Visos dienos

Maisto produktų maistinės vertės skaičiavimų praktiniai mokymai

09:30 - 10:00

Dalyvių registracija. Pasitikimo kava.

10:00 - 10:30

Reikalavimai maistingumo ženklinimui, maistinių medžiagų sąvokos (Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1169/2011, 2011 m. spalio 25 d.).

10:30 - 12:00

Maistinės vertės skaičiavimų šablono sudarymas. Praktinis darbas, naudojant asmeninius kompiuterius ir MS Excel programą:

lentelės sudarymas, pagrindinių rodiklių ir pavyzdinės receptūros komponentų surašymas;

maistinės vertės skaičiavimo, atsižvelgiant į gamybos technologiją ir išeigas, analizė, duomenų suvedimas;

pagal maistinių medžiagų kiekius energinės vertės skaičiavimo formulių suvedimas;

rekomenduojamų referencinių maistinių medžiagų paros normų suvedimas ir produkto maistinių medžiagų paros normos dalies skaičiavimo lentelės sudarymas.

12:00 - 13:00

Pietų pertrauka.

13:00 - 14:15

Pramoninių maisto produktų maistingumo pagal receptūras ir išeigas skaičiavimas. Praktinis darbas, naudojant asmeninius kompiuterius ir MS Excel programą:

pasirinkto maisto produkto receptūros komponentų ir jų kiekių, reikalingų pagaminti 100 g. gaminio, suvedimas;

komponentų 100 g. maistinės vertės suvedimas, naudojantis duotomis lentelėmis, prieskonių, maisto priedų mišinių specifikacijomis;

komponentų maistinės vertės perskaičiavimas pagal receptūroje nurodytus komponentų svorius;

energinės vertės 100 g. produkto skaičiavimas pagal receptūros komponentų maistinių medžiagų kiekius;

maisto produkto (100 g.) maistinių medžiagų sudaromos procentinės dalies nuo rekomenduojamos paros referencinės normos skaičiavimas.

14:15 - 14:30

Kavos pertraukėlė.

14:30 - 15:30

Teisės aktai, reglamentuojantys maistingumo ir sveikatingumo teiginių naudojimą, pagrindinės nuorodos.

Maistingumo teiginių naudojimo atvejai ir reikalavimai, pavyzdžiai.

Sveikatingumo teiginių naudojimas, reikalavimai, pavyzdžiai.

Lektorė - Prof. Dr. Gintarė Zaborskienė, NAB techninė ekspertė (sritis - cheminių tyrimų metodai), Maisto saugos ir kokybės katedra, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.