Visos dienos

NEPATOGUS KINAS PANEVĖŽYJE

Žmogaus teisių kino festivalis NEPATOGUS KINAS – tai nuo 2007 metų vykstantis dokumentinių filmų festivalis, kuriame rodomi filmai, susiję su žmogaus teisių klausimais. Kartu tai ir socialinis – kultūrinis projektas. Festivalio metu Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. 

PROGRAMA

Nėra kur slėptis / Nowhere to Hide

Norvegija, Švedija, dokumentinis, 2016, 1:26, N-16

Režisierius: Zaradasht Ahmed

Filme praleidžiame penkerius dramatiškų pokyčių metus su slaugytoju Nori Sharifu vienoje pavojingiausių ir sunkiai pasiekiamų teritorijų – „mirties trikampyje“ centriniame Irake. Nuolatiniams konfliktams tęsiantis didžioji dalis gyventojų, taip pat ir medicinos darbuotojai, priversti palikti vietovę, joje lieka tik Nori. Tačiau 2014 m., kuomet ISIS užima Jalawlos miestą, Nori turi bėgti kartu su šeima. Tuomet jis ir atsuka kamerą į save.

Pavainikė / The Bastard Child

Švedija, Norvegija , 2016, 0:57, V

Režisierius: Knutte Wester

XX a. pr. Švedijoje nesantuokiniam vaikui lengvai priklijuodavo “pavainikio” – paleistuvės vaiko etiketę. Vienišai motinai gimusi mergaitė keliauja iš vienų vaikų namų į kitus. Režisierius Knutte Westeris debiutiniame filme atskleidžia savo senelės gyvenimo istoriją. Ranka pieštų iliustracijų ir šeimos archyvo pagalba sukuriamas įtaigus pasakojimas apie tai, kaip mažos mergaitės socialinės atskirties patirtis tampa brandžios asmenybės socialinio teisingumo siekiu.

Šmėklos klaidžioja po Europą / Spectres are Haunting Europe / orig. Fantasmata planiountai pano apo tin Evropi 

Graikija, Prancūzija, 2016, 1:39, V

Režisierės: Maria Kourkouta, Niki Giannari

Debiutiniame režisierės Marios Kourkoutos ir rašytojos Niki Giannari filme atveriama sirų, kurdų, pakistaniečių ir kitų tautybių pabėgėlių kasdienybė Idomeni stovykloje. Žmonės rikiuojasi į eiles prie maisto, arbatos, gydytojų kabinetų laukdami, kada galės kirsti Graikijos ir Makedonijos sieną. Vieną dieną Europos sienos jiems uždaromos. Idomeni gyventojai nutaria okupuoti traukinio bėgius, kuriais į Europą važiuoja pilni vagonai gėrybių.

Amžinai tyri / Forever Pure

Izraelis, Jungtinė Karalystė, Airija, Norvegija, 2016, 1:25, N-13

Režisierė: Maya Zinshtein

Žymiausia Izraelio futbolo komanda „Beitar Jerusalem FC“ – vienintelė „Premier“ lygoje, nepriėmusi į savo gretas žaidėjo arabo. 2012–2013 metų sezono viduryje, kuomet komanda išgyvena pakilimą, klubo savininkas, Rusijos oligarchas Arkadijus Gaidamakas pasirašo sutartį su dviem žaidėjais musulmonais iš Čečėnijos. Šis sandėris sukelia nekontroliuojamą rasizmo proveržį ir vienas futbolo sezonas tampa Izraelio visuomenės bei politikos problemų iliustracija. 

Brolis Jakobas / Brother Jakob

Vokietija, 2016, 1:32, N-13

Režisierius: Elí-Roland Sachs 

Jakobas – mano brangus brolis. Anksčiau jis mėgo vakarėlius, kūrė muziką ir slampinėjo po Berlyną. Prieš šešerius metus jis tapo musulmonu. Atsiribojo nuo senų draugų ir įprasto gyvenimo būdo. Būdamas salafiu jis randa visus atsakymus fundamentalioje Islamo religijoje. Filmuodamas jį aš ieškau būdo susigrąžinti mūsų brolišką ryšį. Staiga aš supratau, kad šis filmas tapo bendra kelione, peržengiančia religijos tyrinėjimą.“ Elí-Roland Sachs

