Visos dienos

Spektaklis „Nesistebėk, jei kas nors ateis padegti tavo namų“

Režisierius: Agnius Jankevičius
Trukmė: 2 val.
Scenografė ir kostiumų dailininkė - Laura Luišaitytė
Kompozitorius - Jonas Sakalauskas

Premjera 2013 m. lapkričio 8 d.

Vaidina:

Agnė Ramanauskaitė, Aušra Pukelytė, Dovilė Šilkaitytė, Sergejus Ivanovas, Simonas Storpirštis, Ignas Ciplijauskas, Aleksas Kazanavičius, Giedrius Arbačiauskas, Jonas Sakalauskas.

APRAŠYMAS

2013 m. režisierius Agnius Jankevičius sukūrė spektaklį pagal žymaus lenkų dramaturgo Pavelo Demirskio pjesę. Dramaturgas yra aktyvus visuomenės interesų gynėjas ir politikų kritikas. Jis garsėja tuo, jog „nelaiko liežuvio už dantų“ ir savo kūriniuose drąsiai leidžiasi į sudėtingiausias socialines ir kultūrines diskusijas.

Pjesėje „Nesistebėk, jei kas nors ateis padegti tavo namų“ pasakojama istorija apie jauną moterį, atsidūrusią sudėtingoje situacijoje. Fabriko teritorijoje, įvykus avarijai žūsta jos vyras, tačiau niekas iš darbuotojų nesiteikia atskleisti šio incidento aplinkybių. Gamyklos vadovai pasamdo advokatę, kurios vienintelis tikslas – užčiaupti merginą ir ramiai užglaistyti nemalonų įvykį. Moteris atsisako jai pasiūlytos piniginės kompensacijos ir slapta patenka į vyro darbovietę, norėdama pati užfiksuoti įtariamus pažeidimus ir iškelti į viešumą pasibaisėtinas darbo sąlygas. Beveik detektyvinėje istorijoje iškyla žmogaus bejėgiškumo prieš sistemą, socialinio statuso reikšmės, etikos bei moralės klausimai.

Įdomus faktas, jog P. Demirskis pjesę rašė remdamasis tikrais faktais. Pati situacija, ir net gi tam tikri dialogai, yra išsamaus, paties autorius atlikto tyrimo rezultatas. 2005 m. Lodzėje įvyko nelaimė – italų kompanijos šaldytuvų fabrike hidraulinio preso prispaustas žuvo 21 metų darbininkas. Kelias savaites žiniasklaidoje mirgėjo straipsniai, atskleidžiantys vis naujas detales ne tik apie įvykį, bet ir apie vadovų savivalę bei nesiskaitymą su savo darbuotojais. Dramaturgas atliko milžinišką darbą: stebėjo visą kompanijos veiksmų eigą, analizavo žiniasklaidoje pasirodžiusius straipsnius ir asmeniškai bendravo su fabriko darbuotojais bei vaikino artimaisiais. Galų gale, remdamasis tikrais faktais, parašė dramą ir pavadino ją „Nesistebėk, jei kas nors ateis padegti tavo namų“ – lyg grasinimą tų, kurie jau prarado viltį, kad kas nors jų šalyje gali pasikeisti.

Režisierius A. Jankevičius režisuodamas šią pjesę Jaunimo teatre kalbėjo: „Mane asmeniškai jau kurį laiką kaip žmogų, kaip pilietį erzina ir gana skeptiškai nuteikia pseudodemokratinis, pseudoliberalus kapitalistinis pasaulis. Tampa aišku, kad rinkos ekonomikoje laisvės nėra. Dabar mes privalome viską aplinkui toleruoti ir kuo daugiau toleruojame, tuo labiau atsisakome veikti“.

Teatre tokiai temai reikėjo ypatingo sceninio sprendimo. „Aš siekiu, kad spektaklis mirgėtų įvairiomis nuotaikomis, atvira forma ir kad jame netrūktų juodo humoro, – sako A. Jankevičius. – Svarbus spektaklio elementas yra muzika, kuri bus gyvai atliekama scenoje spektaklio kompozitoriaus, dainininko Jono Sakalausko.“

P. Demirskis (g. 1979 m.) – radikalių pažiūrų rašytojas anarchistas, erzinantis šalies politikus savo provokuojančiomis tezėmis apie laisvosios rinkos ekonomiką bei valdžios ir piliečių santykius modernioje visuomenėje. Dažniausiai jo kūrinių problematika remiasi kasdieniais faktais, susijusiais su jaunimo bedarbyste, emigracija, patriotizmo krize ar karais pasaulyje. Maištaujančiam menininkui teatro scena – tai politinių debatų vieta. Jo argumentai yra kasdienio gyvenimo faktai, liudijantys apie niūrią eilinio piliečio padėtį kovoje su nykstančiu žmogiškumu demokratinėje valstybėje. Jo įsitikinimu, teatro pareiga – dalyvauti viešose diskusijose.

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.