Visos dienos

Fotomenininko Iridijaus Švelnio fotografijų paroda „Medžių grafika“

Balandžio 18 d., antradienį, 18 val. Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje (L. Zamenhofo g. 12) įvyks fotomenininko Iridijaus Švelnio fotografijų parodos „Medžių grafika” atidarymas.

Iridijus Švelnys gyvena ir kuria Kaune. Šiuo metu savo fotografijos žinias gilina ir tobulina Niujorko Fotografijos institute. Fotografija autorius domisi daugiau nei dvidešimt metų. Šiais metais tai jau ketvirtoji fotografo personalinė paroda, jo kūryba jau buvo pristatyta kelis kartus Vokietijoje ir Londone.

Naujausioje parodoje Iridijus Švelnys pristato meninį pasakojimą apie medžius. Parodoje eksponuojami darbai išsiskiria modernia fotografine kompozicija, unikalia vaizdo „įrėminimo” koncepcija, individualiu stiliumi. Savo kūriniais autorius taip pat suteikia galimybę ne tik pajusti emocijas, bet ir suvokti gamtos didybės grožį. Medžiai – tai amžinybės ir ilgaamžiškumo simbolis. Pateikdamas medžio įvaizdį per netikėtą prizmę, autorius išryškina medžio formų įvairovę paversdamas juos grafiniais vaizdiniais, taip sukurdamas tam tikrą dialogą su savuoju žiūrovu.

Kalbėdamas apie serijos „Medžių grafika“ kūrimo procesą Iridijus Švelnys pasakoja: „Fotografijų serija „Medžių grafika” sukurta „žuvies akies“ objektyvo pagalba. Objektyvas, matantis 180 laipsnių vaizdą, perteikia akiai neįprastą vaizdinį, kuomet mūsų pasąmonė vaizdinį supranta, o sąmoningas mąstymas teigia, kad taip negali būti. Žiūrovas priverstas sustoti akimirkai bei pabandyti pasiaiškinti sąmonės bei pasąmonės konfrontacijos klausimą. Per grafinių linijų žaismą į emocijas – toks pagrindinis kūrybinis tikslas. Sąmoningas mąstymas, ieškodamas suvokimo bei pažinimo tapatumų, fotografijos vaizdinį interpretuoja įvairiais aspektais, leisdamas mąstymui atrasti grafinių linijų žaisme emocijas, kurios primins mums vaikystę, gyvenimiškus nuotykius, praradimus bei atradimus, pasitikėjimą, džiaugsmą. Atrasti brolį, šeimą, artimą draugą, tėtį, mamą, močiutę, senelį.“

 

Savo fotografijose autorius siekia perteikti jausmą, kada esi apglėbęs medį, prigludęs prie jo, atsigulęs po juo, kuomet medis tampa tarpininku tarp Tavęs ir dangaus, leidžia tau pajusti dar nepatirtas emocijas, atgauti ramybę bei pasitikėjimą, pažinti save per susitapatinimą su gamta, atrasti savąjį „AŠ“. Kai kuriose fotografijose tarsi suteikia galimybę pažvelgti į save kitu kampu, t.y. matyti save ir aplinką iš medžio viršūnės.

 

Paroda Lietuvių tautinės muzikos istorijos muziejuje veiks iki gegužės 13 d.

Parodos rengėjas – VšĮ „Gabrielės meno galerija“.

Parodos partneris – Kauno miesto muziejus.

27
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.