Visos dienos

F. Šopeno „Šopeniana“ ir L. Minkaus „Šešėlių Karalystė“

VASAROS BALETO ŠVENTĖ
L. A. MINKAUS „ŠEŠĖLIŲ KARALYSTĖ“ F. ŠOPENO „ŠOPENIANA“
Nepakartojamas renginys, pasaulinės žvaigždės ant Galvės ežero – jau rugpjūčio 6 dieną!
Kviečiame visus baleto žanro mėgėjus tapti nepamirštamos pasakos dalyviais. Londono Karališkojo baleto žvaigždė Ivan Putrov (London’s Covent Garden) bei pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantys Ukrainos nacionalinio ir Kijevo akademinio operos ir baleto teatrų artistai bei solistai -jaunoji prima balerina Olesia Šaitanova ir Jaroslav Tkačuk, rugpjūčio  6 d. parodysdu vienaveiksmius baletus – Liudvigo Minakaus “Šešėlių karalyste” ir Frederiko Šopeno “Šopeniana”.
Spektaklis vyks natūralioje gamtos ir architektūros aplinkoje - scenoje, sumontuotoje Trakų Galvės ežere, dvidešimties metrų atstumu nuo pakrantės. Pakrantėje bus sumontuotos modernios kelių aukščių lygio tribūnos žiūrovams. Tai bus nuostabus klasikinio baleto vakaras gamtos apsuptyje.
Šis, analogų Lietuvoje neturintis renginys, Trakuose bus vykdomas trečią kartą ir yra vienas sudėtingiausių kažkada vykdytų projektų mūsų šalyje. Renginį padės įgyvendinti projekto partneris - tarptautinė vokiečių unikalios statybos įmonė PERI.
Žiūrovams skirtos vietos bus įrengtos ežero pakrantėje taip, kad kiekvienas jų puikiai matytų ne tik veiksmą ant scenos vandenyje, bet ir žalumoje skęstančios Trakų pilies bei gamtovaizdžio natūralių dekoracijų visumą. Dėka specialiai šiam renginiui sukurtos scenos, stūksančios vandenyje bei matomos iš visų pusių, žiūrovas mėgausis realia iliuzija, lyg Galvės ežero „šešėliai“ - baleto artistai, šoktų tiesiog ant vandens paviršiaus.
Gamtos ir architektūros dekoracija, specialiai sumontuota scena, ypatingas vėlyvo vakaro apšvietimas bei šokėjų meistriškumas – sukurs neprilygstamą pasaką ant vandens!
Tatjana Sedunova - projekto meno vadovė,  organizavo ne vieną didelio mąsto renginį, kuriam tiktų antraštė „pirmą kartą Lietuvoje“. Viktoras Litvinovas - projekto režisierius, už savo meno veiklą nusipelnęs Ukrainos garbės artisto vardo. 

Kadangi renginys vyks atviroje gamtos erdvėje, esant nepalankioms oro sąlygoms (lietui), organizatoriai turi teisę perkelti renginio laiką arba data, pranešę apie tai žiūrovams.
 
LIUDVIKAS  ALOISAS MINKUS „ŠEŠĖLIŲ KARALYSTĖ“
CHOREOGRAFIJA: MARIJUS PETIPA
SOLORAS: JAROSLAV TKAČUK
NIKIJA: OLESIA  ŠAITANOVA 
 
 „Šešėlių karalystė“ – pati įspūdingiausia ir gražiausia scena Liudvigo Minkaus balete „Bajederė“.„Šešėlių karalystė“ įnešė į baletą poetiką kaip pagrindinį dramaturgijos elementą spektaklyje.  Daug yra baleto versijų, bet visa tai , kas buvo įspūdingiausia M. Petipa pastatymuose, išliko iki šiol.
Kerinčio šokio užburtas Soloras nugrimzda į sapnų karalystę. Prieš jo akis iš tamsos išdygsta šešėliai. Jie slysta tolumoje ilga virtine. Tarp jų Soloras pamato savo numylėtinę Nikiją. Soloras priklaupia prie jos kojų. Jam daugiau nebeegzistuoja realus pasaulis. Nuostabiosios Nikijos šešėlis tempia jį paskui save. Soloro ir Nikijos dvasios susijungia amžinojoje meilėje.

FREDERIKAS ŠOPENAS „ŠOPENIANA“
CHOREOGRAFIJA: MICHAIL FOKIN
SOLISTAS: LONDONO KARALIŠKOJO BALETO ŽVAIGŽDĖ IVAN PUTROV
SOLISTĖ: UKRAINOS PRIMA BALERINA OLESIA  ŠAITANOVA 
 
 „Šopeniana“ - romantizmo perlas, pagal Frederiko Šopeno muziką rusų novatoriaus choreografo Michailo Fokino sukurtas vienaveiksmis baletas.
Vizijų pasaulį įkūnija nuostabios dyvos Silfidės, vaizdinys, kuris gimsta jaunuolio, vienintelio vyriškos partijos šiame balete atlikėjo, vaizduotėje. Kartu su juo į svajonių ir sapnų pasaulį nugrimzda ir žiūrovai. Baletas – tarsi atgimęs trumpalaikių sapnų, vizijų bei romantinių svajų samplaika, tai puikiai perteikia atgimusi Frederiko Šopeno muzika. Siužeto neturintis poetiško Silfidžių pasaulio motyvas padeda išreikšti svajonių ir melancholijos pasaulėjautą.

