Visos dienos

Henri Texier Hope Quartet (FR), The Young Mothers (USA)

Henri Texier Hope Quartet (France)

Henri Texier - db
Sébastien Texier - as
François Corneloup - bs
Gautier Garrigue - dr

Festivalis pirmą kartą Lietuvoje pristatys prancūzų džiazo korifėjų ketvertą – „Henri Texier Hope Quartet“, kuriame groja kontrabosininkas Henris Texier, saksofonininkai Sebastienas Texier ir Francois Corneloup‘as bei neseniai prie jų prisijungęs jaunas būgnininkas Gautier Garrigue.

Džiaze nedaug tokių ryškių kontrabosininkų kaip H.Texier, jau pusę amžiaus verdantis kaitriausių džiazo įvykių katile. Be jo neapsiėjo šimtai grupių ir tokie scenos gigantai kaip Joe Lovano, Johnas Abercrombie, Steve‘as Swallow, Billas Frisellas, Paulas Motianas, Kenny Wheeleris, Bobo Stensonas, Richardas Bona, Louisas Sclavisas bei daugybė kitų. Jis išmaišė visą Europą ir Afriką, grojo Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Japonijoje, Indijoje, Artimuosiuose Rytuose, sėmėsi įkvėpimo kine ir teatre, poezijoje ir fotografijoje, netgi cirko ir pirotechnikos menuose.

Visų grupės narių biografijos ir diskografija primena džiazo enciklopediją. Tačiau scenoje jie kas kartą tarsi gimsta iš naujo, stebindami išradingumu ir žaisme, virtuoziškumu ir jausmų išlydžiais. Patys muzikantai teigia jau per pirmąjį spontanišką savo susitikimą pajutę kūrybos pilnatvę ir tiesiog telepatišką artumą. Pagaliau tai galėsime patirti ir mes.

The Young Mothers (USA)

Jason Jackson - alto, tenor & baritone sax
Jawwaad Taylor - vocals, trumpet & electronics
Jonathan F. Horne - guitar, vocals
Stefan Gonzalez - vibraphone, drums, vocals
Ingebrigt Håker Flaten - bass
Gustavo Nandayapa - drums

Pastaraisiais metais „Vilnius Jazz“ ne kartą drebino geriausios Skandinavijos grupės, o šiemet festivalyje savo kolektyvą pristatys ir nepakeičiamas jų bosininkas bei kompozitorius norvegas Ingebrigtas Håkeris Flatenas. Be šio kūrybingo ir virtuoziško muzikanto būtų neįsivaizduojami legendinių „The Thing“ ir „Atomic“ projektai, tapę pernykščio festivalio kulminacijomis.

Įtakingo džiazo žurnalo „Downbeat“ kritikų apklausose jis tris kartus buvo pripažintas kylančia akustinio boso žvaigžde ir kartą – elektrinio boso talentu. Kritikai lygina kontrabosininką su tokiomis garsenybėmis kaip Paulas Chambersas, Wilburas Ware‘as, Charlie Hadenas, Malachi Favorsas.

Įdomu, kad I.H.Flatenas atvyksta su Ostine (Teksasas, JAV) įkurta savo grupė „The Young Mothers“, kurioje groja iškilūs Hiustono, Dalaso, Čikagos muzikantai. „The Young Mothers“ muzika – tai sprogstamasis „free“ džiazo, panko, hiphopo, afrobyto mišinys, anot kritikų, šviesmečiais lenkiantis dabartines džiazo aktualijas. Tai – kolektyvinė grupės narių kūryba.

„Savi kolektyvai įkvepia kurti, bet man labai svarbu, kad scenos partneriai jaustų muzikavimo laisvę, nesuvaržyti jų polėkio“, - aiškino eksperimentus mėgstantis grupės lyderis.

„The Young Mothers“ pelnė pripažinimą garsiausiuose Europos džiazo festivaliuose Austrijoje, Portugalijoje, Suomijoje, Danijoje, Norvegijoje. Neseniai grupė surengė antrąsias gastroles JAV, o dabar jos laukia Europos turas, į kurį įtrauktas ir Vilnius.

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.