Visos dienos

GRIOT BLUES - Lietuvoje gimęs pasaulinio lygio projektas

Du muzikos grandai – bliuzo legenda Mighty Mo Rodgers iš Čikagos ir Malio multiinstrumentalistas, vienas geriausių tradicinių Vakarų Afrikos „kalbančių būgnų“ (tamani) meistrų Baba Sissoko – sugrįžta į Lietuvą pristatydami savo debiutinį bendrą albumą „Griot Blues“.

Tai netikėtas dviejų žinomų muzikantų susitikimas. Prieš trejus metus Mighty Mo Rodgers koncertavo Lietuvoje ir tuo pačiu metu Baba Sissoko buvo pakviestas groti Kristupo vasaros festivalyje. „GM Gyvai“ vadovas Žilvinas Švarplys pakvietė Baba Sissoko į Mighty Mo Rodgers koncertą, kurio metu Baba improvizuotai prisijungė prie grupės ir  natūraliai susiliejo. Atrodo visiškai skirtingi ritmai – bliuzas ir tradiciniai Malio ritmai puikiai papildė vienas kitą.  Taip gimė „Griot Blues“, po metų per 4 dienas buvo įrašytas albumas, kai šiaip albumo įrašymas trunka iki metų. Kaip teigia „GM Gyvai“ vadovas ir albumo prodiuseris: „Tai buvo stebuklas. Viskas liejosi natūraliai, muzikantai jautė vienas kitą ir taip gimė autentiškas, ekvivalento pasaulyje neturintis albumas“.
Kas yra griot? Griot arba kitaip jeli Malyje apibūdinami klajojantys muzikantai, istorijų pasakotojai ir žodinių tradicijų saugotojai. Griot – tai titulas ir pareigą, kurią paveldi per vyrišką šeimos liniją, kuris iki šiol egzistuoja Vakarų Afrikoje. Griot tradicija vergovės metais Amerikoje dingo. Bet... Gimė bliuzas. Albume susilieja bliuzas ir griot tradicijos, kitaip tariant bliuzas grįžo į savo tikruosius namus, sugrįžo prie ištakų.

„Griot Blues“ albumas dienos šviesą pamatys jau balandžio mėn., ir Lietuva pirmoji išgirs šį unikalų projektą, kurio pasaulinis turas numatytas 2018m., ir jau dabar šį projektą nori nupirkti viena didžiausių ir stipriausių pasaulio muzikos agentūtų „Griot“ iš Vokietijos.  „Projektas gimė Lietuvoje, tad ir pirmasis albumo pristatymo koncertas turi įvykti Lietuvoje“, teigia albumo prodiuseris Žilvinas Švarplys.

 

 

MIGHTY MO RODGERS

Amerikos bliuzo legenda „The Handy Awards“ už albumą „Blues Is My Wailin‘ Wall“, „CHOC De L‘Annee“ apdovanojimą už metų bliuzo įrašą. „Living Blues“ įvertino jį už šiuolaikinio bliuzo albumą „Red White and Blues“, 2001 m. ir 2002 m. „Trophees France Blues“ pripažino geriausiu tarptautiniu artistu 2007 m. pelnė „CHIC De L‘Annee“  geriausio bliuzo albumo vardą 2002 m. gavo didįjį „The Charles Cros“ prizą už  „Red, White and Blues“. Grojo su Sonny Terry, Brownie McGhee, Etta James, T-Bone Walker, Albert Collins, Bobby „Blue“ Band, Jimmy Reed

 

         Čikagoje gimęs nepaprastai originalus dainininkas ir tekstų autorius Mighty Mo Rodgers (tikrasis vardas Maurice Rodgers) eklektiškai ir be galo jausmingai muzikoje apjungia gyvenimo patirtis. Atlikėjas pasiekia kiekvieno klausytojo širdį savo filosofiškomis, tiesiai iš sielos gelmių sklindančiomis bliuzo melodijomis, kurios net niūriausias mintis pakeičia į daug šviesesnes emocijas. Trečią kartą Lietuvoje apsilankysiantis publikos pamiltas Mighty Mo Rodgers kvies visus pasinerti į klasikinį bliuzą, tačiau praturtintą žinomo world muzikos atlikėjo Baba Sissoko išradingumu – drauge šis duetas pakylės į naujas aukštumas.

 

 

BABA SISSOKO

Multiinstrumentalistas, griot ir Malio muzikos legenda Grojęs su Stingu, Habib Koite, Youssou N‘Dour, Buena Vista Social Club, Dee Dee Bridgewater Groja net 7 instrumentais 2012 su Viktoru Diawara, Laurita Peleniute, Sauliumi Petreikiu, Indre Jurgelevičiūte įrašė Malio ir Lietuvos muzikos tradicijas apjungiantį albumą „MaLituanie“.

 

Iš Malio kilęs Baba Sissoko yra pasaulinio lygio muzikantas, puikaus balso savininkas, įstabiai grojantis Vakarų Afrikos „kalbančiais būgnais“ tamani ir daugybe kitų instrumentų (ngoni, gitara, būgnais, balafonu, kalabasu, sildrum, kamelngoni. Autentiškų Malio muzikinių tradicijų tęsėjas eksperimentuoja su džiazo, bliuzo, roko stiliais.

Baba Sissoko priklauso archajines tradicijas saugančių Malio dainių griot luomui, kurį jis paveldėjo iš savosios šeimos. Ypatinga Baba Sissoko asmenybės trauka, galia suburti,  išlaisvinti kitus atlikėjus bei užkrėsti juos savo vidine rimtimi ir pasitikėjimu skatina gimti netikėtus projektus. 2012 m. Baba Sissoko drauge su geriausiais mūsų šalies atlikėjais įrašė Malio ir Lietuvos muzikos tradicijas apjungiantį projektą „MaLituanie“. Pastarasis buvo garbingai pakviestas gyvam koncertui ir interviu į „BBC 3“ radiją Londone bei „Petworth“ festivalį.

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.