IVAN PUTROV - Londono Karališkojo baleto (London’s Covent Garden) Premjeras bei absoliuti žvaigždė. Šoka garsiausių pasaulinio lygio baleto meno kūrėjų ir klasikų pastatytuose baletuose:  MacMillan, Ashton, Fokin, Nijinsky, Tetley, Cranko, Bournonville, Robbins, Zamuel, Goleizovsky, McGregor, Forsythe, Kylián, Maliphant, Bourne, De Frutos, Petit bei Duato. Atlikdamas tik pagrindinius vaidmenis dirba su Kubos, Vengrijos, Ukrainos, Anglijos, Meksikos, Gruzijos, Lietuvos bei daugeliu kitų nacionalinių operos ir baleto teatrų. Per savo karjeros metus šis baleto šokio meistras spėjo surinkti įspūdingą prizų ir apdovanojimų kolekciją: pagrindinis apdovanojimas Prix de Lausanne, auksinis medalis Seržo Lifaro tarptautiniame baleto konkurse, auksinis medalis Nijinskio festivalyje, Kritikų rato nacionalino šokio apdovanojimas, Ukrainos prezidento skirtas medalis už darbą ir pasiekimus. Šiuo metu  Ivanas Prutovas yra Ukrainos garbės atlikėjas.

OLESIA ŠAITANOVA – jauna, bet itin talentinga bei profesionali Ukrainos nacionalinio operos ir baleto teatro pirmoji baleto solistė. Per savo itin trumpą baleto šokėjos karjerą Olesia gali didžiuotis prestižiškiausiomis pasaulinio lygio apdovanojimais: Rudolfo Nurijevo vardo tarptautinio baleto artistų konkurso nugalėtoja Budapešte, VI tarptautinio baleto artistų konkurso laimėtoja Stambule, auksinio medalio bei pirmos premijos V tarptautiniame baleto artistų konkurse Pekine savininkė bei daugybės kitų prestižinių konkursų laureatė bei nugalėtoja. Nežiūrint į tai, kad ši prima yra labai jauna, jos sąskaitoje daugybė atliekamų solinių partijų klasikiniuose baleto pastatymuose: „Gulbių ežeras“, „Korsaras“, „Žizelė“, „Vienos valsas“, „Don Kichotas“ ir daugelis kitų.

JAROSLAV TKAČUK – charizmatiškas, ryškus charakterinio šokio artistas, nuo  kiekvieno jo atlikto vaidmens žiūrovas patiria katarsį. Daugybę apdovanojimų pelnęs Ukrainos baleto žvaigždė tituluojamas šokliausiu tarp šių laikų vyrų baleto solistų, kadangi ilgą laiką specializavosi tautiniame balete, reikalaujančiame ypatingos fizinės ištvermės bei pasiruošimo. Jaroslavas yra įvaldęs daugybę klasikinių baletų – „Gulbių ežeras“, „Korsaras“, „Šecherezada“, „Karmen-Siuta“ ir daugelį kitų.

Ukrainos nacionalinio Taraso Ševčenkos vardo operos ir baleto teatro bei Kijevo akademinio operos ir baleto teatro baleto trupės: Ilgametes tradicijas bei aukštą profesionalumą puoselėjančios dviejų didžiausių Ukrainos operos ir baleto teatrų trupės yra laimėjusios daugybę pasaulinio lygio bei tarptautinio masto apdovonojimų. Abi trupės gali pasigirti itin plačiu repertuaru bei didele patirtimi, tačiau klasikos išpildymas leidžia pasilikti teises likti vieniems geriausiųjų bei stipriausiųjų visame pasaulyje. Šių baleto trupių repertuaro pagrindą be abejo sudaro vien klasikos šedevrai, tokie kaip „Žizelė“, „Gulbių ežeras“, „Spragtukas“, „Don Kichotas“, „Korsaras“, „Miegančioji gražuolė“, „Bajaderė“, „Šopeniana“, „Karmen - Siuita“, „Dama su kamėlijomis“, „Rozos šmėkla“, „Meistras ir Margarita“, „Pachita“, „Raimonda“, „Romeo ir Džiuljeta“, „Spartakas“ taip pat žiūrovų pamėgti klasikinio šokio spektakliai, pastatyti šiuolaikinių choreografų – „Bolero“, „Likimo kaprizai“, „Dafnis ir Chlojė“, „Šecherezada“  bei daugelis kitų.
 

19
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.