Visos dienos

A. Smilgevičiūtė ir „Skylė“: Mitologinė drama „Dūšelės“

Atėjus paslaptingam vėlių metui, Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ kviečia susitikti klajojančias dūšeles finaliniame šių metų koncerte. 

Lapkričio 10 dieną, ypatingoje sostinės erdvėje įvyks paskutinis šių metų muzikinės – mitologinės dramos “Dūšelės” pasirodymas. Jo metu magišką nuotaiką kurs ne tik užburiančiomis šviesomis mirguliuojantys šv. Jonų bažnyčios skliautai, bet ir pakili vargonų muzika. 

Nuo pat pirmojo „Dūšelių” koncerto ši muzikinė - mitologinė drama yra atliekama tik ypatingose vietose, padedančiose atskleisti kūrinio savitumą. “Dūšelės”, pasakojančios apie sielų kelionę tarp šiapus ir anapus, sutraukia būrius žiūrovų prie atokių Lietuvos dvarų, įspūdingų bažnyčių, greta šimtmečius skaičiuojančių pilkapynų ir upių slėniuose dunksančių įspūdingų piliakalnių. 

“Kartu su kiekvienu pasirodymu vis kitame Lietuvos kampelyje, ir patys sau atrandame naujas erdves ir nenustojame žavėtis savu kraštu. Nuolat besikeičianti „Dūšelių“ „nutūpimo” vieta padeda kūriniui išlikti šviežiam, atrodyti ir skambėti vis kitaip, kaskart sukurti vis kitokį įspūdį“, - teigia kūrinio sielos Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius.

Todėl ir šv. Jonų bažnyčioje atliekama muzikinė – mitologinė drama turės kitokį atspalvį, nei atliekama kitur. Ne tik dėl ypatingo bažnyčios interjero, kurį įspūdingai nuspalvins šviesų dailininkas, bet ir dėl kitokio, iškilmingesnio skambesio. “Tik šv. Jonų bažnyčioje “Dūšelių” muzikinis audinys pasipildo improvizaciniais vargonų muzikos intarpais. Be to, tai yra vienintelė galimybė paklausyti kūrinio uždaroje koncertinėje erdvėje”, - sako Aistė ir Rokas.

Ir tik Vėlinių laikotarpiu “Dūšelės” įgauna ypatingą prasmę. “Žmonės per ilgus amžius susidėliojo sau laikus – kada mylėti ir džiaugtis, auginti ir imti derlių, kada švęsti gyvenimą, o kada nurimus gamtai, prisiminti ir amžiams nurimusius. Mums Vėlinės – metas, kai riba tarp šiapus ir anapus atrodo plonytė bet kartu ir neperžengiama, neįveikiama. Nebent žinotum magiškus veiksmus ar neatrastus takus – tuos, kurių ir ieško „Dūšelių“ veikėja Sesulė” – į paslaptingą kelionę kviečia Aistė Smilgevičiūtė.

Tad lapkričio 10 dieną kviečiame panirti į muzikinį pasakojimą, nukeliantį į baltų mitologijos, senųjų raudų ir pasakų, autentiškų liaudies dainų ir šiuolaikinės poezijos pasaulį. Dešimties autorinių dainų drama papasakos mistinę istoriją, perteikiamą Brolio, mirusio nuo gyvatės įkandimo, į anapusinį pasaulį jo gelbėti iškeliavusios Sesers bei kelionėje sutiktų Dūšelių lūpomis. 

Ypatingas akcentas – kūrinio finale nuskambės autentiška, dar prieškario folkloro rinkėjų užfiksuota malūnininko pašvilpauta melodija, su kuria jis prišaukdavo vėją...

Kūrinio autorius - Rokas Radzevičius 
Kūrinio įkvėpėjos - Aušra Žičkienė ir Daiva Vaitkevičienė
Pagrindinių kostiumų dailininkė - Agnė Rimkutė
Šviesų dailininkas - Marius Selevičius
Garso režisierius - Valdas Karpuška

Atlikėjai:
Sesuo – Aistė Smilgevičiūtė
Brolis – Rokas Radzevičius
Dūšelės – vokalinė grupė „Baltos Sielos“ (Toma Grašytė - Jegelevičienė, Aušrinė Vyšniūnaitė, Milda Laužikaitė, Viltautė Žvirzdinaitė, Arūnas Petronis, Vincas Kondratas, Kęstutis Drazdauskas, Aidis Jakimavičius)

Groja:
Rokas Radzevičius – akustinė gitara
Mantvydas Kodis – akordeonas, klavišiniai
Kęstutis Drazdauskas – fleita
Enrikas Slavinskis – elektrinė ritminė ir solinė gitaros
Gediminas Žilys – bosinė gitara
Salvijus Žeimys – mušamieji
Vitalijus Neugasimovas - vargonai

Renginio rėmėjai: LR Kultūros ministerija, UAB MEXpro, Nepriklausomi Garso režisieriai.

26
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.