėliau ir spektaklį ėmėsi režisuoti rašytoja, režisierė, teatrologė Ina Pukelytė.

„Žydų istorija Lietuvoje susidomėjau rašydama knygą apie žydų teatrą tarpukario Lietuvoje, tad buvo įdomu prisiliesti prie šios istorijos per Bellos asmenybę. Susipažinau su Bella pernai rudenį, ėmėmės darbo – rytais prie arbatos savo bute ji pasakojo gyvenimo istoriją, aš ją užrašinėjau ir bandžiau suteikti teatrinę formą. Kadangi aiškiai įsivaizdavau, koks turėtų būti spektaklis, pasisiūliau ir režisuoti. Bella neprieštaravo, prasidėjo kitas spektaklio kūrimo etapas“, – pasakoja spektaklio dramaturgė ir režisierė Ina Pukelytė.

Bella Shirin gimė Kaune, po to kai čia įsikūrė iš koncentracijos stovyklos grįžę jos tėvai. Sovietmečiu, Bellos šeima tapo viena pirmųjų gavusių leidimą išvykti į Izraelį, tačiau meilės gimtajam miestui Bella nepamiršo net ir prisitaikiusi prie gyvenimo svetur. „Kai 2004 m. pirmą kartą grįžau į Kauną ir išėjau į miesto gatves, pamačiau, kad niekas nepasikeitė. Kaunas išliko toks, kokį buvau palikusi, – žalias, gyvas, su tais pačiais namais ir gatvėmis. Tik žmonės pasikeitė, ypač jaunimas. Jie tapo laisvesni, kūrybiškesni, atviresni “, – pasakoja Bella.

Bella Shirin – „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ambasadorė. Neatsitiktinai šis spektaklis yra „Kaunas 2022“ atminties programos dalis ir atspindi jos tikslą: pažadinti miesto multikultūrinę atmintį, kurioje žydų, rusų, lenkų, vokiečių, lietuvių ir kitų kultūrų veikėjai pasirodo iš naujo ir padeda kurti turtingesnę miesto istoriją. Juk dalis visuomenės nėra įsisąmoninusi, kad miestas iškilo dėka įvairių čia gyvenusių ir prie jo kūrimo prisidėjusių tautų. „Priklausau antrajai nuo Holokausto išsigelbėjusių žmonių kartai, todėl man teko išgyventi labai sunkius laikus. Tačiau žiūrovai spektaklyje gali šiek tiek nustebti. Svarbu žinoti litvakų istoriją, bet svarbu viską pateikti su saiku, parodyti ne tik sunkiąją, bet ir gerąją istorijos pusę“, – sako Bella.

„Bellos Shirin gyvenimo istorija – tai tarsi maža XX a. istorijos rekonstrukcija. Tūkstančiai kauniečių išgyveno tai, ką patyrė Bellos šeima – Holokaustą, sovietų okupaciją, emigraciją. Šis spektaklis – vienas iš daugelio Europos kultūros sostinės platformos „Atminties biuras“ projektų, kuriame mes kalbėsime apie šio miesto praradimus, o kartu sieksime paversti juos atradimais. Rinkdami miestiečių atsiminimus, jų pasakojimus, mėginsime atskleisti sudėtingą, multikultūrišką ir nepaprastai įdomią savo miesto ir jo žmonių istoriją“, – pasakoja platformos kuratorė Daiva Citvarienė.

Pagrindinį vaidmenį atlieka Olita Dautartaitė, taip pat vaidina jaunieji aktoriai Rūta Kumpikaitė ir Rokas Lažaunykas. Scenografė ir kostiumų dailininkė – Lina Jonikė. Dramaturgė, režisierė -Ina Pukelytė. Spektaklio partneris – Kaunas 2002, spektaklį globoja Lietuvos kultūros taryba.Kami

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.