Visos dienos

Spektaklis BĖGIKAS

Ar nesijaučiame, kad esame verčiami būti nugalėtojais? Ar sėkmės visuomenės nuostatos neįspraudžia jauno žmogaus į lyderio arba „lūzerio“ rėmus?  O ką reiškia būti sėkmingu žmogumi? Šiuos, jaunajam žiūrovui aktualius klausimus, kelia spektaklio „Bėgikas“ kūrėjai. Čia kalbama apie besiformuojančios asmenybės mėginimą išgyventi atšiauriame ir ciniškame pasaulyje.

Dviejų „Auksinių scenos kryžių“ laureatės, jaunosios kartos režisierės Olgos Lapinos, analizuodama mokykloje patiriamo smurto temas, vaizduoja bręstančiam žmogui konkurencinės rinkos visuomenės primestų vertybių beprasmybę. Spektaklis „Bėgikas“ kalba apie penkių mokinių tarpusavio santykius, grįstus agresyviu siekiu būti lyderiu, autoritetu. Geriausias mokyklos bėgikas palūžta, kai dėl klasiokų patyčių yra priverstas praleisti svarbiausią metų bėgimą. Bet ar nėra taip, kad vienos svajonės žlugimas – tai tik atsiverianti galimybė rinktis kitą? Opią socialinę problemą spektaklio kūrėjai originaliai interpretuoja jaunimo mėgiamos muzikos ritmu. 

„Būdamas dar ne suaugęs, bet jau ir ne vaikas, jaunuolis yra verčiamas suvokti, kaip reikia elgtis vyresniųjų pasaulyje. Žalinga gyventi konkurencinėje visuomenėje, kurioje tvyro „kas geresnis, kas silpnesnis, kas turi daugiau medalių“ nuostatos. Konkurentais nesąmoningai tampa broliai“, – teigia spektaklį pagal šiuolaikinio švedų dramaturgo Mattiaso Anderssono pjesę sukūrusi režisierė O. Lapina. Pasak režisierės, pjesėje sportas vaizduojamas kaip industrija: „Nors sportuoti yra gerai, bet, jei nesi čempionas, vadinasi, sportuoji blogai. Kinta vertybės. Nors elgiesi teisingai, nelaimėjęs visada būsi blogesnis už kitus.“

Spektaklyje vieną iš pagrindinių personažų sukūrė aktorius Sergejus Ivanovas. „Jau pats mano kuriamo herojaus vardas – Pradis – simbolizuoja tam tikrą pradžią: jauno žmogaus gyvenimo, spektaklyje pasakojamos istorijos, kurią jis vis bando ir bando pradėti pasakoti, ir kaskart užstringa... Spektaklis skirtas paaugliams, kurie, kaip ir pjesės herojai, laužo taisykles, mėgina išsivaduoti iš savotiškų rėmų, į kuriuos juos mėgina įsprausti tėvai, aplinkiniai. Maištas, bandymas ieškoti savo kelio, savasties – visa tai artima jauniems žmonėms, besiformuojančioms asmenybėms. Ir, žinoma, svarbiausia čia – meilė, kuri suteikia sparnus ir padeda įveikti aukščiausias tvoras...“, – pasakoja aktorius S. Ivanovas.

„Bėgiko“ scenografijos ir kostiumų dailininkas Marijus Jacovskis, kompozitorius Antanas Jasenka, judesio kompozicijų autorė Sigita Mikalauskaitė. Spektaklyje vaidina aktoriai: Ignas Ciplijauskas, Sergejus Ivanovas, Aleksas Kazanavičius, Dalia Morozovaitė, Kristina Ovčinikaitė, Aušra Pukelytė, Dovilė Šilkaitytė.

24
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.