 Paskutinis žmogus Alepe / Last Men in Aleppo / orig. De sidste mænd i Aleppo

Danija, Sirija, 2017, 1:44, N-16

Režisieriai: Feras Fayyad

Sirų režisierius Feras Fayyad kartu su operatoriais iš Alepo medijos centro dokumentuoja„Baltųjų šalmų“ pastangas gelbėti žmones. Sekame tris savanorius – Khaledą, Mahmoudą ir Subhi. Oro pajėgoms viską naikinant, jie nepalieka saviškių ir savo miesto, o leidžiasi į griuvėsiais virtusius namus gelbėti vyrų, moterų ir vaikų. Filme stengiamasi itin jautriai pažvelgti į įvykius Alepe, tačiau taip pat atvirai parodoma žiauri bombarduojamos šalies tikrovė.

Suaugėliai / Grown-ups

Čilė, Nyderlandai, Prancūzija, 2016, 1:22, V

Režisierė: Maite Alberdi

Šio jautraus filmo herojai yra klasiokai jau daugiau kaip 40 metų. Tačiau kai tau keturiasdešimt penkeri, sausainių gaminimas mokyklos kepyklėlėje nebėra džiaugsmo suteikiantis iššūkis. Dešimtmečius besitęsianti vaikiško pasaulio rutina stumia į nuobodulį ir neviltį. Filmo herojams labai trūksta asmeninės laisvės: kai kuriems reikia meilės ir šeimos, kitiems – mėgstamo užsiėmimo ar tiesiog kampo, kur galėtum ramiai pabūti vienas. 

Dingęs atvaizdas / The missing picture / orig. L’Image manquante

Kambodža, Prancūzija, 2013 , 1:32, V

Režisierius: Rithy Panh

Daug metų ieškojau dingusio atvaizdo – nuotraukos, kurią nufotografavo Raudonieji khmerai, kai 1975–1979 metais valdė Kambodžą... [...] Tuščiai ieškojau jo archyvuose, senuose laikraščiuose, Kambodžos kaimuose. Šiandien aš žinau: šis atvaizdas pradingo. [...] Todėl aš jį sukūriau. Tai ne tik atvaizdas, ne unikalaus vaizdinio ieškojimas, bet paties ieškojimo vaizdinys – tam sąlygas sudaro kinas.“

 Žinau, kad tu ten / I Know You are There

Belgija, 2017, 1:32, V

Režisierius: Thom Vander Beken

Būdamas 17 metų Quentinas pakliuvo į avariją, jo smegenys buvo negrįžtamai pažeistos. Dabar jam 27-eri – visą tą laiką jis praleido prirakintas prie lovos, prižiūrimas rūpestingų ir vilties neprarandančių artimųjų. Po savaitę trukusių tyrimų vaikino tėvai turi priimti lemiamą sprendimą: tęsti išgyvenimo kovą ar leisti sūnui išeiti. Plačiaekranis formatas ir preciziškos kompozicijos leidžia bent akies krašteliu priartėti prie Quentino ir jo šeimos būsenų.

 Ledo ir nikelio mėnulis / A Moon of Nickel and Ice / orig. Sur la lune de nickel

Kanada, 2017, 1:50, V

Režisierius: François Jacob

Nikelio kasyklos miestas Norilskas įkurtas Arktinės Sibiro dalies širdyje vietoj buvusio Gulago. Tai labiausiai užterštas miestas pasaulyje – vėjai neišsklaido nuolat virš miesto kybančios dūmų ir sieros uždangos. Kol paaugliai svajoja apie pabėgimą, o nikelio kasyklos darbininkai, tarp jų ir lietuvis, apmąsto miesto sovietinę praeitį, Gulago kalinių palikuonys ir teatro artistai stengiasi atidengti tamsiąją Norilsko praeitį, palaidotą po ledu ir cenzūra.

 Pabėgėlio užrašai: Serbistanas / LOGbook Serbistan

Serbija, 2015, 1:34, V

Režisierius: Želimir Žilnik

Po sudėtingų kelionių iš karo draskomos ir skurdo nualintos Šiaurės Afrikos ar Artimųjų Rytų žmonės stengiasi prisitaikyti prie gyvenimo sąlygų Serbijoje. Tačiau daugeliu atveju šis prieglobsčio centras tėra tarpinė stotelė pakeliui į Europą. Ši dokumentinė drama tampa puikia terpe atsiskleisti individualioms vertybėms ir kreiptis į žiūrovus tikintis jų supratimo.

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.