Visos dienos

Jusliniai tyrimai: reikalavimai laboratorijai, vertintojų atranka, metodų taikymas

09:30 - 10:00

Dalyvių registracija. Pasitikimo kava.

10:00 - 11:30

Juslinės analizės reikalavimai:

Kas yra juslinis tyrimas ir kuo jis skiriasi nuo organoleptinio tyrimo, kokie yra jusliniai organai - juslinės analizės instrumentai, kaip kito juslės evoliucijos metu, pagrindiniai reikalavimai juslinei laboratorijai, kas yra vertintojai, ką svarbu žinoti juslinės grupės vadovui, kokie yra pagrindiniai jusliniai tyrimo metodai, kuo ypatingas juslinis tyrimas, lyginant su kitais laboratoriniais tyrimais, mėginių paruošimo juslinei analizei kritiniai taškai.

Vertintojų atrankos ir apmokymo programa:

Kaip ir kokių testų pagalba tikrinami kandidatų į vertintojus regos, uoslės ir skonio receptoriai, kas yra Ishihara testas, rikiavimo testas, Du iš trijų testas, Trijų testas, kokie yra pagrindiniai ir šalutiniai skoniai, kokius kvapus galima analizuoti, kokie pagrindiniai reikalavimai keliami būsimiems vertintojams, bazinių tirpalų ruošimas skonio ir kvapo jautrio įvertinimui, atrankos rezultatų apibendrinimas pagal vertintojų atrankos kriterijų A ir B lygį.

11:30 - 12:30

Pietų pertrauka.

12:30 - 13:45

Pagrindiniai juslinių tyrimų metodai:

Aprašomieji testai

DIN 10964:2014 Juslinė analizė. Paprastas aprašomasis testas.

Skirtumų testai:

LST EN ISO 4120:2007 Juslinė analizė. Metodika. Trijų testas.

LST EN ISO 10399:2010 Juslinė analizė. Metodika. Du iš trijų.

LST EN ISO 5495:2007 Juslinė analizė. Metodika. Porinio lyginimo testas.

LST ISO 8588:2003 Juslinė analizė. Metodika “A” – “ne A” testas.

LST ISO 8587:2007/A1:2015 Juslinė analizė. Metodika. Rikiavimas.

13:45 - 14:00

Kavos pertraukėlė.

14:00 - 15:15

LST EN 1622:2006 Vandens kokybė. Slenkstinės kvapo vertės (SKV) ir slenkstinės skonio vertės (SSV) nustatymas.

Vertinimas balais:

LR ŽŪM 2003 04 17 įsakymas NR. 3D – 165 Juslinė analizė. Pieno ir pieno produktų juslinio vertinimo metodika.

Seminaro lektorė - Gitana Šaikuvienė, Juslinių tyrimų grupės vadovė, Maisto produktų mikrobiologinių tyrimų skyriaus vedėjo pavaduotoja, Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

08
Gegužė
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Gegužė
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.