Visos dienos

Lietuviško kino dienos 2017

FILMŲ PROGRAMA 

Nelės Savičenko kūrybos retrospektyva, skirta aktorės 60-ojo jubiliejaus proga

Rugsėjo 21d. 18 val. susitikimas su filmo „Nuodėmės užkalbėjimas“ aktoriais Nele savičenko ir Aleksu Kazanavičiumi.

NUODĖMĖS UŽKALBĖJIMAS

Lietuva, drama, 2007, 1:38, N-16

Režisierius: Algimantas Puipa

Vaidina: Aleksas Kazanavičius, Remigijus Sabulis, Rasa Samuolytė, Nelė Savičenko, Kostas Smoriginas, Romualdas Ramanauskas

Filmo scenarijus parašytas Jurgos Ivanauskaitės romanų "Ragana ir lietus", "Placebas", "Sapnų nublokšti" motyvais. Tai istorija apie vyrų pažemintas, maištaujančias moteris, kurios išsivaduoja tik „kitoje“ realybėje. Skausminga jaunos moters aistra kunigui ir gyvenimo vidurio sulaukusios psichoterapeutės intymus dienoraštis, kurį leista perskaityti visiems norintiems.

JO ŽMONOS IŠPAŽINTIS

Lietuva, drama, 1983, 1:23, N-7

Režisierius: Almantas Grikevičius

Vaidina: Juozas Budraitis, Nijolė Oželytė, Nelė Savičenko, Kostas Smoriginas, Rūta Staliliūnaitė

Tai istorija apie jaunos moters meilę. Filmo herojei Irenai – keturiasdešimt. Jai nepasisekė gyventi taip, kaip ji svajojo. Irena dirba ne pagal specialybę, romantiška meilė ir susižavėjimas chirurgu Jonu, už kurio ji ištekėjo, praėjo. Jų dukrai jau trylika. Atrodė, kad Ireną prikels meilė Ričardui, dėl kurio ji pasiryžusi palikti šeimą, bet ir čia filmo herojė nusivilia.

TURTUOLIS, VARGŠAS 

Lietuva, drama, 1982, 1:30, V

Režisierius: Arūnas Žebriūnas

Vaidina:  Regimantas Adomaitis, Saulius Balandis, Nelė Savičenko, Juozas Budraitis

Pagal Irwin'o Shaw to paties pavadinimo romaną I serija: „Šeima“. Port Filipas, JAV, 1944. Neturtingų vokiečių emigrantų Merės ir Akselio Džordachų šeima, trys jų vaikai: nuolat maištaujantis ir į muštynes linkęs Tomas, pavyzdingo elgesio geras mokinys Rudolfas, kurio planuose mokslai koledže, didelė karjera, ir gražuolė Gretchen, dirbanti slauge ligoninėje, bet svajojanti tapti aktore Niujorke. Tai vienas geriausių lietuviškų televizijos filmų. Spalvingai ir patraukliai, nors išsaugant šiam žanrui būdingą tradicinį psichologinį pasakojimą, perteikta dramatiška ir įdomi Džordachų šeimos istorija.

Rugsėjo 24 d. 15 val. išskirtinis filmo „Šventasis“ seansas ir susitikimas su kūrybine grupe

ŠVENTASIS

Lietuva, drama, 2016, 1:36, N-13

Režisierius: Andrius Blaževičius

Vaidina: Marius Repšys, Indrė Patkauskaitė, Gelminė Glemžaitė, Valentinas Krulikovskis, Lukas Malinauskas

Metų geriausiame lietuviškame filme „Šventasis“ pasakojama kiekvienam žiūrovui suprantama ir aktuali istorija. Šiemet geriausiu aktoriumi pripažinto Mariaus Repšio nepriekaištingai suvaidintą pagrindinį veikėją Vytą išmeta iš darbo, paguodos jis ima ieškoti svetimos moters glėbyje ir nuobodžiaujančių draugų kompanijoje. Tačiau mažametėms dukroms reikia tėvo, o pavargusiai nuo atsakomybės naštos žmonai – vyro. Režisierius A. Blaževičius nedramatizuoja situacijos, o bando į ją pažvelgti originaliai ir su stipria ironija. Greta Vyto ir jo meilės trikampio dramos vyksta dar viena istorija – geriausias Vyto draugas Petras „Youtube“ kanale randa vaizdelį, kuriame vietinis jaunuolis prisiekinėja prie jų miestelio daugiabučio namo sienos matęs Jėzų Kristų. Nuobodžiaujantys vyrai pradeda keistuolio paieškas.

