Visos dienos

Opera „Liučija di Lamermur“

Gaetano Donizetti
LUCIA DI LAMMERMOOR (Liučija di Lamermur)

3 veiksmų, 6 paveikslų opera
Salvatore Cammarano libretas pagal Walter Scott romaną „Lamermūro nuotaka“

Opera originalo kalba su lietuviškai subtitrais ir su viena pertrauka

PREMJERA 2011 m. spalio 1 d.
Trukmė 2.40 val.

Muzikos vadovas ir dirigentas - JULIUS GENIUŠAS
Pastatymo meno vadovė - DALIA IBELHAUPTAITĖ
Režisierius - GEDIMINAS ŠEDUIKIS
Scenografas ir šviesų dailininkas - MARIUS-ALEXANDRU DUMITRESCU
Kostiumų ir grimo dailininkas - JUOZAS STATKEVIČIUS
Chormeisteriai - RAMŪNAS TILVIKAS, RASA VAITKEVIČIŪTĖ

Trumpas operos turinys: „Liučija di Lamermur“ yra dar viena variacija „Romeo ir Džuljetos“ tema. Pastatyta pagal Valterio Skoto istorinį romaną „Lamermūro nuotaka“, opera pasakoja meilės istoriją tarp Liučijos ir Edgardo – jaunuolių, kurių šeimos viena kitai yra mirtini priešai.

Liučijos brolis Enrikas, siekdamas sustiprinti savo politinę įtaką, nori seserį ištekinti už lordo Artūro. Tačiau Liučija myli Edgardą – mirtinų šeimos priešų atstovą. Jaunuolių jausmai abipusiai ir Edgardas siekia kiekviena proga pasimatyti su savo mylimąja. Sunerimęs Enrikas nutaria imtis klastos, kad priverstų seserį ištekėti už Artūro. Jis suklastoja laišką nuo Edgardo, kuriame šis neva prisipažįsta nebemylintis Liučijos.

Neviltin puolusi mergina sutinka tekėti. Tačiau vestuvių dieną pilyje netikėtai vėl pasirodo iš užsienio sugrįžęs Edgardas. Pamatęs vestuves, jis įširsta, ir prieš išvesdinamas iš pilies, prakeikia Liučiją. Merginos brolis iškviečia Edgardą dvikovon.

Tuo tarpu vestuvių svečiai sužino siaubingą naujieną – Liučija išprotėjo ir nužudė savo sutuoktinį (žymioji išprotėjusios Liučijos arija laikoma viena iš įstabiausių koloratūrinio soprano arijų operos istorijoje). Įžengusi į puotos salę, Liučija apalpsta, o netrukus, neatlaikiusi sielos skausmo, miršta. Edgardas, sužinojęs apie mylimosios mirtį, taip pat nusižudo, tikėdamasis su Liučija vėl susitikti danguje.

Žymiausio Gaetano Donicečio kūrinio „Liučija di Lamermur“ premjera įvyko 1835 m. rugsėjo 26 d. Neapolyje.
Teatro trupės repertuare ir Kauno scenoje ši opera suskambo pirmą kartą, o kalbant apie Lietuvos muzikinę sceną, opera tik kartą buvo statyta Vilniuje.

2015 m. sausio 25 d. spektaklyje Edgardo partiją dainuos puikus Jungtinių Amerikos Valstijų dainininkas tenoras Erik Fenton. Solistas pirmą kartą Lietuvoje apsilankė, kai buvo pakviestas dainuoti Kauno valstybinio muzikinio teatro premjeriniame spektaklyje G.Verdi operoje „Atila“.
Erik Fenton studijavo Andersono Universitete, įgijo verslo ir fortepijono studijų bakalauro laipsnį, čia studijavo matematiką ir fiziką. Garsiajame Indianos universitete įgijo vokalo ir literatūros magistro laipsnį. Čia mokėsi pas garsius pedagogus Dale Moore, Patricia Stiles ir Heldentenor James King. Indianos universiteto operos teatre ir Brevard muzikos centre sudainavo savo pirmuosius vaidmenis. Profesionalus debiutas - Tonio vaidmuo „La Fille du Régiment“ Klivlendo lyrinėje operoje.
2003 m. E.Fentonas išvyko į Vokietiją, kur Miuncheno mieste debiutavo Hanso vaidmeniu B.Smetanos operoje „Verkaufte Braut“. Jį pakvietė dirbti Erfurto teatre, kur jis 2003-2010 tęsė dainininko karjerą, atlikdamas pagrindinius tenoro vaidmenis operose: „Rusalka“, „Maria Stuarda“, „Cavalleria Rusticanna“, „Madame Butterfly“, „Tosca“, „Lucia di Lammermoor“, La Traviata“, „Norma“, „Un ballo in maschera“, „La Bohème“, „Werther“, „Les Contes d'Hoffmann“, dalį šių vaidmenų jis atliko ne tik Erfurto teatre, tačiau ir Japonijoje, kituose Vokietijos miestuose (Darmstadt, Kassel), Opera Africa vasaros festivalyje Niujorke, Osnabrück, Flensburg, bei Prancūzijoje.
2009-2010 m. E.Fentonas debiutavo Suomijos nacionalinėje operoje Princo vaidmeniu A.Dvořáko operoje „Rusalka“. Viena pastarųjų metų sėkmių – Foresto vaidmuo G.Verdi operoje „Atila“ Pärnu tarptautiniame Operos festivalyje 2012 m., šią partiją dainavo ir Kauno scenoje. Dainininkas dalyvavo ir tarptautiniame festivalyje „Operetė Kauno pilyje“, teatro koncertinėse programose.
E.Fentonas yra aktyvus įvairių prestižinių koncertų dalyvis JAV ir Vokietijoje.

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.