Visos dienos

Parodos „Kodas – 10“ atidarymas

Paroda „Kodas – 10“ - tai Šiaulių universiteto Menų fakulteto Dailės ir technologijų absolventų kūrybinės transliacijos pasitelkiant skirtingas meno raiškos technikas. Parodos pavadinimas „Kodas – 10“ pasirinktas neatsitiktinai – penki autoriai susivienijo norėdami paminėti 10 metų universiteto baigimo sukaktį bei pakviesti meno mylėtojus vizualiai „pasmaguriauti“.

Parodoje „Kodas – 10“ pristatomi autoriai, kurie ne visi linkę save vadinti dailininkais ar menininkais, tačiau skirtingos patirtys bei meno praktika leidžia suvokti jų jausmų atspindžius nugulančius ant popieriaus ar drobės, tokiu būdu menas ir gebėjimas jį kurti stipriai įsitvirtina pastarųjų gyvenime. Parodoje galima išvysti autorių kūrinius atliktus skirtingomis technikomis, tai tapyba, grafika, skulptūra. Pasitelkiamos tokios išraiškos priemonės kaip grafitas, akvarelė, pastelė, akrilas ir pan. Kiekvienas autorius pasirenka sau artimiausią aplinkos ar vidinės būsenos vaizdavimo priemonę.
„Tapyba man tarsi pasakojimo kūrimas. Kiekvienas paveikslas – išgyvenimas. Todėl darbai labai skirtingi savo energetika. Svarbiausia, kad žiūrovas sustotų prie kūrinio ir stengtųsi iššifruoti ten paslėptą kodą – sakralumą.“ – sako K. Šiožinienė. M. Navikas jau beveik 10 metų dirba su akmeniu. „Mano nuomone, daugelis žmonių akmenį regi tik antkapinių paminklų pavidalu, o aš noriu jiems parodyti, jog akmuogali būti kasdienybės puošmena ir visai kitokioje aplinkoje. Savo darbuose išskirtinai gražų ir natūralų Lietuvos laukų akmenį jungiu su įvairių spalvų, iš kitų šalių kilusiu, poliruotu ar kitaip apdirbtu granitu. Tai man suteikia palaimą ir galimybę džiaugtis savo kūryba.“ – teigia autorius. V. Raugas savo kūryba siekia atskleisti įvairiapusišką ir netipišką pasaulį bei jo visuomenę. „Šie darbai tarsi žmonės, gyvenantys šių dienų pasaulyje. Vieni jų šiuolaikiški, netgi šokiruojantys, kiti ramūs, tylūs, tarsi žuvys plaukiantys pasroviui. Kiekvienas darbas – skirtinga istorija, turinti ir kurianti savo gyvenimą. Kiekvienas žvelgdamas į šiuos darbus, gali pajausti emocijų vaivorykštę: džiaugsmą, susižavėjimą, euforiją, ramybę, pasitikėjimą, meilę, ilgesį, pyktį, liūdesį, vienatvę, nerimą...“. Preciziškai švarūs, ramūs, nuotaikingi ir gan iliustratyvūs A. Butvilo darbai. Autoriaus teigimu – „Beveik visi mano kūriniai gimsta ant juodo popieriaus. Piešinio pradžia visada būna juoda... Tuomet - įvyksta stebuklas - juoda tuštuma pamažu išnyksta, sluoksnis po sluoksnio atsiranda spalvos, užgimsta paukščiai, pradeda šypsotis moters veidas, ima murkti paslaptingas katinas. Juodas popierius turi magiškų galių – jis priverčia visas pastelės spalvas švytėti ir skambėti. Na o aš esu žmogus glostantis spalvotais pirštais tą lapą tam, kad jis pradėtų sekti pasakas." D. Bačiulės kūryboje dažnai susikerta realistinis ir stilizuotas aplinkos vaizdavimas, o pagrindinė išraiškos priemonė – grafitas. Šioje parodoje autorė pristato kelis, savo idėja stilizuotus, bet gan žemiškus, praktiškus ir „sočius“ darbus. „Kaip žinia, maistas ir valgymas – vienas iš gyvenimo malonumų, tai kodėl to neperkėlus ant popieriaus lapo? Tad kviečiu visus vizualiai „pasmaguriauti“.

Labdaros ir paramos fondas FRIDA, prisidėdamas prie pasaulinės akcijos, skirtos atkreipti dėmesį į smurtą lyties pagrindu, lapkričio 25 – gruodžio 10 dienomis organizuoja „Baltojo Kaspino” festivalį. Jo renginių metu, visas 16 dienų, sieksime didinti visuomenės sąmoningumą kalbėdami apie moterų ir nevyriausybinių organizacijų patirtis, bandant įveikti tiek asmeninius, tiek institucinius sunkumus kovoje prieš smurtą, o asmenis, susidūrusius su smurtu, paskatinsime ieškoti pagalbos. Smurto artimoje aplinkoje problema sudėtinga, o kalbėtis nedrąsu, tad festivalio metu dialogą kursime ne tik formaliose diskusijose, bet ir pasitelkiant kūrybiškumą, performatyvumą bei vizualumą. Šis renginys yra Baltojo kaspino festivalio dalis.
29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.