Visos dienos

Paskaita „Džiazo legendos: Janui Garbarekui – 70“

Janas Garbarekas (1947 m.) – Norvegijos kompozitorius ir pasaulinio garso saksofonininkas, aktyviai besireiškiantis džiazo, klasikos ir pasaulio muzikos žanruose. Džiazo muzikos mėgėjus kviečiame į paskaitą „Džiazo legendos: Janui Garbarekui – 70“, kurioje galėsite išsamiau susipažinti su pasaulinio garso asmenybe.

J. Garbarekas, vertinamas už nuostabų saksofono tembrą ir stebuklingą jo skambesį, tarptautinę karjerą pradėjo 1970 m., pasirašęs sutartį su vokiečių prodiuserio Manfredo Eicherio vadovaujama įrašų bendrove ECM ir išleidęs puikų albumą „Afric Pepperbird“ (liet. „Afrikos pipirų paukštis“). Nors saksofonininkas muzikavo ir nemažai koncertavo su tokiais džiazo grandais kaip klavišininkas Chickas Corea ir trimitininkas Donas Cherry, pasauliniu mastu jį išgarsino bendradarbiavimas su neprilygstamu amerikiečių pianistu Keithu Jarretu. 1980 m. J. Garbarekas subūrė milžiniško populiarumo greitai pasiekusią grupę, su kuria koncertuoja ir iki šiol. Joje grojo tokie meistrai kaip gitaristai Billas Frisellas ir Davidas Tornas. J. Garbareko muzika kiek orientuota į pasaulio muzikos stilių, kai įkvėpimo semiamasi įvairių kultūrų, epochų ir kraštų muzikoje. Tad nereikėtų stebėtis, kad jis dalyvauja įrašinėjant ne tik džiazą, bet ir klasiką, populiariąją muziką. J. Garbareko polinkis neužsidaryti džiazo rėmuose prieš keliolika metų – staiga vėl kilus susidomėjimo grigališkuoju choralu bangai – paskatino imtis bendro projekto su neprilygstamu senosios ir naujosios muzikos atlikėju, kultiniu vyrų vokaliniu ansambliu iš Didžiosios Britanijos „The Hilliard Ensemble“. Bendras J. Garbareko ir „The Hilliard Ensemble“ muzikinis projektas – tai derinys, stulbinama komercine sėkme įrodęs, kad masinį susidomėjimą gali sukelti ne tik popmuzika.  Pasaulinio garso saksofonininko J. Garbareko improvizacijose išsiliejantis Norvegijos fiordų grožis ir didingumas, mistiką ir amžinybės dvelksmą atverianti „The Hilliard Ensemble“ giedama viduramžių ir renesanso muzika susijungia į nuostabų skambesį.

Po J. Garbareko ir „The Hilliard Ensemble“ koncerto 2011 m. „Vilniaus festivalyje“ Šv. Kotrynos bažnyčioje apie jų pasirodymą buvo atsiliepta taip: „Nepaprasta Garbareko saksofonu išgaunamų spalvų ir atspalvių įvairovė, artikuliacija. Ir saksofono, ir ansamblio balsų lankstumas, dinamikos niuansavimas gniaužė kvapą, privertė gerte sugerti kiekvieną garsą. Belieka konstatuoti, kad Garbareko ir Hilliardo ansamblio bendradarbiavimas yra unikalus pasaulio muzikinėje kultūroje ir bažnytinės, ir džiazo muzikos aspektu. Sunkiai įsivaizduojama, kad saksofonas galėtų būti meditatyvus instrumentas – o Garbareko grojimas šiuose albumuose su Hilliardo ansambliu būtent toks ir yra.“

Džiazo muzikos mėgėjams paskaitą skaitys muzikas Jonas Rimša. Renginyje bus eksponuojamos plokštelės ir knygos apie džiazą iš Nacionalinės bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus fondų.

23
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.