Visos dienos

Spektaklis „Kovos klubas“

Chuck Palahniuk
KOVOS KLUBAS
Režisierius: Vidas Bareikis
Trukmė: 3 val. 40 min.
Inscenizacijos autorius – Vidas Bareikis
Videorežisierius – Jonas Tertelis
Scenografė – Marta Vosyliūtė
Kostiumų dalininkė – Liuka Songailaitė
Kompozitorius ir atlikėjai muzikinė grupė „Sheep got waxed“, Paulius Vaškas, Adas Gecevičius, Simonas Šipavičius

Premjera 2012 m. lapkričio 10 d.

Vaidina:

Ainis Storpirštis, Vainius Sodeika, Dovydas Stončius, Elzė Gudavičiūtė, Gabrielius Liaudanskas, Vytautas Taukinaitis, Simonas Storpirštis, Sergejus Ivanovas, Jonė Dambrauskaitė, Giedrė Giedraitytė, Lukas Petrauskas, Gediminas Storpirštis.

1996 m. pasirodžiuso knyga „Kovos klubas“ iš pradžių nesusilaukė didesnio auditorijos susidomėjimo. Paradoksalu, tačiau romaną išpopuliarino iki bestselerio 1999 m. pasirodęs, dabar kultiniu laikomas režisieriaus Davido Fincherio to paties pavadinimo filmas. Oskarui nominuotoje juostoje filmavosi tokios Holivudo žvaigždės kaip Bradas Pittas ir Edwardas Nortonas.

Romane rašoma: „Mūsų karta nėra mačiusi didžiulio karo ar didžiulės krizės, bet mes išgyvenam didžiulį dvasinį karą. Didžioji krizė - tai mūsų gyvenimas. Tai dvasinė krizė,“- būtent šių žodžių aštrumas bei aktualumas ir privertė režisierių imtis šio darbo. Pasak V. Bareikio kontraversiška medžiaga į bendrą dialogą sujungė daug savo vidumi jaunų ir aktyvių žmonių.

Spektaklyje „Kovos klubo“ istoriją veda pasakotojas (akt. Ainis Storpirštis). Jo herojus – jaunas vaikinas, imituodamas vis naują negalavimą, dvejus metus lankosi sunkių ligonių tarpusavio pagalbos grupėse. Čia jis atsidūrė po to, kai trijų savaičių nemiga jį privertė kreiptis į gydytoją. Šis vietoj vaistų, jam patarė apsilankyti žmonių, turinčių „kur kas rimtesnių bėdų“ psichoterapijos seanse. Iš tiesų, pajutus emocinį palengvėjimą, sėklidžių vėžiu sergančio Bobo (akt. Gabrielius Liaudanskas) glėbyje, vaikino nemiga dingo, tačiau atsirado savotiška priklausomybė nuo grupinių susitikimų. „Nebuvau užsikrėtęs vėžio ar kraujo parazitais, bet jausdavausi lyg mažytis šilumos centras, aplink kurį telkdavosi pasaulio gyvybė“, – sako, ramų miegą atgavęs, pagrindinis herojus. Jo ramybę sudrumsčia įtartina moteris vardu Marla (akt. Elzė Gudavičiūtė). Ji, kaip ir pasakotojas, sėdi vis kituose seansuose, ji tokia pati apsimetėlė, kaip ir jis pats. Dėl jos, pasakotojas nebegali lankytis psichoterapijos grupėse, jis nebegali ramiai išsiverkti. Pasakotojo istorijoje atsiranda kitas personažas, paslaptingas draugas Taileris (akt. Dovydas Stončius, Vainius Sodeika). Kartu jie įkuria pogrindinį kovos klubą, kaip alternatyvią psichoterapijos buveinę. Čia renkasi įvairaus amžiaus vyrai vien tam, kad susigrumtų su kitais vyrais, įveiktų savo baimes ir pajustų tikrą gyvenimo skonį.

„Planuodamas teatro repertuarą bei patį „Kovos klubo“ pastatymą, svarsčiau kelias galimybes, kur galėtų gimti šis spektaklis. Galiausiai nusprendžiau, kad geriausia vieta šio romano inscenizacijai yra būtent Jaunimo teatras – teigia spektaklio režisierius Vidas Bareikis, – pirmiausia, jau šio teatro pavadinime yra užkoduota, kad tokia gaivališka ir jaunatviška medžiaga kaip Chucko Palahniuko „Kovos klubas" tiesiog privalo būti sukurta būtent čia. Šiuo metu tai yra viena pagrindinių mūsų užduočių -„versti“ teatrą savyje, ieškoti naujų kalbos galimybių bei šviežio dialogo su publika.

Chuckas Palahniukas (g. 1962) – kultinis amerikiečių rašytojas ir žurnalistas, satyrinio romano meistras, kaltintas nihilizmu, perdėtai tamsia ironija ir žodiniu brutualumu. Jo romanuose persipina smurtinis siurrealizmas, įtampos kupinas nerimas ir psichologinio pasakojimo stilius. Daugiau negu egzistencializmo filosofas, šiandien Ch. Palahniukas yra lyginamas su tokiais autoriais kaip Nathanaelis Westas, Flannery O’Connoras ir Vladimiras Nabokovas.Savo kartą jis smerkė už beprasmišką norą naikinti tai, kas sukurta. Kūriniuose rašytojas kalba apie vaikystę, moralę, mirtį, asmenybės laisvę, seksualumą ir Dievą. Pasak jo, pagrindinis ir akivaizdus jo visų knygų motyvas byloja apie „vienišą, izoliuotą žmogų bandantį sugyventi su kitais žmonėmis“.
20
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.