SIENA: TARP RYTŲ IR VAKARŲ

Lietuva, Didžioji Britanija, dokumentinis, 2017, 1:03, N-13

Režisierius: Neringa Medutytė

„Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ pasakoja dviejų šauktinių – savanorių istorijas. Jie prisijungė prie armijos netrukus po to, kai Prezidentė gražino šauktinių kariuomenę. Po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos Lietuva tapo kelių kibernetinių atakų auka, stebėjo gąsdinančius Rusijos bombonešių bei nenustatytų lėktuvų manevrus, turėjo atlaikyti diplomatinius mūšius, išklausyti grasinimų. Baltijos valstybių oro erdvė dabar laikoma viena pavojingiausių pasaulyje. Susidūrus su vienu didžiausių pavojų Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, šis filmas pasakoja istoriją apie begalines žmonių pastangas nepaisant visų sunkumų išsaugoti taiką ir kaip, nepaisant iššūkių, jaunoji Lietuvos karta nori prisidėti prie to, kad istorija nepasikartotų.

ŽMOGUS, KURIS MOKĖJO 75 KALBAS

Norvegija, Lietuva, Lenkija, dokumentinis, vaidybinis, animacinis, 2016, 1:04, N-7

Režisierius: Anne Magnussen, Paweł Dębski

Vaidina: Justas Valinskas, Anastasija Marčenkaitė, Valda Bičkutė, Gintaras Liutkevičius, Ervinas Peteraitis, Tauras Čižas, Šarūnas Datenis

Kalbų mokymasis prilygsta įsimylėjimui. Bet kai didį lingvistą atstūmė princesė, jis ją įsimylėjo net 75 kartus. Filmas pasakoja apie nepaprastą neturtingo kunigo sūnų – Jurgį Julių Justą Zauerveiną Girėną ir jo gyvenimo meilę Princesę Elizabetą, vėliau tapusią Rumunijos karaliene. Pasakojimas ir pagrindinio veikėjo personažas sukurtas remiantis Zauerveino laiškais ir kitais rašytiniais šaltiniais. Filmas sieja klasikinės pasakos ir dokumentikos realizmą, plėsdamas dokumentinio kino ribas. Zauerveinas buvo aktyvus lietuvių, gyvenančių Rytų Prūsijoje, judėjimo dalyvis. Lietuvoje žmonės patriotiškai gieda giesmę, sukurtą pagal jo eiles „Lietuvninkai mes esam gimę“, kuri daugumai tapo neoficialiu nacionaliniu himnu.

PRISIMENU MOTINOS BALSĄ

Lietuva,  dokumentinis, 2016, 0:60, N-7

Režisierius: Agnė Marcinkevičiūtė

Arnoldas Voketaitis gimė 1930 m. gegužės 11 d. Niu Heivene (JAV), lietuvių emigrantų šeimoje. Nuo mažumės girdėjęs motiną dainuojančią lietuvių bendruomenėje ir bažnyčioje, jis sėkmingai siekė operos solisto karjeros. Nors Arnoldo balsas apie 40 metų skambėjo didžiuosiuose Šiaurės ir Pietų Amerikos, Europos teatruose bei koncertų salėse, jis niekuomet nepamiršo motinos balso, jos kalbos ir šaknų: aktyviai dalyvauja Čikagos lietuvių bendruomenės gyvenime, telkia juos ne tik asmeniniu žavesiu, bet ir lietuviškomis dainomis

I NACIONALINĖ TRUMPAMETRAŽIŲ FILMŲ PROFRAMA

PO MIRTIES, PRIEŠ PRAGARĄ

Lietuva, animacinis, 2017, 0:10, N-13

Režisierius: Tomas Ramanauskas

Viltį praradęs banditas sėdi prie laužo ir mąsto apie gyvenimo pabaigą. Netikėtai pasirodo indėnas ir išpranašauja jam ateitį. Pasirodo, bandito laukia neįtikėtinas, kupinas nuotykių gyvenimas. Tik išgirdęs savo lemtį banditas yra nušaunamas, tačiau pranašystė išsipildo – prasideda pažadėtas gyvenimas... po mirties.

