Visos dienos

AURA 27 uždarymo spektaklis. RACHID OURAMDANE (Prancūzija). Tordre

RACHID OURAMDANE (Prancūzija).

TORDRE

Idėja, choreografija: Rachid Ouramdane

Atlikėjos: Annie Hanauer ir Lora Juodkaitė

Šviesos: Stéphane Graillot

Scenografija: Sylvain Giradeau

Produkcija: CCN2 – Nacionalinis Grenoblio choreografijos centras, vad. Yoann Bourgeois ir Rachid Ouramdane

Koprodukcija: šokio trupė L’A./Rachid Ouramdane, „Bonlieu“ teatras (Ansi, Prancūzija), Ženevos festivalio „la Bâtie“ projektas PACT, remiamas
pagal FEDER regionų programą INTERREG IV A (Prancūzija – Šveicarija).

Spektaklio sukūrimą parėmė Šokio muziejus, Nacionalinis Reno ir Bretanės choreografijos centras.

CCN2 remia Kultūros ir komunikacijos ministerija pagal programą „Drac
Auvergne-Rhône-Alpes“, Grenoblio miestas, Izero departamentas, Ronos-Alpių regionas. Tarptautinius projektus remia Prancūzų institutas.

Tai antrasis kartas, kai Rachid Ouramdane vieši Lietuvoje. 2014 m.
tarptautinis šokio festivalis AURA 24 pristatė spektaklį „Sfumato“, kuriame taip pat šoko Lora Juodkaitė.

TORDRE (išvertus iš prancūzų kalbos – transformuoti, suteikti naują formą) prasideda kiek šelmiškai, skambant amerikietiško miuziklo „Funny Girl“ muzikai (rež. Williamas Wyleris). Dvi šokėjos apšildamos išeina į sceną, o mes šypsomės stebėdami įspūdingą archetipinį kūno grožį, slypintį už daugybės Brodvėjaus fantazijų. Tai mus nuveda į, kaip sufleruoja spektaklio pavadinimas, staigų posūkį nuo vienos kūno istorijos prie kitos, dar intymesnės ir jautresnės. Tai dviejų šokėjų, dirbusių su Rachidu Ouramdane jau daugelį metų, pasakojimai. Pasak jo, jos abi turi kažką savito, ką paverčia menu ir taip tampa menininkėmis.
Pasinaudodamos tuo savitumu, jos suteikia savo gyvenimui naują kryptį.

Lietuvė Lora Juodkaitė pasakoja savąją istoriją – kaip sukdamasi vietoje ji
išvystė savitą, asmenišką judėjimą, ją įkvėpusį ir lydėjusį nuo pat vaikystės. Amerikietės Annie Hanauer istorija atsiskleidžia per jos judėjimą su dirbtiniu rankos protezu, kuris jau tapęs integralia, tęstine jos kūno dalimi. Abi šokėjos išsiugdžiusios savo asmenišką darbinį „know-how“, tapusį neatskiriamu profesiniu bruožu.

Spektaklio atmosfera – visaapimanti, hipnotizuojanti, kviečianti įsiklausyti ir pasinerti į kontempliaciją.

TORDRE spektaklyje Rachidas Ouramdane pasiekia savo kompozicijos meno viršūnę susifokusuodamas tik taip, kaip jis moka – kažkur tarp nepermaldaujamo svetimumo ir artumo. (Eve Beauvallet)

RACHID OURAMDANE

Kuria meno projektus nuo 1995 m. Nuo 2010 m. iki 2015 m. dirbo teatruose „Theâtre de la ville“ (Paryžius) ir „Bonlieu scène nationale“ (Ansi).

Nuolat kviečiamas bendradarbiauti su Liono operos ir baleto teatru („Superstars“, 2006; „All around“, 2014); dirbo su Rusijos šokio trupe
„Migrazia“ (rezidencija Sibire ir projektas „Intradance“ („Borscheviks... a true story...“), 2010), taip pat su trupės „Candoco Dance Company“ (Didžioji Britanija) projektu 20-mečio proga su neįgaliais šokėjais („Looking back“, 2011) ir kt.

Šokio meną jis naudoja dalyvauti socialiniuose ginčuose, kur jo pastatymai virsta poetiniais liudijimais.

Nuo 2016 m. sausio Rachidas Ouramdane drauge su Yoann Bourgeois vadovauja CCN2 – Nacionaliniam Grenoblio choreografijos centrui.

Amerikietė Annie Hanauer – šokėja ir dėstytoja, gyvenanti tarp Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos. Kaip šokio trupės „Candoco“ narė, Annie dirbo su Trisha Brown, Marcu Brew, Nigelu Charnocku, Claire Cunningham, Emanueliu Gatu, Thomasu Hauertu, Wendy Houstoun, Sara Michelson, Hofeshu Shechteriu, šoko Olimpinių žaidynių Pekine atidarymo ir Parolimpinių žaidynių Londone uždarymo ceremonijose.

Lora Juodkaitė – choreografė, šokėja, gimusi Lietuvoje. Nuo vaikystės lavino sukinį. Šis kasdienis ritualas išmokė ją tarsi „išsisukti“ iš įprastų dalykų ir dirbti sekant savo vidinį choreografą. Vilniaus dailės akademijoje baigė scenografijos studijas, šokio mokėsi Zalcburgo eksperimentinio šokio akademijoje SEAD (Austrija). Bendradarbiauja su muzikantais, veda šokio seminarus. Su Rachidu Ouramdane dirba nuo 2005 m. Dėstė šokį Vilniaus dailės akademijoje, Klaipėdos universitete, Vilniaus kolegijoje, yra įkūrusi savo vardo šokio teatrą.



20
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.