Visos dienos

Trečiasis Istorijų namų gimtadienis

Trečiąjį gimtadienį Istorijų namai pasitinka su visą dieną nemokamų renginių programa, kuri leis įsitikinti – geros istorijos per trejus metus jau atrado savo namus!

Kada? Gegužės 5 d.

Kur? Istorijų namuose, T. Kosciuškos g. 3, Vilniuje

Kas dar? Renginiai nemokami, į ekskursijas būtina registracija: https://forms.office.com/e/8CQv6Q3ye0

Programa

10–18 val. nemokamas Istorijų namų lankymas

10 val.: ekskursija po parodą „Pasaulio dydžio Lietuva: mūsų migracijos istorija“

Kviečiame leistis į kelionę, trunkančią daugiau nei 150 metų. Joje susipažinsime su pagrindinėmis lietuvių migracijos bangomis ir jų kryptimis, priežastimis, iškilių asmenybių, savo gyvenimu ir veikla palikusių ženklų pėdsaką pasauliniame kontekste, istorijomis. Klausydami nuoseklaus gido pasakojimo, apsilankysime valstiečio troboje, garlaivio kajutėje, Čikagos skerdykloje, amerikietiškame bare ir oro uosto laukimo salėje. Pamatysime, kaip migracija keičia žmones ir kaip migrantai keičia pasaulį.

11 val.: audiovizualinis stalo teatro spektaklis „Kelionė į kitą mišką“, įkvėptas Issos Watanabe bežodės knygos Migrantai

Spektaklyje žiūrovams kalbama jautria tema – apie namų praradimą. (E)migracija – plati sąvoka. Nesvarbu, ar jūs emigravote iš senojo gyvenamo namo į naują, ar į kitą šalį, kitą žemyną, patirties pagrindas tas pats: palikti savi takai, draugai ir prisiminimai. Pakeliui kažką tarsi pametame – prisiminimus, prisirišimus ar mums brangius žmones. Migrantų, atvykstančių į kitas šalis, atsivežtas „bagažas“ labai įvairus: tradicijos, tikėjimas, įpročiai, kalba…

Tą puikiai perteikia bežodės knygos Migrantai dailininkė Issa Watanabe, „sužmogindama“ gyvūnus. Migrantų kolonoje sutiksime ir liūtą, ir avelę, ir lapę, ir žąsį. Čia jie yra vieningi, globojantys vieni kitus.

Režisierė, dailininkė, atlikėja – Saulė Degutytė; kompozitorė, muzikos atlikėja – Jausmė Elena Stonkutė; kostiumų dailininkė – Paulina Simutytė. Spektaklyje naudojami Issa Watanabe piešiniai. Rekomenduojama vaikams nuo 7 metų.

14 val.: ekskursija parodoje „Tikėti ar netikėti: sąmokslo teorijos“

Jeigu kada nors Jums teko plačiau pasidomėti kolorado vabalų invazija, „Lituanikos“ skrydžiu ar JAV astronautų išsilaipinimu Mėnulyje, greičiausiai susidūrėte ir su sąmokslo teorijomis. Kas tai? Piktų žmonių pasakojimai? Atsakymai į nuo visuomenės slepiamus klausimus? Ir apskritai kas, kaip ir kodėl kuria sąmokslo teorijas?

Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus sužinosite tarptautinėje parodoje „Tikėti ar netikėti: sąmokslo teorijos“. Nuoseklus ir įtraukiantis gido pasakojimas paskatins susimąstyti apie sąmokslo teorijų įtaką istorijos raidai ir reikšmę mūsų gyvenime. Ir kas žino, galbūt išeisite tikėdami, kad nusileidimas Mėnulyje buvo nufilmuotas Holivudo filmavimo aikštelėje… arba ne!

15 val.: Kirstinos Petrauskės paskaita apie raganas

Pasiruoškite nusikelti į pasaulį, kuriame šluotos skirtos ne tik šluoti, bet ir skraidyti po naktinį dangų. Ateikite į įtraukiančią kelionę istorijos puslapiais apie raganas viduramžiais! Įsivaizduokite: laikas, kai prietarai šoko koja kojon su baime, o kaltinimai raganavimu metė ilgus šešėlius bendruomenėms. Tuo laiku gausu pasakojimų apie teismus, kuriuose kaltinimai raganavimu baigdavosi kraupiomis pasekmėmis, o kai kurios nelaimingos sielos dėl blogio apvalymo savo likimą pasitikdavo ant laužo.

17 val.: grupės „Arklio galia“ koncertas

„Arklio galia“ yra penkių niekaip nesugebančių susilaikyti nuo grojimo vyrų grupė, taranuojanti įvairias Lietuvos estradas jau truputį daugiau nei 18 metų. Dar mokykloje pradėję kvailai išdykauti gitaromis, jie gėdingai nesiliauja to daryti net turėdami darbus, mašinas, butus, žmonas, vaikus ir net naminius augintinius. Per tą laiką yra išleidę jau beveik dviženklį skaičių albumų, nufilmavę milijardą klipų ir sugroję daugiau kaip ketvirtį tūkstančio koncertų. Per Istorijų namų gimtadienį pakvaišusiai dūgs saksofonai, pašėlusiai džerkš gitaros, pasiutėliškai klaksės būgnai, o muzikantų burnos patrakusiai taškysis pačiais gražiausiais lietuviškais dainų tekstais. Bus visko, abejingų likti neturėtų!

 

Istorijų namai – geroms istorijoms reikia namų!

30
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.