Visos dienos

Prabylančios miesto erdvės/ URBAN ART'17

Rugpjūčio 25 - 26 d. Raseinių miesto erdvės ir vėl prabils meno kalba - vyks trečiasis „Prabylančių miesto erdvių“ projektas.

Rugpjūčio pabaigoje startuos jau trečiasis Raseinių kultūros centro projektas „Prabylančios miesto erdvės“, kitaip dar vadinamas Urban Art Raseiniai. Šie pavadinimai apibūdina pačią projekto esmę – tai yra įvairiausių šiuolaikinio meno žanrų pristatymas netradicinėse miesto erdvėse.

Kuo gi išsiskirs šių metų programa? Žinoma, organizatoriams nėra lengva kiekvienais metais stebinti žiūrovus išskirtiniais ir originaliais pasirodymais ar „atrasti“ vis naujas dar neprakalbintas miesto erdves. Iš kitos pusės naujovės, ar koks nors netradicinis, alternatyvus menas nėra įprasta kasdienio vartojimo prekė, todėl jo suvokimas verčia visiškai kitaip įvertinti santykį tarp kūrybos ir mus supančios aplinkos.

Nesileisdami į nesibaigiančius poleminius apmąstymus kas yra menas ir kuo jis skiriasi nuo duonos mūsų kasdieninės, pabandysime skaitytojus sudominti šių metų miesto meno šventės programa.

Pirmasis išskirtinis įvykis mūsų poetiškojo dainiaus Maironio žemėje – SLAM poezijos turnyras. Tai naujas poezijos raiškos būdas, kultūrinis judėjimas, kurio tikslas - ne kurti žvaigždes ir jas garbinti, o skatinti žmones dalintis savo kūryba su kitais. Tekstui nėra jokių stiliaus ar žanro apribojimų: tragiškas, komiškas, rimuotas arba ne, tiesiog žodžių žaismas. Dar vienas šio žanro principas – pasirodymus vertina atsitiktiniu būdų iš publikos atrinkti teisėjai, tai yra visiškai paprasti žmonės, kurių neslegia akademinio išsilavinimo našta ir kiti mūsų civilizacijos primesti stereotipai. Skaitovų pasirodymus pagyvins grupė „Arbata“ ir vyriausiasis varžybų arbitras, dainų autorius ir atlikėjas Mindaugas Valiukas.

Kitas neeilinis šio rugpjūčio 25-osios vakaro įvykis – tarptautinio džiazo kvarteto „Boylston jazz project“ koncertas autobusų stotyje. Jau septintus metus iš eilės pasaulyje koncertinius turus rengiantis ansamblis antrą kartą atvyksta į Lietuvą, kur pristatys ketvirtąjį kolektyvo albumą. Kvarteto sudėtis: Junya Fukumoto (fortepijonas, Japonija), Ekah Kim (mušamieji, P.Korėja), Keisuke Higashino (bosinė gitara, Japonija) ir Liutauras Janušaitis (saksofonas, Lietuva).

Šis koncertas Raseiniuose kartu taps tam tikru sociologiniu tyrimu, padėsiančiu išsiaiškinti, kiek gi ištikimų gero džiazo mėgėjų yra mūsų mieste. Nors tai gana rizikingas eksperimentas, nes Raseinių autobusų stotis nėra tokia jau labai didelė...

Tarp šių dviejų programos dalių – klaidžiojimas miesto gatvėmis ir kiemeliais, ieškant sukurtų gatvės meno objektų. Tiesa, akyliausi šios kelionės dalyviai, atradę daugiausia piešinių bus apdovanoti pakvietimais į džiazo koncertą ir Urban Art atidarymo vakarėlį autobusų stoties perone. Tą vakarą Raseinių autobusų stotis virs ne tik keliautojų, bet meno mėgėjų Meka, į kurią vedą visi keliai... Ir, tikriausiai, bent tą vakarą, jau niekam nesinorės išvažiuoti iš šio miesto... Tuo labiau, kad po oficialaus šventės atidarymo istorikas Arnas Zmitra pakvies į naktinę ekskursiją po Raseinius, kurie tikrai turėtų nuostabiai atrodyti tamsoje...

Na, tikimės, kad po naktinės Arno ekskursijos vis tik išauš kita diena, ir galėsime toliau tęsti savo kultūrinę kelionę. O šeštadienį įvykių tikrai daug – 13val. autobusų stotyje didžiausio Raseinių istorijoje tapybos darbo (2x4 m!) aukcionas. Pradinė paveikslo kaina – 1 (vienas) euras. Tiesa, visi norintys registruotis aukcione, organizatoriams turės parodyti sienos, ant kurios jie planuoja kabinti šį darbą, nuotrauką.

Vėliau – koncertas puikios akustikos Raseinių stačiatikių cerkvėje, kur pasirodys įstabus merginų kanklininkių kolektyvas iš Šiaulių „Sunny“ ir VU merginų choras „Veni Gaudere“. Dar tą dieną žiūrovų laukia du režisieriaus Valentino Masalskio studentų spektakliai, tradicinės baidarių lenktynės tvenkinyje mero taurei laimėti ir jaunos talentingos atlikėjos OTREYA koncertas scenoje šalia fontano.

Meno šventė baigsis spektakliu ir aktyviausių dalyvių apdovanojimais parke šalia Raseinių rajono kultūros centro, tiesa, negalinčius užmigti dėl įspūdžių gausos, dar pakviesime į naktinę trumpametražių filmų peržiūrą kultūros centro dailės galerijoje. Čia pristatysime dviejų jaunų kino kūrėjų – Živilės Mičiulytės ir Linos Pranaitytės filmus.

Tad iki greito susitikimo Raseiniuose!
Sekite informaciją apie projektą

www.raseiniukulturoscentras.lt, facebook paskyroje „Prabylančios miesto erdvės I Urban Art“.

Organizatorius

Raseinių rajono kultūros centras

Projekto globėja

Raseinių rajono savivaldybė

Pagrindiniai rėmėjai

Lietuvos kultūros taryba

Lietuvos respublikos kultūros ministerija

01
Gegužė
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Gegužė
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.