VISI PASIILGO PRANO IVANAUSKO

Lietuva, vaidybinis, 2016, 0:16, N-16

Režisierius: Vygantas Bachmackij

Vaidina: Sakalas Uždavinys, Vesta Grabštaitė, Vygandas Vadeiša, Viktorija Žukauskaitė, Liepa Maknavičiūtė

Po vidurio amžiaus krizės, Pranas nori sugrįžti namo atgal pas savo šeimą. Sugrįžti nėra taip paprasta, todėl jis nusprendžia imituoti savo mirtį ir taip savo šeimai padėti suprasti, kaip jie jo pasiilgo, ir kiek daug jie netektų. Tuo metu pasaulis stovi ant karo ribos. Pasirodo, skirtumas tarp nesutariančios šeimos ir kariaujančio pasaulio nėra toks didelis.

AKORDAS

Lietuva, dokumentinis, 2016, 0:27

Režisierius: Janina Lapinskaitė

Filmas pasakoja apie socialinę klounę Joaną. Depresija serganti moteris apsirengusi spalvingais drabužiais ir užsidėjusi raudoną nosį su aktorių komanda lankosi ligoninėse, kad praskaidrintų sunkiomis ligomis sergančių vaikų kasdienybę.

BUDĖJIMAS

Lietuva, vaidybinis, 2017, 0:15, N-13

Režisierius: Karolis Kaupinis

Vaidina: Donatas Želvys, Darius Meškauskas, Šarūnas Puidokas, Dovilė Šilkaitytė

Tvankus vasaros vakaras, karščio nualinta ramybė. Prie ligoninės juokauja daktarai. Pro langą į palatą sklinda triukšmas. Apriboti ligoninės kasdienybės tėvas ir sūnus stengiasi palengvinti paskutines mamos valandas. Jie imasi visko, kad tik netektų pripažinti, jog nieko nebeįmanoma padaryti.

TADA

Lietuva, dokumentinis, 2016, 0:07

Režisierius: Miglė Križinauskaitė-Bernotienė

Filmas pasakoja nuoširdžią, paprastą, bet kartu egzistencines mintis keliančią istoriją. Ši dokumentinė istorija - tai mamos ir jos ketverių metukų dukros dialogas. Rodoma judviejų kelionė, kurios tikslas – pamatyti kosmosą, vietą, iš kurios mergaitė atsirado mamos pilve.

II NACIONALINĖ TRUMPAMETRAŽIŲ FILMŲ PROGRAMA

KAUKAI

Lietuva, animacinis, 2017. 0:11, N-13

Režisierius: Gediminas Šiaulys

Tai – trumpa istorija apie niekada nenutrūkstantį gyvybės pradžios ir pabaigos stebuklą. Tragiška kiškio žūtis tampa nepaprastu jį radusių ir smėlio dėžėje palaidojusių vaikų išgyvenimu. Kiškio kūnelį apleidžia gausybė jame besiglaudusių stebuklingų būtybių, kurios dabar nerimastingai ieško naujų namų. Jo gyvybė baigiasi ištirpdama aplinkoje ir įsikūnydama į naujai užgimstančius augalus ir sutvėrimus. Tai liūdna, tačiau šviesi pasaka vaikams, skatinanti pamąstyti, kas yra mirtis.

SIGIS

Lietuva, vaidybinis, animacinis, 2017, 0:20, N-7

Režisierius: Tomas Gvozdas

Vaidina: Jurgis Marčėnas, Giedrė Giedraitytė, Rytis Saladžius, Aleksandras Mazasmel

Tai istorija apie priemiesčio kepyklėlės kepėją Sigį, kuris labai norėjo pokyčių savo gyvenime. Sigis manė, kad tai nutiks tik tada, kai jis savo kalbančią žuvytę paleis į laisvę. Šis noras visiškai absurdiškomis aplinkybėmis atvėrė jam stebuklingą portalą, kuriuo jis persikėlė į Ispaniją. Ten jis rado išsvajotų pokyčių, tačiau jie visai ne tokie, kokius jis įsivaizdavo.

PONO NAKTIES LAISVADIENIS

Lietuva, animacinis, 2016, 0:02

Režisierius: Ignas Meilūnas

2D animacija pieštas pono Nakties personažas puikiai įsikomponuoja realiame Vilniaus miesto peizaže. Kur tik prisiliečia ponas Naktis savo ilga minkšta ranka, ten viskas tampa juoda. Jis pakeičia knygų lentynoje gulinčias spalvas, net mašinos spalvą pakeičia.

HOLIVUDAS PASIŪLĖ PER MAŽAI

Lietuva, dokumentinis, 2017, 0:26, N-13

Režisierius: Rimantas Oičenka

Valdemaras Isoda sėdo ant kino adatos būdamas penkerių. Priklausomybė liko visam gyvenimui. Jis – ne režisierius, ne scenarijų autorius, ne kino kritikas. Jis – žmogus, kuriam Holivudas pasiūlė per mažai.

TULPIŲ NĖRA

Lietuva, vaidybinis, 2016, 0:20, N-13

Režisierius: Ieva Šakalytė

Vaidina: Eglė Ancevičiūtė, Jovita Balčiūnaitė, Martynas Vaidotas, Aidas Barkauskas

Kristinai tiesiog nesiseka – sugenda mašina, ji vėluoja į darbą, susipyksta su klientu. Namuose bando kalbėtis su vaikinu, bet šis jos nesiklauso. Mergina nusprendžia pakeisti situaciją pradėdama lankyti gyvenimo tobulinimo kursus „Būk valdovė“. Įgytas žinias Kristina bando taikyti kasdienybėje.

III NACIONALINĖ TRUMPAMETRAŽIŲ FILMŲ PROGRAMA

8 MINUTĖS

Lietuva, vaidybinis, 2016, 0:12

Režisierius: Dovilė Šarutytė

Vaidina: Gabrielė Tuminaitė, Edita Gončarova

Tai istorija apie pabėgimą. Troškimą atsipalaiduoti ir išskristi į kitas erdves. Visa tai trunka nei daugiau, nei mažiau - lygiai aštuonias minutes. Nes ilgesniam soliariumo seansui filmo herojei šįkart paprasčiausiai neužteko pinigų. Ir vos dirbtinės saulės lempos išsijungs, jai vėl teks grįžti ten, iš kur ji desperatiškai troško pabėgti. Pirmiausiai į lėkštoką ne paties prabangiausio soliariumo buitį, o tada tiesiai į šlapdribą, automobilių kamščių stresą, galiausiai - atgal į kasdienybę. Mažytė apgaulė baigėsi. Bet tik iki kito karto, kai ji ir vėl pasiduos silpnumo akimirkai bent aštuonioms minutėms pabėgti nuo realybės.

NUOPUOLIS

Lietuva, Danija, animacinis, 2017, 0:08, V

Režisierius: Urtė Oettinger, Johan Oettinger

Lėlinės animacijos trumpametražis filmas pasakoja nuopuolio ir pakilimo, nusižeminimo ir pasiaukojimo istoriją. Išdidus erelis paskutinėje savo kelionėje patiria lemtingą gėrio ir blogio susidūrimą. Gausu metaforų, nuorodų į graikų mitologiją ir filosofinių refleksijų apie gyvenimą ir mirtį. „Nuopuolis“ idealizuoja gamtos grožį ir žiaurią jėgą. Jaudinantis, įtraukiantis ir įdomus nuotykis su dramatiška pabaiga.

GYVENIMAS YRA GRAŽUS IR NIEKADA NESIBAIGIA

Lietuva, vaidybinis, 2016, 0:19, N-13

Režisierius: Saulė Bliuvaitė

Dviejų merginų narkotikų paieškos naktiniame Vilniuje atveria nesusikalbėjimo ir apatijos kupiną miesto gyvenimą.

KUPRANUGARIS

Lietuva, vaidybinis, 2016, 0:14, V

Režisierius: Laurynas Bareiša

Vaidina: Paulius Markevičius, Indrė Patkauskaitė

Vietiniame zoologijos sode miršta kupranugaris. Du zoologijos sodo prižiūrėtojai Paulius ir Indrė randa mirusį gyvūną aptvare ir nori jį tinkamai palaidoti. Tačiau paaiškėja, jog tai kur kas sunkesnė užduotis, nei jie įsivaizdavo.

ŠARŪNAS BARTAS: KUR AŠ ESU ŠIANDIEN

Lietuva, Prancūzija, dokumentinis, 2016, 0:20, N-13

Režisierius: Šarūnas Bartas, Jurga Dikčiuvienė, Eitvydas Doškus, Gintarė Sokelytė, Jurgis Matulevičius, Jurgis Žymančius

Trumpametražiame filme „Šarūnas Bartas: kur aš esu šiandien“ režisierius į šį klausimą atsako retrospektyviai ir kartu žvelgdamas į ateitį. Kūrybos ir gyvenimo prasmės apmąstymai šiame filme susilieja taip pat kaip ir autoportreto bei portreto žanrai. Lakoniška kalba režisierius Šarūnas Bartas perteikia savo kaip kūrėjo esmines mintis ir idėjas, o, svarbiausia, jausmus ir patyrimus. Šis filmas sukurtas specialiai Paryžiaus Pompidou modernaus meno centro prašymu ir parodytas ten pat vykusioje režisieriaus Šarūno Barto retrospektyvoje.

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.